Η δυτική ηγεμονία – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Χωρίς κατηγορία

Η δυτική ηγεμονία

Το δουλεμπόριο

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω είναι ίσως ενδιαφέρον να αναφέρει κανείς ότι, ο μεγαλύτερος δουλέμπορος της Δύσης στο παρελθόν δεν ήταν άλλος από την Πορτογαλία – ενώ η έρευνα του υπερατλαντικού δουλεμπορίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη της οικονομικής ιστορίας.

Αν και πολλοί δε πιστεύουν ότι, οι περισσότεροι σκλάβοι μεταφέρθηκαν με βρετανικά πλοία από την Αφρική στη Β. Αμερική, από το γράφημα που ακολουθεί συμπεραίνεται ακριβώς το αντίθετο:

.

γράφημα

.

Ο επόμενος πίνακας τώρα (πηγή), αναφέρει ποιά κράτη μετέφεραν τους σκλάβους – όπου, παρά το ότι άλλαζαν κάθε φορά, με την πάροδο των αιώνων, η Πορτογαλία ήταν ο μεγαλύτερος δουλέμπορος όλων των εποχών.

.

Η ανάπτυξη του δουλεμπορίου ανά χώρα και περίοδο

Η ανάπτυξη του δουλεμπορίου ανά χώρα και περίοδο

.

Η Βραζιλία ήταν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα πορτογαλική αποικία – ενώ οι πορτογάλοι δουλέμποροι ήθελαν να έχουν ουσιαστικά το μονοπώλιο της μεταφοράς σκλάβων, από την Αφρική στη Ν. Αμερική.

.

Επίλογος

Κατά την άποψη μας η ηγεμονία της Δύσης στον πλανήτη πλησιάζει προς το τέλος της – κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί ειρηνικά (άρθρο), αφού προβλέπονται βίαιες αντιδράσεις, ιδίως εκ μέρους των Η.Π.Α.

Η «εξέλιξη» αυτή θα ακολουθήσει τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο – όπου, από την πλευρά της οικονομίας, έχει ξεκινήσει ήδη από το 1980, με τη μετατροπή της «ελεύθερης αγοράς σε καθεστώς δημοκρατίας», στον «καπιταλισμό της καταστροφής» που βιώνουμε σήμερα, εντός ενός όλο και εντονότερου απολυταρχικού καθεστώτος.

Από στρατιωτικής πλευράς, έναυσμα θα αποτελέσει ίσως η Ουκρανία – ενώ απέναντι στις Η.Π.Α., θα τοποθετηθεί η Ρωσία μαζί με την Κίνα, συνεπικουρούμενες από τις υπόλοιπες χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ινδία και Ν. Αφρική).

Την ίδια στιγμή, σε νομισματικό επίπεδο, το δολάριο θα χάσει την παγκόσμια ηγεμονία του – αντικαθιστάμενο από πολλά άλλα νομίσματα, με μεγάλο ερωτηματικό το ευρώ, αφού η Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διατηρηθεί.

Ο ρόλος της Γερμανίας εδώ δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί – ειδικά εάν οι Η.Π.Α. επιλέξουν ξανά τη στρατηγική της απομόνωσης, όπως στην αρχή των δύο παγκοσμίων πολέμων, αφήνοντας την Ευρώπη να επιβαρυνθεί με τις πρώτες μεγάλες ζημίες της οικονομικής και πολεμικής αντιπαράθεσης.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.