Ο πόλεμος Η.Π.Α. και Ρωσίας – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο πόλεμος Η.Π.Α. και Ρωσίας

Οι προβλέψεις για τις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τους θεωρητικούς ερευνητές των οικονομικών κύκλων, το χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 2015 και 2020 θα είναι «καθαρή κόλαση» για τις Η.Π.Α. – αν και τέτοιου είδους προβλέψεις, οι οποίες στηρίζονται στη συγκεκριμένη θεωρία (γράφημα που συνδέεται με τις επενδύσεις), δεν είναι απόλυτα σωστές.

.

Τα διάφορα στάδια του οικονομικού κύκλου

Τα διάφορα στάδια του οικονομικού κύκλου

.

Υπάρχουν όμως πολλές ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική οικονομία ευρίσκεται προ των πυλών της συρρίκνωσης – με τον υπερβολικό πληθωρισμό να χαρακτηρίζει ήδη τις χρηματιστηριακές αγορές, επειδή οι τράπεζες δεν κατάφεραν να διοχετεύσουν τη ρευστότητα που τους παρείχε σχεδόν δωρεάν η Fed στην πραγματική οικονομία.

Η βασική αιτία είναι το ότι έχει καταστραφεί η πιστοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών, καθώς επίσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της μη ισορροπημένης αναδιανομής των εισοδημάτων (ανάλυση) – η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχρέωση τους.

Η υπερχρέωση αυτή εκμηδένισε αφενός μεν τη ζήτηση για πιστώσεις εκ μέρους των δύο συγκεκριμένων  ομάδων, αφετέρου την προσφορά – επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για να τους δανείσουν οι τράπεζες. Το πρόβλημα αυτό το έχουμε επισημάνει και για την Ελλάδα (ανάλυση), επειδή είναι το πρώτο που θα έπρεπε να επιλυθεί, για να ξεφύγουμε από την κρίση.

Περαιτέρω, μία από τις πιο γνωστές θεωρίες των οικονομικών κύκλων είναι «ο κυματισμός Kondratieff» (K- waves) – από το όνομα ενός ρώσου οικονομολόγου, ο οποίος ουσιαστικά εκδιώχθηκε από τη χώρα του, λόγω ακριβώς αυτών των πεποιθήσεων του. Στο βιβλίο του «Οι μεγάλοι οικονομικοί κύκλοι», το οποίο εκδόθηκε το 1925, αναφέρθηκε στην ύπαρξη των μεγάλων οικονομικών κύκλων, οι οποίοι οφείλονται στην αλλαγή παραδείγματος (ανάλυση), καθώς επίσης στις συνδεόμενες με αυτήν επενδύσεις σε καινοτομίες.

Ειδικότερα, στο ξεκίνημα ενός κύκλου γίνονται μαζικές επενδύσεις στα καινοτόμα προϊόντα και στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες προκαλούν ανάπτυξη – ενώ στη συνέχεια, όταν έχουν πλέον επιβληθεί οι νέες τάσεις, οι επενδύσεις μειώνονται δραστικά και ακλουθεί η ύφεση, έως ότου εμφανισθεί ένα νέο «παράδειγμα».

Οι «Κ-κύκλοι» διαρκούν συνήθως 60 έτη, ενώ εξελίσσονται όπως οι τέσσερις εποχές του έτους ή η ανθρώπινη ζωή. Αναλυτικότερα τα εξής:

.

(α) Άνοιξη: Νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες εμφανίζονται και θέτουν σε λειτουργία την οικονομική ανάπτυξη, η οποία προκαλεί μικρή άνοδο του πληθωρισμού.

(β)  Καλοκαίρι: Η αγορές πλημμυρίζουν με τα προϊόντα αυτά, η κατανάλωση επί πιστώσει αυξάνεται και δημιουργούνται οι πρώτες αμφιβολίες στους καταναλωτές.

(γ)  Φθινόπωρο: Ακολουθεί μία εκρηκτική πιστωτική επέκταση και μία επίπλαστη ευημερία, η οποία καταλήγει σε μία πιστωτική φούσκα.

(δ)  Χειμώνας: Υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ανεργία, άρνηση εξόφλησης των χρεών, ύφεση και αποπληθωρισμός.

.

Με βάση την παραπάνω θεωρία, οι Η.Π.Α. ευρίσκονται στο χειμώνα – επίσης βέβαια η υπόλοιπη Δύση. Επομένως, θα ακολουθήσει η καταιγίδα των καταιγίδων, η οποία θα διαρκέσει έως ότου εμφανιστούν ξανά νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες – αφού προηγουμένως σπάσουν όλες οι φούσκες, οι οποίες υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εάν δε αυτή η εξέλιξη συντονισθεί με την αντεπίθεση της Ρωσίας στον τομέα του νομίσματος, τότε η κατάσταση των Η.Π.Α. θα επιδεινωθεί ραγδαία – κάτι που οφείλει να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη, η οποία δεν θα έπρεπε να μεταβληθεί σε πεδίο μάχης των δύο υπερδυνάμεων.

.

Επίλογος

Κατά την άποψη μας, αφενός μεν ισχύει η θεωρία των οικονομικών κύκλων, αφετέρου διαρκούν πολύ λιγότερο, από ότι στο παρελθόν – επειδή οι ρυθμοί έχουν αλλάξει δραματικά, λόγω της τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης του πλανήτη.

Ο σημερινός λοιπόν κύκλος, ο οποίος ξεκίνησε τη δεκαετία του 90, με την πτώση του (υπαρκτού) κομμουνισμού και την είσοδο στον καπιταλισμό πολλών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, οδεύει προς την ολοκλήρωση του – η οποία μάλλον σωστά υπολογίζεται στο τέλος της δεκαετίας.

Επομένως, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία σειρά δύσκολων καταστάσεων, οι οποίες θα απειλήσουν σοβαρά την παγκόσμια ειρήνη – γεγονός που θα απαιτήσει τις συντονισμένες προσπάθειες όλων, για να αποφευχθεί το μοιραίο. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε πως πρέπει να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η κοινωνική συνοχή – τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των χωρών που συναποτελούν την ΕΕ, όσο και σε εθνικό.

Η υπερχρέωση πολλών κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η παρακμή της υπερδύναμης, η επισιτιστική απειλή, η προβλεπόμενη εισβολή των πεινασμένων στην Ευρώπη (άρθρο), οι φούσκες ακινήτων, τα προβλήματα της Κίνας, οι συγκρίσεις του 2014 με το 2007 (ανάλυση), καθώς επίσης όλα τα υπόλοιπα που έχουμε αναφέρει, φαίνεται πως τεκμηριώνουν την άποψη μας – ελπίζοντας φυσικά να κάνουμε λάθος και να είμαστε περισσότερο απαισιόδοξοι, από όσο θα έπρεπε.

Ακόμη όμως και να κάνουμε λάθος, δεν θα ήταν αρνητικό να είμαστε περισσότερο συνετοί και προσεκτικοί, όσον αφορά τα μελλοντικά μας βήματα – τόσο σε επίπεδο διακρατικό, όσο και σε εθνικό, κοινωνικό ή ατομικό. Τα μαύρα, βαριά σύννεφα που έχουν μαζευτεί στον ουρανό μπορεί τελικά να μην προκαλέσουν τη «βιβλική καταιγίδα» που προβλέπεται – κανένας όμως δεν μπορεί να το ισχυρισθεί με βεβαιότητα.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.