ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ

Ακόμη ένα νομοσχέδιο του ΔΝΤ θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, για να ψηφιστεί την Κυριακή, με τη συνήθη διαδικασία του κατεπείγοντος – το «κατεπείγον» της οποίας κανένας δεν κατανοεί, μετά από τόσα χρόνια που «λυμαίνεται» το ΔΝΤ τη χώρα μας.

Το πρώτο του άρθρο θα είναι 148 σελίδες και το δεύτερο 23 – τις οποίες θα πρέπει να διαβάσουν οι βουλευτές (όπως πάντα) και να ψηφίσουν, χωρίς διαρροές. Ο πρωθυπουργός βέβαια, στα πλαίσια της κομματικής πειθαρχίας (ψηφίζεις ή διαγράφεσαι), λέει πως είναι πεπεισμένος για την υπευθυνότητα των βουλευτών του – ότι και να σημαίνει αυτό.

Το «δόλωμα» που αναμένεται να «καταπιούν χωρίς νερό» βουλευτές και πολίτες, με υπευθυνότητα, τα τριάντα αργύρια καλύτερα, είναι το «κοινωνικό μέρισμα» των 500 €, το οποίο θα είναι αφορολόγητο!

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, με τις αποκρατικοποιήσεις, με την οργάνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την ΕΛΣΤΑΤ, με τον ΟΔΔΗΧ, με τροποποιήσεις θεμάτων του ΤΧΣ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με  τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα κοκ.

Το πιο ενδιαφέρον όλων είναι η «σύσταση» της τράπεζας (της μοναδικής που ο βασικός μέτοχος της δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά εξαγοράζει το Ελληνικό), με βάση την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με συνέπεια η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο εσωτερικό της και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο!

Η τράπεζα λοιπόν δίνει με τη σειρά της την εντολή στους βουλευτές να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα, επειδή η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι απαραίτητη για την καταβολή της δόσης – μάλλον επειδή χωρίς αυτό δεν μπορεί να προωθηθεί η λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων.

Οι περισσότεροι «Έλληνες» βέβαια παρακολουθούν ατάραχοι τη «ληστεία» του σπιτιού τους και την εξαθλίωση των παιδιών τους από τους τηλεοπτικούς δέκτες, καθισμένοι αναπαυτικά στον «υπό κατάσχεση» καναπέ τους – ενώ κάποιοι από αυτούς δίνουν ακόμη και το πιστόλι στους κλέφτες.

Υστερόγραφο: Μας κάνει εντύπωση η δικαιολογία που δίνεται από τους «σχολιαστές», σχετικά με το απίστευτα χαμηλό τίμημα για τα 6.500 περίπου στρέμματα του Ελληνικού. Σύμφωνα με τους έμπειρους σχολιαστές, η τιμή κτήσης δεν είναι χαμηλή, αφού δεν υπήρξε κανένας άλλος ενδιαφερόμενος.

Είναι δυνατόν αλήθεια να μην γνωρίζουν πως γίνονται ανάλογου είδους «δημοπρασίες», στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μοιράζουν τα «λάφυρα» μεταξύ τους πολύ πριν, έτσι ώστε να μην ανεβαίνουν οι τιμές;

Σχόλιο φίλου: Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης (στο άρθρο 2 παρ. Β), ρύθμιση για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), η οποία είναι στην κυριολεξία αίσχος. Το ΤΠΔ, για να δοθεί  μία εικόνα, έχει ακριβώς το ίδιο καθεστώς με την KfW στην Γερμανία.

Είχε εξαιρεθεί όμως από τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας – ενώ το 2011 η κυβέρνηση, προφανώς καθ’ υπόδειξη, υποχρέωσε το ΤΠΔ να συμμορφωθεί με το κανονιστικό πλαίσιο.

Επίσης, την δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για λογαριασμό της Γερμανίας την υπέγραψε η KfW – το αντίστοιχο ΤΠΔ. Ενώ δε το ΤΠΔ θα μπορούσε να είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το στραγγαλίζουν. Πρόκειται λοιπόν για σκάνδαλο μέγιστου βεληνεκούς – αφού δεν υπάρχει καμία μνημονιακή υποχρέωση για αυτές τις ρυθμίσεις.

Περαιτέρω ενώ το ΤΠΔ, λόγω εξαίρεσης, θα μπορούσε να καταστεί «εργαλείο ανάπτυξης», όπως αναφέρθηκε, καταστρέφουμε τη μοναδική ίσως δυνατότητα μας, η οποία θα μπορούσε, στο υφιστάμενο πλαίσιο, να «δημιουργήσει» ρευστότητα.

Πάντως, η γερμανική κρατική KfW είναι, εκτός από τράπεζα, «εργαλείο» άσκησης εξωτερικής πολιτικής – όπως συμβαίνει και με το ΔΝΤ. Αύριο θα μας ζητήσουν να συμμετέχουμε στο δάνειο της Ουκρανίας, στα πλαίσια των υποχρεώσεων μας.

Γιατί να ψάχνουμε να δανειστούμε και να μην εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο, όπου το αντίστοιχο ΤΠΔ υπογράφει, αντί του κράτους, τέτοιου είδους συμβάσεις; Πολλά τα ερωτήματα για τα κίνητρα όλων αυτών των (ενδοτικών;) αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading