Ο πόλεμος Η.Π.Α. και Ρωσίας – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο πόλεμος Η.Π.Α. και Ρωσίας

Αγοραστής των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζει να είναι θεωρητικά το Βέλγιο – το οποίο αύξησε τα αποθέματα του ξανά, κατά 40 δις $ (επόμενο γράφημα). Προφανώς, πίσω από το Βέλγιο κρύβεται κάποιος πολύ μεγάλος «παίχτης», ο οποίος θέλει να εξισορροπήσει την αγορά ομολόγων των Η.Π.Α. που ενδεχομένως θα κατέρρεε – με την έννοια πως θα αυξανόταν σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

.

Η συνεχής αύξηση των αποθεμάτων του Βελγίου σε αμερικανικά ομόλογα (σε δις δολάρια αμερικής) 2

Η συνεχής αύξηση των αποθεμάτων του Βελγίου σε αμερικανικά ομόλογα (σε δις δολάρια Αμερικής)

.

Πολλοί υποθέτουν εύλογα πως πίσω από το Βέλγιο κρύβεται η ΕΚΤ – ενδεχομένως δε η Γερμανία, η οποία είναι ουσιαστικά αμερικανική αποικία, υποχρεωμένη να εξυπηρετεί τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της υπερδύναμης. Πρόκειται όμως για υποθέσεις, οι οποίες δεν σημαίνει πως πρέπει να υιοθετηθούν – αν και αργά ή γρήγορα θα ανακαλυφθεί ο μυστηριώδης επενδυτής, ενώ η τιμή των ομολόγων θα καταρρεύσει, υπό το βάρος των τεράστιων διδύμων ελλειμμάτων και του χρέους των Η.Π.Α.

.

Η σπουδαιότητα των πετροδολαρίων

Οι συναλλαγές με δολάρια στον τομέα της ενέργειας, τις οποίες έχουν επιβάλλει σε ολόκληρο τον πλανήτη οι Η.Π.Α., αυξάνουν σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα – με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να διατηρείται τεχνητά υψηλή, παρά το «τύπωμα» μεγάλων ποσοτήτων, χωρίς ουσιαστικά αντίκρισμα.

Η υψηλή αυτή ισοτιμία επιτρέπει στην υπερδύναμη την εισαγωγή προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάνοντας εφικτή τη διατήρηση των γιγαντιαίων διδύμων ελλειμμάτων της – ειδικά του αρνητικού εμπορικού της ισοζυγίου.

Από την άλλη πλευρά, επειδή οι Η.Π.Α. πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με δολάρια, είναι αδύνατον να χρεοκοπήσουν, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους τους – το οποίο κλιμακώνεται συνεχώς. Εάν όμως οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη σταματήσουν να συναλλάσσονται με δολάρια, η ισοτιμία θα καταρρεύσει – οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων θα αυξηθούν κατακόρυφα και η υπερδύναμη θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν υπερβολικό πληθωρισμό, καθώς επίσης με το τέρας της χρεοκοπίας.

Βέβαια, χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν συσσωρεύσει «βουνά δολαρίων» στα ταμεία τους – τα οποία φυσικά δεν αφήνουν εκεί, αλλά τα επενδύουν σε άλλες αξίες και σε διαφορετικά κράτη. Μεταξύ πολλών, επενδύουν σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου – με αποτέλεσμα να διατηρείται χαμηλό το επιτόκιο δανεισμού των Η.Π.Α., οπότε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι τόκοι.

Φυσικά υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων κατά τη διάρκεια των προηγουμένων δεκαετιών (γράφημα), οι οποίες όμως σήμερα έχουν σχεδόν επαλειφθεί.

.

Η ιστορία των διακυμάνσεων στα αμερικανικά 10ετή ομόλογα. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Η ιστορία των διακυμάνσεων στα αμερικανικά 10ετή ομόλογα.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αλλάξουν ξαφνικά, εάν ο υπόλοιπος πλανήτης «αποχαιρετούσε» το δολάριο – γεγονός που η υπερδύναμη δεν πρόκειται φυσικά να επιτρέψει αμαχητί, ενώ έχει λάβει τα μέτρα της, έχοντας ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως: το ευρώ.

Στα πλαίσια αυτά, έχουμε την άποψη πως οι προθέσεις της Γερμανίας, όσον αφορά την εκδίωξη της Ελλάδας ή άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, ήταν και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία – αφού η υπερδύναμη δεν είναι τόσο ανόητη, ώστε να διακινδυνεύσει το δεύτερο μεγαλύτερο «νομισματικό της όπλο» για τις μερικές εκατοντάδες δις χρεών ορισμένων χωρών «αστείου μεγέθους», όπως η πατρίδα μας.

Εάν όμως η Ρωσία καταφέρει να εφαρμόσει τα σχέδια της, συνεργαζόμενη με την Κίνα και το Ιράν, συνδέοντας ενδεχομένως παράλληλα το ρούβλι με το χρυσό ή με τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει (ανάλυση), τότε οι Η.Π.Α. θα καταρρεύσουν οικονομικά – κάτι που προφανώς δεν θα διακινδυνεύουν, χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα όπλα τους για να αμυνθούν.

Όλα όσα αναφέρονται λοιπόν, σχετικά με την πιθανότητα να αποτελέσει η Ουκρανία την αφορμή της κήρυξης ενός παγκόσμιου συμβατικού πολέμου, δεν είναι τόσο «εκτός τόπου και χρόνου», όπως υποθέτουν οι περισσότεροι – αλλά πάρα πολύ κοντά στην αλήθεια.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.