Ecotrophelia 2014: Τα καινοτόμα προϊόντα διατροφής που μας προτείνει η νέα γενιά – The Analyst
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Ecotrophelia 2014: Τα καινοτόμα προϊόντα διατροφής που μας προτείνει η νέα γενιά

Ecotrophelia 1

Στις 10 Φεβρουαρίου 2014 σε άρθρο μας με τίτλο «Οι ιδέες της νέας γενιάς σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με την φροντίδα του Σ.Ε.Β.Τ.» είχαμε αναφερθεί στον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2014, στον οποίο καλούνται Πανεπιστήμια και επιστημονικοί φορείς της χώρας να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής το οποίο, εκτός από τη γεύση του, να διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε και φέτος με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Tεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life» και του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD.

.

Ecotrophelia 2b

Η νικήτρια ομάδα ECOTROPHELIA 2014 του Γεωπονικού Πανεπιστημίου,  ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας

.

Μερικούς μήνες αργότερα (2 Ιουλίου 2014), σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, έγινε η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 4ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2014, από τις εννέα ομάδες που κατάφεραν να φθάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Οι νικητές του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τους Ε. Καλούση, Πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Δρ. D. Rossi, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, Καθηγήτρια Α. Τριχοπούλου, Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρη Αντωνιάδη Πρόεδρο ΣΔΕ και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΤ, και Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.

Ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA έχει ήδη καταφέρει να φέρει πιο κοντά τα Πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς της χώρας μας με τη βιομηχανία και την πραγματική οικονομία «ώστε να αντιμετωπιστεί, μεταξύ των άλλων, το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό» όπως επεσήμανε εύστοχα ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ε.Καλούσης.

.

Ecotrophelia 3

Tο καινοτόμο προϊόν Carobites

.

Το πρώτο βραβείο του τέταρτου Ελληνικού διαγωνισμού ECOTROPHELIA απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το καινοτόμο προϊόν Carobites, ένα επιδόρπιο-σνακ οικολογικού χαρακτήρα, υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών λιπαρών, το οποίο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα του χαρουπιού με την καινοτόμο τεχνολογία των εδώδιμων επικαλύψεων. Το πρώτο (Χρυσό) βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο καθώς επίσης και συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2014 ο οποίος θα διεξαχθεί στο Παρίσι, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Sial, μεταξύ 19 και 23 Οκτωβρίου 2014.

.

Ecotrophelia 4

Tο καινοτόμο προϊόν MASTINIA

.

Το δεύτερο βραβείο του τέταρτου Ελληνικού διαγωνισμού ECOTROPHELIA δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε με το καινοτόμο προϊόν MASTINIA, κριτσίνια χωρίς γλουτένη και ζάχαρη σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, με κύρια συστατικά τη μαστίχα και το παραπροιόν της μαστίχας, το μαστιχόνερο. Το δεύτερο (Αργυρό) βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

.

Ecotrophelia 5

Tο καινοτόμο προϊόν KetchupEco

.

Το τρίτο βραβείο του τέταρτου Ελληνικού διαγωνισμού ECOTROPHELIA απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας για το προϊόν KetchupEco, που είναι ένα καινοτόμο προϊόν από βιολογικές τομάτες, επιλεγμένου παλιού σπόρου της περιοχής Καρδίτσας, χωρίς προστιθέμενα σάκχαρα, συντηρητικά ή χρωστικές με γλυκόξινη γεύση, απαλό άρωμα, πολύ καλή εμφάνιση και δομή. Το τρίτο (Χάλκινο) βραβείο συνοδεύεται επίσης από χρηματικό έπαθλο.

Τέλος, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία, ένα πολύ βασικό και θεμελιώδες πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να το λύσουμε. Και καλούμαστε να το λύσουμε, διότι αν δεν το λύσουμε δεν θα επιβιώσουμε. Μπορεί να επιβιώσουμε σαν μια περιθωριακή κρατική οντότητα στη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σαν μια δυναμική χώρα με συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αν δεν λύσουμε αυτό το βασικό πρόβλημα, δεν θα επιβιώσουμε. Και ποιο είναι αυτό στο οποίο αναφέρομαι; Είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της καινοτομίας με την αγορά, τις δυνάμεις της αγοράς, τη βιομηχανία με τελικό στόχο την εξωστρέφεια. Πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις νέες ιδέες, να μετατραπούν σε νέες επιχειρήσεις, σε νέα προϊόντα, που θα μπορούν να τοποθετηθούν στις διεθνείς αγορές».

Εμείς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην δημιουργική εργασία της ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (φοιτητές, φοιτήτριες, Καθηγητές), η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το καινοτόμο προϊόν Carobites στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2014. Στα δύο άλλα βραβευμένα προϊόντα του Ελληνικού διαγωνισμού ευχόμαστε να μπουν στην παραγωγή και να έχουν μια εξαιρετική πορεία μέσα από την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων!

.

Σε συνεργασία με την:

Expo-Hellas-final-logo-with-subtitle1


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.