Στις Η.Π.Α. τώρα, το Ντιτρόιτ είναι πλέον επίσημα χρεοκοπημένο – αφού το δικαστήριο αποδέχθηκε την αίτηση πτώχευσης. Χιλιάδες συνταξιούχοι της πόλης θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων τους, επειδή οι τράπεζες προηγούνται, όσον αφορά τις απαιτήσεις τους. Όπως είναι γνωστό, η UBS, καθώς επίσης η Bank of America είχαν πουλήσει στην πόλη Swap επιτοκίων, τα οποία της προκάλεσαν τεράστιες ζημίες – γεγονός που θυμίζει αντίστοιχες ενέργειες της Ελλάδας, την περίοδο της εισόδου της στην Ευρωζώνη.
Το Ντιτρόιτ, με συνολικά χρέη της τάξης των 18,5 δις $, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση τους – με αποτέλεσμα οι δημόσιες υπηρεσίες του να έχουν πάψει πλέον να λειτουργούν. Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής είναι εκτός λειτουργίας, η εγκληματικότητα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η υγεία και η παιδεία έχουν καταρρεύσει, το 40% του φωτισμού της πόλης δεν λειτουργεί, 78.000 σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ οι περισσότεροι πολίτες έχουν «μεταναστεύσει (ο πληθυσμός έχει μειωθεί από 1,8 εκ. στις 700.000).
Στην Κίνα τώρα, το νόμισμα της χρησιμοποιείται στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για πρώτη φορά, περισσότερο από το ευρώ – ενώ το δολάριο είναι φυσικά ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης. Αντίθετα η ισοτιμία των νομισμάτων της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, περιορίσθηκε αισθητά, μετά την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της Αυστραλίας.
Το μερίδιο του κινεζικού γουάν στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τον Οκτώβριο αναρριχήθηκε στο 8,66%, έναντι 6,64% του ευρώ – όταν τον Ιανουάριο του 2012 ήταν μόλις 1,89%, έναντι 7,87% του ευρώ. Οι κυριότερες χώρες χρήσης του γουάν στις διεθνείς συναλλαγές είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Γερμανία – όπου το γουάν, στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, έχει μερίδιο 0,84%, κατέχοντας τη 12η θέση.
Η Κίνα θέλει να προωθήσει διεθνώς το νόμισμα της, έτσι ώστε να πάψει να εξαρτάται από το δολάριο – έχοντας δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να αυξήσει πλέον τα συναλλαγματικά της αποθέματα (3,66 τρις $), γεγονός που θα έχει σίγουρα συνέπειες στο δανεισμό των Η.Π.Α., το χρέος των οποίων είναι, κατά την άποψη μας, εκτός ελέγχου.
Περαιτέρω, το νησί Alderney (φορολογικός παράδεισος) σχεδιάζει να εκδώσει νομίσματα Bitcoin, για πρώτη φορά σε φυσική μορφή, σε συνεργασία με το βρετανικό βασιλικό νομισματοκοπείο – το οποίο «δημιουργεί» συνήθως περιορισμένες εκδόσεις νομισμάτων και γραμματοσήμων για συλλέκτες.
Το νόμισμα Bitcoin θα περιέχει χρυσό, ενώ θα εκδοθεί με μία ονομαστική αξία της τάξης των 500 στερλινών – ενώ το νησί σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία ενός Bitcoin- χρηματιστηρίου, συναλλαγές με το νόμισμα (το οποίο δεν είναι καλυμμένο με τίποτα), καθώς επίσης διάφορες άλλες ανάλογες υπηρεσίες.
Τέλος, ενδιαφέρον είναι ίσως το ότι, μειώνονται σημαντικά οι πωλήσεις υπολογιστών παγκοσμίως, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.
.

Πρόβλεψη πωλήσεων Η/Υ παγκοσμίως το διάστημα 2012-2015
.
Το γεγονός αυτό είναι ίσως ακόμη ένα δείγμα της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας δεν είναι καθόλου ανάλογος με αυτόν που διαπιστώνεται στα χρηματιστήρια (γράφημα που ακολουθεί). Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα ακολουθήσει η κατάρρευση των χρηματιστηριακών δεικτών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πλανήτη.
.

Δείκτης S&P 500 σε σύγκριση με την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Αμερικής το 2013
.
Όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα η διαστρέβλωση, την οποία έχουν προκαλέσει οι κεντρικές τράπεζες, με τη συνεχή εκτύπωση χρημάτων, είναι άνευ προηγουμένου. Ελπίζουμε δε να μην ισχυρισθεί κανείς στο μέλλον ότι κανένας δεν είχε προειδοποιήσει για το επερχόμενο κραχ – το οποίο θα είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία.
