Η ΕΚΤ και το τζίνι – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η ΕΚΤ και το τζίνι

Συνεχίζοντας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει αξιόγραφα διαφόρων χωρών, επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής τους έως και δέκα έτη – ενώ δεν αποκλείονται οι αγορές εταιρικών ομολόγων (επιχειρήσεων). Εδώ δημιουργείται όμως η απορία, σχετικά με το πως θα επιλεγούν οι χώρες, από τις οποίες θα αγοραστούν ομόλογα – καθώς επίσης εάν προηγηθεί η μείωση των βασικών επιτοκίων, έτσι ώστε να κερδηθεί περισσότερος χρόνος ή για να πεισθούν οι αγορές για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.

Στα πλαίσια αυτά θεωρείται ότι, η ΕΚΤ θα αγοράσει διαφορετικές ποσότητες ομολόγων από την κάθε χώρα, προσπαθώντας να διορθώσει τις δυσλειτουργίες στη νομισματική πολιτική του κάθε κράτους – λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν τις χρηματιστηριακές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε μία χώρα.

Στόχος της θα είναι να μειωθεί το κόστος αναχρηματοδότησης σε όλες τις χώρες, χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, έτσι ώστε να περιορισθεί σημαντικά ο «κατακερματισμός» – οι ανισορροπίες δηλαδή που έχουν προκαλέσει οι αγορές. Ο κατακερματισμός αυτός, ο οποίος διαπιστώθηκε αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, είχε σαν αποτέλεσμα την πληρωμή διαφορετικών επιτοκίων δανεισμού εκ μέρους κρατών και επιχειρήσεων, παρά το ότι η κεντρική νομισματική πολιτική είναι η ίδια για όλες τις χώρες.

Όλα τα παραπάνω έχουν εξάψει φυσικά τη φαντασία των αγορών – με αποτέλεσμα οι αποδόσεις (επιτόκια δανεισμού) των ομολόγων διαφόρων χωρών της Ευρωζώνης να έχουν μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των Η.Π.Α. – αν και κατά ένα μέρος οφείλονται στις αποπληθωριστικές «πιέσεις» (άρθρο).

Οφείλονται επίσης στην έξοδο των επενδυτών από τα χρηματιστήρια, λόγω των υπερβολικά υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών (άρθρο), στη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως και στην έξοδο τους από τη Ρωσία – λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση, με στόχο να τιμωρηθεί η Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Προφανώς δε έχει επωφεληθεί και η Ελλάδα (άρθρο), παρά το μεγάλο πολιτικό ρίσκο που διαφαίνεται στον ορίζοντα: την πτώση της κυβέρνησης δηλαδή την επόμενη των Ευρωεκλογών, μετά την ενδεχόμενη «αποσκίρτηση» σοσιαλιστών βουλευτών, οι οποίοι θα ακολουθούσαν τον πρώην αρχηγό του κόμματος τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο θα κατέρρεε, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα εκτοξεύονταν στα ύψη, ενώ θα ξεκινούσαν από την αρχή οι συζητήσεις περί εξόδου της πατρίδας μας από το ευρώ – οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν σταματήσει στο παρασκήνιο, αφού οι αγορές δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένες να στηρίξουν μία πιθανή κυβέρνηση της αριστεράς.

.

Σημείωση 1: Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 9,5% από 6,5% προηγουμένως, για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας (υποτιμήθηκε κατά -38% απέναντι στο δολάριο, από την αρχή του έτους), καθώς επίσης για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό – ο οποίος υπολογίζεται να αυξηθεί στο 12%, από μόλις 0,5% το 2013.

Βασική αιτία είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης από τις αρχές Μάιου πάνω από 50%, αλλά και οι εκτόξευση των τιμών των εισαγωγών, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος.

.

Σημείωση 2: Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ο ναυτιλιακός δείκτης Baltic Dry (γράφημα) συνεχίζει ασταμάτητα την καθοδική του πορεία (στα 989 σήμερα, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2013), υποδηλώνοντας μία τεράστια κρίση στον κλάδο – η οποία, μεταξύ άλλων, σημαίνει πως υπάρχουν μεγάλοι φόβοι μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου και υποχώρησης της ανάπτυξης.

.

Baltic

.

Δεν συμβαίνει δε μόνο αυτό, αφού οι τιμές όλων σχεδόν των δεικτών (Capesize, Panamax, Supramax) καταρρέουν – κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στα χρηματιστήρια, προοιωνίζοντας τη ραγδαία, απότομη πτώση τους στο άμεσο μέλλον. Μπορεί φυσικά να κάνουμε λάθος, αλλά αυτό συμπεραίνεται από τους περισσότερους αναλυτές.

.

Σημείωση 3: Οι χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, όσον αφορά τη δημιουργία δομών που θα χρησιμεύσουν ως μια εναλλακτική λύση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα (οι οποίες κυριαρχούνται από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ειδικότερα, προετοιμάζουν ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, έναν οργανισμό που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ, καθώς επίσης μία τράπεζα ανάπτυξης «BRICS», ως «υποκατάστατο» για την Παγκόσμια Τράπεζα – η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της ενδεχομένως εντός του 2015.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!