Ο μύθος της Ιρλανδίας – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο μύθος της Ιρλανδίας

Περαιτέρω, οι Ιρλανδοί είναι ένας πολύ αγαπητός και εργατικός λαός, ο οποίος όμως έγινε θύμα μίας απίστευτης πολιτικής προπαγάνδας και απάτης – αφού ήταν τόσο αφελής, ώστε να πεισθεί πως έσωσε την πατρίδα του, καθώς επίσης την Ευρώπη.

Δεν μπόρεσε καθόλου να καταλάβει πως τελικά διέσωσε τις ξένες τράπεζες, αφού τα 70 δις € που «ήλθαν» στην Ιρλανδία μέσω της ΕΚΤ, μοιράσθηκαν αμέσως  στους πιστωτές των τραπεζών – με αποτέλεσμα οι Πολίτες να πληρώνουν τα βάρη στο διηνεκές, ευρισκόμενοι στον καλύτερο δρόμο προς την φτώχεια, την υποδούλωση (είναι ήδη προτεκτοράτο των διεθνών τραπεζών) και την εξαθλίωση.

Ενδιαφέρον όμως είναι επίσης το τι ακριβώς συνέβη με τις «διασωθείσες» τράπεζες – αφού διαπιστώνεται πως ο εγχώριος τραπεζικός τομέας δεν καθορίζει πλέον το «χρηματοπιστωτικό κυκλοφοριακό σύστημα» του νησιού. Ειδικότερα, σχεδόν το 70% των ιρλανδικών συναλλαγών διεξάγεται πια από τις «σκιώδεις τράπεζες» – όπου το διεθνές κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (International Financial Services Center – IFSC) του Δουβλίνου, έχει «εξελιχθεί» ενδιάμεσα σε ένα κέντρο αδιαφανών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, με κυρίαρχους τα διάφορα κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge funds), τις επενδυτικές τράπεζες κοκ.

Ουσιαστικά λοιπόν οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν πεθάνει – ενώ τη θέση τους έχουν καταλάβει οι σκιώδεις, διεθνείς τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούν τις εγχώριες σαν «προσάρτημα» τους. Στα τέλη του 2013 υπήρχαν στο νησί 726 «χρηματοπιστωτικά οχήματα», όπως αποκαλούνται τα «εργαλεία» των σκιωδών τραπεζών, τα οποία λειτουργούν με πολύ υψηλά ξένα κεφάλαια (μόχλευση, leverage), χωρίς να φαίνονται πουθενά οι ιδιοκτήτες τους.

Το πρόβλημα των συγκεκριμένων σκιωδών τραπεζών είναι το ότι δεν υπάγονται σε κανενός είδους ελέγχους και ρυθμίσεις εκ μέρους της ΕΕ – ενώ φυσικά δεν ωφελούν καθόλου την οικονομία της χώρας. Στα πλαίσια αυτά, όσο και αν υφαίνεται ο μύθος της ιρλανδικής επιτυχίας, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει – με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τους Πολίτες της χώρας.

Ολοκληρώνοντας, οφείλουμε να προβληματισθούμε σχετικά με το τι συμβαίνει με τις υπερχρεωμένες ελληνικές τράπεζες – οι οποίες δήθεν δεν χρειάζονταν τόσα κεφάλαια, όσα ισχυριζόταν το ΔΝΤ. Πόσο μάλλον εν μέσω ενός τραπεζικού ολοκαυτώματος, τεράστιων προβλημάτων των βρετανικών, ιταλικών και αυστριακών τραπεζών, μυστικών σχεδίων δήμευσης καταθέσεων κοκ.

Η Κύπρος βέβαια, το Μονακό, η Μ. Βρετανία και όλες οι άλλες χώρες, στις οποίες υπάρχουν ρωσικές καταθέσεις, πρέπει να προβληματισθούν ακόμη περισσότερο – επειδή στα πλαίσια των κυρώσεων που θέλει να επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, λόγω της Κριμαίας, μεταξύ των οποίων το πάγωμα των ρωσικών καταθέσεων, οι Ρώσοι έχουν ήδη αποσύρει πολλά δισεκατομμύρια από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μία από τις μεγάλες τράπεζες δε της Ρωσίας, η Sberbank, έχει αποσύρει τα περιουσιακά της στοιχεία από τις Η.Π.Α. – ενώ η μετοχή της κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, όπως πολλών άλλων ρωσικών επιχειρήσεων. Με την Κριμαία να θεωρείται ήδη ανεξάρτητη (γράφημα), η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί – με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

.

Οικονομία-Κριμαίας

.

Η μέθοδος πάντως που εφαρμόζει η Δύση στο θέμα της Ρωσίας θυμίζει πολύ τη δολοφονία της Κύπρου – με βασικά θύματα ξανά τους Ρώσους (άρθρο). Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν αναφερόμαστε σε ανάκαμψη – εάν θέλουμε φυσικά να αποφεύγουμε τη διασπορά ψευδών ελπίδων.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!