Δανία, ο επόμενος υποψήφιος – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Δανία, ο επόμενος υποψήφιος

Περαιτέρω, το μεγαλύτερο μέρος των χρεών προέρχεται από τα ενυπόθηκα δάνεια – ενώ, επειδή πάνω από το 60% των ενυπόθηκων δανείων χρηματοδοτείται βραχυπρόθεσμα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Συνολικά δε στη Δανία υπάρχουν 400 δις € ενυπόθηκα δάνεια, έναντι ΑΕΠ 250 δις € (314,2 δις $) – γεγονός που σημαίνει ότι, αποτελούν το 160% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 52,3% μέσου όρου στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Δανίας, λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος, σχεδιάζει την ψήφιση ενός νέου νόμου, με στόχο την εξασφάλιση των δανειοληπτών, για την περίπτωση «αναταραχών» στα επιτόκια – προσφέροντας τη δυνατότητα να απαιτούν επέκταση των δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες, με τα ίδια επιτόκια.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν εις βάρος των τραπεζών της χώρας, αφού θα μετέφερε το πρόβλημα σε αυτές. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η υπερχρέωση των νοικοκυριών της Δανίας μετά το 2010 – επίσης των υπολοίπων σκανδιναβικών χωρών, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν (άρθρο).

.

Χρέος έναντι εισοδήματος ανά χώρα μετά το 2010

Χρέος έναντι εισοδήματος ανά χώρα μετά το 2010

.

Συνεχίζοντας, το κερδοσκοπικό κεφάλαιο (hedge fund) που επενδύει εναντίον της Δανίας είναι το 6ο μεγαλύτερο στις Η.Π.Α. – έχοντας εξασφαλίσει για τους πελάτες του μία απόδοση της τάξης του 38,1% στους πρώτους δέκα μήνες του 2013. Επομένως, η τοποθέτηση εναντίον της χώρας, καθώς επίσης εναντίον της μεγαλύτερης τράπεζας της, δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιάφορη – παρά το ότι η υπουργός οικονομικών της Δανίας πιστεύει πως η υπερχρέωση των νοικοκυριών δεν είναι επικίνδυνη.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας ισχυρίζεται επίσης πως δεν ανησυχεί, επειδή τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν της αποταμιεύσεις και τις συντάξεις τους, για την εξυπηρέτηση των δανείων τους – εάν θα υπήρχε ανάγκη.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω υπενθυμίζουμε πως, μερικούς μήνες πριν, πουλήθηκε η συμμετοχή του 19% του δημοσίου στην εταιρεία ενέργειας Dong, έναντι 1,07 δις € – με αγοραστή ένα «επενδυτικό όχημα» της Goldman Sachs, με έδρα σε δύο φορολογικούς παραδείσους (Cayman, Delaware).

Η πώληση προξένησε σεισμό στην πολιτική της χώρας – με την αριστερά να παραιτείται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς επίσης με 200.000 Δανούς Πολίτες να καταθέτουν διαμαρτυρία εναντίον της εκποίησης (ένα μεγάλο ποσοστό για μία χώρα των 5 εκ. ατόμων). Τα έσοδα βέβαια είχαν στόχο να περιορίσουν το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού – το οποίο, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

.

Εξέλιξη του ελλείμματος στο προϋπολογισμό της Δανίας

Εξέλιξη του ελλείμματος στο προϋπολογισμό της Δανίας

.

Από την εξαγορά πάντως της κοινωφελούς εταιρείας, εκ μέρους της μεγαλύτερης τράπεζας των τοκογλύφων, συμπεραίνουμε ότι, το διεθνές κεφάλαιο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση χρέους για να εξασφαλίσει, έναντι χαμηλών τιμών, τα διαμάντια της εκάστοτε χώρας – τις δημόσιες μονοπωλιακές, κοινωφελείς, κερδοφόρες και στρατηγικές επιχειρήσεις.

Η Goldman Sachs έχει εξασφαλίσει στο συμβόλαιο πώλησης που υπέγραψε η κυβέρνηση της Δανίας «δικαίωμα βέτο», όσον αφορά τις σημαντικές αποφάσεις της διοίκησης της επιχείρησης – οπότε μπορεί να εξασκεί πιέσεις, εάν δεν καταφέρνει να χρηματίζει τα μέλη του εκάστοτε ΔΣ.

Είναι εύλογο δε να υποθέσει κανείς ότι θα μεταπουλήσει τα μερίδια που εξαγόρασε σε κάποιον στρατηγικό επενδυτή, αφού αυτή είναι η δουλειά της. Πιθανότατα σε Κινέζους, οι οποίοι συμμετέχουν ήδη σε ανάλογες επιχειρήσεις – στην ύδρευση (Βρετανία), καθώς επίσης στην ενέργεια (Πορτογαλία).

Ολοκληρώνοντας οφείλουμε να προσθέσουμε ότι, η Δανία είναι η χώρα που έχει «υποκλέψει» δύο από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας: τη φέτα και το γιαούρτι (για την παρασκευή τζατζικιού), αντικαθιστώντας το πρόβειο με το αγελαδινό γάλα στην παραγωγή τους – έχοντας δημιουργήσει μεγάλες βιομηχανίες στο συγκεκριμένο κλάδο, με εξαγωγές σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading