Νέες προειδοποιήσεις για κραχ – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Νέες προειδοποιήσεις για κραχ

Η Ιαπωνία πάντως κατέγραψε ξανά πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της (612,7 δις γεν), για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες – οφειλόμενο αφενός μεν στη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος, αφετέρου στις ισχυρές επενδυτικές ροές από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτή είναι το μοναδικό ίσως θετικό στοιχείο της επικίνδυνης οικονομικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η χώρα – τυχόν αποτυχία της οποίας θα οδηγούσε την Ιαπωνία στη μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών.

Περαιτέρω, στις αγορές μετοχών κυκλοφορεί ένα καινούργιο γράφημα – το οποίο συγκρίνει τη σημερινή εποχή, με αυτή του 1987. Πριν το παραθέσουμε, υπενθυμίζουμε το αμέσως προηγούμενο, το οποίο σύγκρινε το σήμερα με το 1929.

.

Η αρχική σύγκριση-πρόβλεψη ενός επικείμενου κράχ, αντίστοιχο αυτού του 1929, που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε

Η αρχική σύγκριση-πρόβλεψη ενός επικείμενου κραχ, αντίστοιχο αυτού του 1929, που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε

.

Η κατάρρευση που προέβλεπε φυσικά δεν συνέβη – αντίθετα μάλιστα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν σημαντικά. Σύμφωνα τώρα με το καινούργιο συγκριτικό γράφημα, υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με το κραχ του 1987, όσον αφορά τον αμερικανικό δείκτη S&P 500.

.

Ομοιότητες της πορείας του δείκτη S&P 500 με αυτήν του 1982

Ομοιότητες της πορείας του δείκτη S&P 500 με αυτήν του 1982

.

Εάν δεχθεί κανείς την ομοιότητα, τότε το κραχ θα συμβεί το Μάιο – μετά από μία ακόμη άνοδο. Εν τούτοις, είναι γνωστό πως όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα – ενώ πολύ σπάνια προβλέπονται τα γεγονότα.

Η πτώση δε που ήδη παρατηρείται στα χρηματιστήρια οφείλεται μάλλον στην αναβίωση των αγορών ομολόγων, αφού οι επενδυτές πιστεύουν πως η ΕΚΤ θα διαθέσει τουλάχιστον 1 τρις € για την ενίσχυση των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας. Επίσης στην εκροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

Ολοκληρώνοντας, φαίνεται πως η Ρωσία στρέφεται προς την Ευρώπη, θέλοντας να εκδικηθεί έξυπνα τις Η.Π.Α. – με την Gazprom να επιδιώκει την απεξάρτηση της από τα πετροδολάρια, συναλλασσόμενη με ευρώ.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το 95% των πελατών της συμφωνεί με την αντικατάσταση του δολαρίου από το ευρώ, όσον αφορά την πληρωμή του φυσικού αερίου – γεγονός που θα ενισχύσει τόσο τη θέση, όσο και την ισοτιμία του κοινού νομίσματος, προκαλώντας ένα σημαντικό πλήγμα στο δολάριο.

Την ίδια στιγμή φέρνει τη Ρωσία όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη – ενώ κανένας δεν πρέπει να αποκλείει την είσοδο της στην ΕΕ, η οποία θα ολοκλήρωνε τόσο ενεργειακά, όσο και στρατιωτικά την ήπειρο μας, ενώ θα εξασφαλιζόταν το αντίπαλο δέος για τη Γερμανία.

Πολλοί λοιπόν θεωρούν εύλογα πως η «επίθεση» των Η.Π.Α. τη  Ρωσία, μέσω της δύστυχης Ουκρανίας και με τη βοήθεια της Γερμανίας (άρθρο), θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα – από πολλές διαφορετικές πλευρές.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!