Το αλφαβητάριο του κραχ – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το αλφαβητάριο του κραχ

Κόσμος,-κρίση,-κράχ

Σε περίπτωση κατάρρευσης, οι ζημίες των κεντρικών τραπεζών θα είναι τόσο μεγάλες, ώστε να αναρωτιέται κανείς ποιός θα τις διασώσει – ποιός θα πληρώσει δηλαδή, με δεδομένο το ελάχιστο ποσόν των κεφαλαίων τους, όπως της ΕΚΤ (7,5 δις €)

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε πλημμυρίσει το σύστημα με τόσα χρήματα, όπως επίσης ποτέ μέχρι σήμερα δεν διαπιστώθηκαν τόσες αγωνιώδεις προσπάθειες, για να διατηρηθεί ένα αποδεδειγμένα χρεοκοπημένο και πλήρως αποτυχημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα τεχνητά στη ζωή – εις βάρος των λαών που το συντηρούν ανόητα, μεταξύ άλλων με την υπερβολική φορολόγηση τους“.

.

Άρθρο

Ακόμη μία κεντρική τράπεζα, αυτή της Αυστρίας (πηγή), προειδοποιεί για την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς επίσης για συνθήκες που μοιάζουν με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930 – απαιτώντας από την ΕΚΤ να προσφέρει αναπτυξιακά κίνητρα, για την αύξηση των επενδύσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Αν και αρκετοί δε παρομοιάζουν το προβλεπόμενο κραχ στα χρηματιστήρια με αυτό του 1987 (Οκτώβριο), όπου λίγους μήνες πριν (Μάρτιος 1987) οι «LA Times» αναφέρονταν στη σταθερότητα των αγορών, λόγω της επεκτατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών (πηγή), παραθέτοντας το κατωτέρω γράφημα, έχουμε την άποψη ότι κάνουν λάθος – επειδή η Δύση τότε, ιδίως οι Η.Π.Α., ήταν ελάχιστα χρεωμένη, συγκριτικά με σήμερα.

 .

Γράφημα

Ο δείκτης S&P 500 το διάστημα 1982-1975 και σήμερα

.

Σε όσους δε γνωρίζουν τις «συστηματικές απάτες» εκ μέρους των διαφόρων πρωταγωνιστών της χρηματοπιστωτικής αγοράς, όσον αφορά το Libor, το Euribor, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις αγορές εμπορευμάτων κοκ., καθώς επίσης τη χειραγώγηση της ενεργειακής αγοράς, του χρυσού (ανάλυση) ή των μετοχών των χρηματιστηρίων, εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, η παρομοίωση με το 1930 δεν είναι καθόλου υπερβολική.

Αντίθετα, ίσως υποτιμάει τα σημερινά προβλήματα, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τότε – ενώ η «αποδέσμευση» των τιμών των μετοχών ή των αποδόσεων των ομολόγων, από τα θεμελιώδη μεγέθη των κρατών και των εταιρειών (γράφημα), από τις μικροοικονομικές και μακροοικονομικές συνθήκες δηλαδή, είναι μάλλον τρομακτική.

 .

Τα Spread  των εταιρειών δεν ακολουθούν πλέον το επίπεδο ρίσκου (δείκτης χρέους προς κέρδη EBITDA) και

Τα Spread  των εταιρειών δεν ακολουθούν πλέον το επίπεδο ρίσκου (δείκτης χρέους προς κέρδη EBITDA) και η τιμή των μετοχών δεν ακολουθούν πλέον τις ανακοινώσεις των πραγματικών κερδών

.

Για παράδειγμα, οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας κοκ., βαδίζουν «από το κακό στο χειρότερο» – ενώ παραδόξως, τα επιτόκια δανεισμού τους μειώνονται συνεχώς. Εκτός αυτού, εκρήγνυται η φούσκα ακινήτων στην Κίνα, με το ΔΝΤ να προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των υπερχρεωμένων Η.Π.Α., οπότε είναι δεδομένη η παγκόσμια επιβράδυνση – χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τις χρηματαγορές, οι οποίες καταγράφουν συνεχώς νέα ρεκόρ.

Βέβαια αποτελεί πρωτοφανές γεγονός το ότι, οι κεντρικές τράπεζες (ανάλυση) επενδύουν στις χρηματιστηριακές αγορές – το ότι κερδοσκοπούν δηλαδή με χρήματα, τα οποία δημιουργούν από το πουθενά. Εν τούτοις, δεν είναι δυνατόν να χειραγωγούν στο διηνεκές το σύστημα – ενώ όσο περισσότερο επεμβαίνουν, τόσο μεγαλώνει η φούσκα και τόσο πιο καταστροφική θα είναι η έκρηξη της.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!