Περαιτέρω, αν και η Νιγηρία εξάγει καθημερινά περί τα 2,4 εκ. βαρέλια πετρέλαιο, δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους πολίτες της αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ή σωστές δημόσιες υποδομές – ενώ το 6% περίπου των καταθετών έχει στην ιδιοκτησία του το 88% των συνολικών καταθέσεων. Παρά το ότι δε παράγονται τόσο μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, δεν έχουν κατασκευασθεί ανάλογα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένη η χώρα να εισάγει βενζίνη – γεγονός που ίσως επεξηγεί τις μεγάλες διακυμάνσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της (γράφημα).
.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ της Νιγηρίας
.
Το δημόσιο χρέος της Νιγηρίας είναι βέβαια ελάχιστο, ενώ έχει περιορισθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια – από 52,7% του ΑΕΠ το 2005 στο 18,3% το 2013. Εν τούτοις, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, ειδικά μετά την επιβολή των μέτρων του ΔΝΤ (υποτίμηση του νομίσματος, κατάργηση εισαγωγικών δασμών, μηδενισμός των κρατικών επιδοτήσεων, μείωση των δημοσίων δαπανών στην υγεία και στην παιδεία), μειώνεται συστηματικά – με τα αποτελέσματα που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου μας.
Η ραγδαία αύξηση πάντως των τιμών των εμπορευμάτων (γράφημα που ακολουθεί), η οποία θα μειώσει δραματικά την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών γενικότερα στον πλανήτη, λόγω της αύξησης των τιμών καταναλωτή, θα έχει ακόμη σοβαρότερα επακόλουθα για τις χώρες της Αφρικής και ειδικά για τη Νιγηρία – αφού το ποσοστό των εισοδημάτων που διατίθενται εκεί για την αγορά των βασικών ειδών διαβίωσης είναι συντριπτικά υψηλότερο, από το αντίστοιχο της Δύσης.
.

.
Η προσπάθεια πάντως να διατηρηθεί η τάξη και να καταπολεμηθεί η βία στην Αφρική και ειδικότερα στη Νιγηρία, με την αποστολή δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων (AFRICOM), θα έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα – αφού θα προσφέρει το ιδανικό κίνητρο στις εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες διακηρύσσουν ήδη πως η χώρα είναι στόχος του ενεργειακού πολέμου που διεξάγεται, μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων (Κίνα) χωρών του πλανήτη.
Ένας άλλος λόγος τώρα της δημιουργίας τρομοκρατικών ισλαμικών οργανώσεων είναι αναμφίβολα η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Νιγηρίας – η οποία είναι πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό της Αφρικής και η 7η παγκοσμίως.
.

Εξέλιξη του πληθυσμού της Νιγηρίας
.
Υπολογίζεται δε πως το αργότερο μετά από 85 χρόνια (2.100), η Νιγηρία θα έχει 900 εκ. κατοίκους, αφού γεννιούνται ετήσια περί τα 7 εκ. παιδιά – καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά την Κίνα και την Ινδία. Πόσο μάλλον αφού η γεννητικότητα έχει μειωθεί ελάχιστα – από 6,6 παιδιά ανά γυναίκα το 1960, στα 5,7 παιδιά σήμερα.
Το ότι σχεδόν το 70% των πολιτών ζουν εξαιρετικά φτωχά (κατά κεφαλή ΑΕΠ σε αγοραστική αξία περί τα 2.800 $), ενώ αυξάνεται καθημερινά η βία, δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επενδυτές που καταφθάνουν στη χώρα – για τους οποίους το μέγεθος του πληθυσμού, καθώς επίσης η προβλεπόμενη αύξηση του στα επόμενα χρόνια, αποτελεί ένα ενθαρρυντικότατο γεγονός («δημογραφικό μέρισμα» ονομάζεται η προοπτική στη γλώσσα των επενδυτών).
Εν τούτοις, η Νιγηρία δεν είναι μόνο μία από τις πιο πλούσιες ενεργειακά και ανερχόμενες πληθυσμιακά «αναδυόμενες» χώρες του πλανήτη, αλλά και μία από τις πιο επικίνδυνες – ειδικά εάν οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο, με βασικό υπαίτιο το ΔΝΤ και τους εντολοδόχους του.
.
Σημείωση: Η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει ένα μέρος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Νιγηρίας, τα οποία ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις Η.Π.Α. Έτσι η κρατική της εταιρεία πετρελαίου (CNPC) κατάφερε να εξαγοράσει τέσσερις πετρελαιοπηγές – ενώ επιδίωξε να συμμετέχει ως κύριος επενδυτής στο διυλιστήριο στην Kaduna, καθώς επίσης στην κατασκευή της εθνικής οδού από το Lagos στο Kano.
.
Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr
Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.
