Ανακατατάξεις – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ανακατατάξεις

Περαιτέρω, ενδιαφέρουσες είναι οι προβλέψεις για τις μελλοντικές εξελίξεις του κέντρου ερευνών Cerb – ειδικά το «World Economic League Table 2013».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cebr, η οικονομία της Μ. Βρετανίας (ΑΕΠ) θα ξεπεράσει τη Γερμανική το 2030, ενώ η Κίνα τις Η.Π.Α. το 2028 – πολύ αργότερα δηλαδή, από όσο υπολόγιζαν οι περισσότεροι. Περαιτέρω, η Ινδία θα ξεπεράσει την Ιαπωνία το 2028, πάντοτε όσον αφορά το ΑΕΠ, οπότε θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη –  ενώ η Βραζιλία θα παραμείνει πίσω από τη Μ. Βρετανία (η οποία θα είναι το 2030 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης), έως το 2023.

Ουσιαστικά η Βραζιλία ξεπέρασε τη Μ Βρετανία το 2011, με αποτέλεσμα να γίνει η 6η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως – έπεσε όμως έκτοτε και θα παραμείνει στη θέση της έως το 2023, όπου θα ξεπεράσει τόσο τη Βρετανία, όσο και τη Γερμανία.

Κατά την ίδια μελέτη, εάν καταρρεύσει τελικά το ευρώ, τότε οι προοπτικές θα είναι πολύ καλύτερες για τη Γερμανία – ενώ για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά πολύ χειρότερες. Ειδικά για τη Γαλλία, στην οποία η ανεργία αρχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα.

.

Ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία από το 2008 και μετά

Ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία από το 2008 και μετά

.

Το 2013 υπήρξαν μόνο δύο αλλαγές στις πρώτες 20 οικονομίες – η Ρωσία ξεπέρασε την Ιταλία, σαν αποτέλεσμα της ύφεσης της γειτονικής χώρας, ενώ ο Καναδάς την Ινδία, λόγω της κατάρρευσης του νομίσματος της. Στις υπόλοιπες θέσεις, το Ιράν έπεσε από την 21η στην 30η και η Νότια Αφρική από την 29η στην 33η, κυρίως λόγω των εκτεταμένων απεργιών, του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και του αδύνατου νομίσματος.

Οι προβλέψεις για το 2018 τοποθετούν τη Ρωσία στην 6η θέση, την Ινδία στην 9η , το Μεξικό στη 12η, την Κορέα στη 13η και την Τουρκία στη 17η  – ενώ το 2023 η Ινδία θα αναρριχηθεί στην 4η, η Βραζιλία στην 5η θέση και η Ταιβάν στη  19η.

.

Υστερόγραφο: Για πρώτη φορά τα επιτόκια των μακροπροθέσμων ομολόγων των Η.Π.Α. ξεπέρασαν το 3% – έχοντας αυξηθεί κατά 1,8% από τις αρχές του 2013, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν πως θα ξεπεράσουν το 3,5% εντός του 2014.

.

Επιτόκια των μακροπροθέσμων ομολόγων των Η.Π.Α.

Επιτόκια των μακροπροθέσμων ομολόγων των Η.Π.Α.

.

Με δεδομένο το ότι, τα δεκαετή ομόλογα αποτελούν τη βάση για όλα τα έντοκα αξιόγραφα, από τα ενυπόθηκα δάνεια έως τα επιχειρηματικά ομόλογα, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη – πόσο μάλλον όταν η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό των Η.Π.Α. (αύξηση των τόκων για δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 17 τρις $).

Για τις τράπεζες βέβαια, οι οποίες δανείζουν την κυβέρνηση με 3%, δανειζόμενες με 0% από τη Fed, η εξέλιξη δεν είναι καθόλου αρνητική – κάτι που δεν συμβαίνει όσον αφορά τους Πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πολύ υψηλότερους τόκους, εις βάρος των εισοδημάτων τους.

Ουσιαστικά λοιπόν αρχίζει να κινείται όλο και πιο γρήγορα ο καθοδικός σπειροειδής κύκλος του χρέους στις Η.Π.Α., όπως συνέβη κάποτε και στην Ελλάδα – με αποτελέσματα που δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading