ΠΡΟΦΗΤΕΣ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΠΡΟΦΗΤΕΣ

.

Μπορούμε να γίνουμε οι δημιουργοί της μοίρας μας, μόνο όταν πάψουμε να παριστάνουμε τους προφήτες της“.

.

Όταν ο άνθρωπος είναι ακόμη νέος, σπάνια προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον του – επιλέγοντας τη δράση, αντί της παθητικότητας και της προσπάθειας να μαντέψει τι θα του συμβεί αργότερα. Οι γηρασμένες δυτικές κοινωνίες όμως βασανίζονται καθημερινά, προσπαθώντας με τη βοήθεια των «μεγεθών» του παρόντος, καθώς επίσης με τις εμπειρίες του παρελθόντος, να διακρίνουν που οδηγούνται – τι θα τους συμβεί αργότερα.

Στα πλαίσια αυτά η ανάλυση των σημερινών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς επίσης τα διδάγματα της ιστορίας τεκμηριώνουν ότι, οδηγούμαστε με απόλυτη βεβαιότητα στην ολοκληρωτική καταστροφή – στη χρεοκοπία, στην εσαεί υποδούλωση και στη δραχμή (άρθρο).

Η αμέσως επόμενη ερώτηση που δημιουργείται αυτόματα εδώ είναι, εάν θα έπρεπε να αποδεχθούμε παθητικά τη μοίρα μας, αφού όλες οι συνθήκες είναι εναντίον μας, ή εάν οφείλουμε να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε – παρά το ότι δεν διακρίνουμε ρεαλιστικές προοπτικές.

Εάν αποφασίσουμε λοιπόν να αντιδράσουμε απέναντι στο πρακτικά αναπόφευκτο, θα πρέπει λογικά, πριν από κάθε τι άλλο, να πάψουμε να παριστάνουμε τους προφήτες – αποδεχόμενοι το ρίσκο της προσπάθειας, χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το φόβο ή τον πανικό απέναντι στη διαφαινόμενη καταστροφή, πείθοντας τον εαυτό μας ότι, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, όσες πληροφορίες και αν έχει στη διάθεση του.

Φυσικά οφείλουμε να πάψουμε να ακούμε παράλληλα τους επίδοξους προφήτες, οι οποίοι μας βομβαρδίζουν καθημερινά με τις σχεδόν πάντοτε απαισιόδοξες προβλέψεις τους – μέσα από τα ΜΜΕ, από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο περιβάλλον μας ή από όπου αλλού. Άλλωστε, δεν παύουν να υπάρχουν και καλά σενάρια (άρθρο), όσο απίθανα και αν φαίνονται σήμερα.

Απελευθερωμένοι τότε από τους φόβους μας, θα προσπαθούσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τον εαυτό μας, για την οικογένεια μας, για την κοινωνία μας, για τις μελλοντικές γενιές, για την πατρίδα μας, για την ήπειρο μας και για τον πλανήτη – γνωρίζοντας πως οι αντίστοιχες ενέργειες των συνανθρώπων μας λειτουργούν προσθετικά, αυξάνοντας γεωμετρικά τις πιθανότητες αλλαγής της συλλογικής και ατομικής μας μοίρας.

Απλούστερα, θα έπρεπε να ανανεωθούμε ως άτομα και ως σύνολο, εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε τη μοίρα μας – να πάψουμε να βλέπουμε τα πάντα «μέσα από το πρίσμα των γηρατειών», παίρνοντας κυριολεκτικά την τύχη μας στα χέρια μας.

Προφανώς, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, οι οποίοι βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωποι με τα μεγαλύτερα ίσως προβλήματα στη σύγχρονη ιστορία μας, μία τέτοια συμπεριφορά δεν είναι καθόλου εύκολη – είναι όμως ταυτόχρονα η μοναδική μας ελπίδα, όχι μόνο για να διαφύγουμε από την κρίση αλλά, κυρίως, για να την μετατρέψουμε σε μία μοναδική ευκαιρία διόρθωσης των «κακώς κειμένων» των τελευταίων δεκαετιών.

Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα έπρεπε να φοβηθούμε καθόλου τη βίαιη εξυγίανση της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας μας, μέσα από τα δεινά της χρεοκοπίας – ακόμη και αν θα υποχρεωνόμαστε να εγκαταλείψουμε ακούσια το κοινό νόμισμα, να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες μας αφού θα αποσυνδέονταν νομοτελειακά από το ευρωπαϊκό «σύστημα» (όπως συνέβη στην Κύπρο) ή να αλλάξουμε γεωπολιτικούς συμμάχους και αγορές προώθησης των προϊόντων μας.

Όλα αυτά τα δεινά θα ήταν ασφαλώς προτιμότερα, από το να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους πειρατές που εισέβαλλαν λαθραία στο ελληνικό πλοίο να ρίχνουν τους, άχρηστους κατά τους ίδιους, επιβάτες στη θάλασσα – εξαθλιώνοντας τους υπόλοιπους, κλέβοντας ότι πολύτιμο υπάρχει και προκαλώντας του ανεπανόρθωτες ζημίες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!