Φέτα / Feta – Σελίδα 2 – The Analyst
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Φέτα / Feta

Με άλλα λόγια, όπως ακριβώς αναφέρουμε σε προηγούμενο άρθρο μας για το ίδιο θέμα («H λέξη – χρυσάφι που γίνεται «κοινόχρηστη» κάτω από την αφόρητη πίεση των γιγάντων της παγκόσμιας Γαλακτοβιομηχανίας!», Σεπτέμβριος 2013) ανοίγει μια κερκόπορτα με την βούλα και την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου η μαγική λέξη – χρυσάφι Φέτα να καταστεί κοινόχρηστη για τους γίγαντες της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας!

.

Φέτα-(7)

Κάλπικες «φέτες» από ολόκληρο τον κόσμο

.

Σήμερα οι πανίσχυρες πολυεθνικές γαλακτοβιομηχανίες (Arla Foods,  Kraft Foods – Mondelēz International,  LactalisDanone κ.ο.κ.ε.) χρησιμοποιούν χωρίς κανένα πρόβλημα την λέξη – χρυσάφι «Φέτα / Feta» σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία ενώ στην Κίνα γίνεται προσπάθεια από Κινέζικη εταιρεία, η λέξη Feta να κατοχυρωθεί σαν εμπορικό σήμα για λογαριασμό της!

Με μια πολύ σημαντική και εξαιρετικά επικίνδυνη διαφορά: Όλοι αυτοί κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πληρώσουν, με την φροντίδα ενός μεγάλου και καταξιωμένου δικηγορικού γραφείου, μερικά δισεκατομμύρια  (Δολάρια ή Ευρώ) για αποζημιώσεις τόσο των καταναλωτών τους όσο και των παραγωγών αυθεντικής φέτας, γιατί παραπλανούν τον κόσμο αναφέροντας στην συσκευασία των κάλπικων προϊόντων τους όχι μόνο την λέξη Feta αλλά (τις περισσότερες φορές) και ακόμα πιο παραπλανητικές ενδείξεις όπως «Greek», «Authentic», «Original»,  «Traditional» και πολλά, πολλά άλλα!

Η περίπτωση παραπλάνησης του παγκόσμιου καταναλωτή με την χρησιμοποίηση της λέξης – χρυσάφι Feta όπως και άλλων επιβαρυντικών ενδείξεων, είναι πολύ σοβαρότερη από το πρόσφατο παράδειγμα της καταστροφής που απειλεί, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,  μια μεγάλη ομογενειακή εταιρία η οποία πουλούσε πυρηνέλαια και σπορέλαια με την ένδειξη «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» στην συσκευασία της! (Σχετικό άρθρο μας 15ης Μαρτίου 2013 με τίτλο New York Times: Μεγάλη επιχείρηση Ελλήνων Ομογενών στο επίκεντρο σκανδάλου με νοθευμένα ελαιόλαδα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής).

Αμέτρητες γενιές Ελλήνων κτηνοτρόφων που καθιέρωσαν την Ελληνική Φέτα σε ολόκληρο τον κόσμο με τον παραδοσιακό, κοπιαστικό τρόπο της δουλειάς τους, παρέδωσαν στην σημερινή γενιά των Ελλήνων κτηνοτρόφων μια μοναδική και ανεκτίμητη κληρονομιά.

Την ανεκτίμητη αυτή κληρονομιά οι σημερινοί Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να αφήσουν απροστάτευτη στα χέρια παγκόσμιων πολυεθνικών που ήδη τους οφείλουν δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις από τις διαχρονικές πωλήσεις της κάλπικης «φέτας» τους. Η κερκόπορτα που άνοιξε με την συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, ειδικά στο θέμα της Φέτας, δεν στοχεύει παρά στην απαλλαγή από κάθε κίνδυνο, των γιγαντιαίων πολυεθνικών οι οποίες αφού έκλεψαν, εκμεταλλεύονται την Ελληνική Φέτα με κάλπικα προϊόντα λευκού τυριού και παραπλανητικές ενδείξεις στις συσκευασίες τους.

Η κερκόπορτα αυτή πρέπει να κλείσει πάση θυσία. Δυστυχώς υπάρχουν και Έλληνες που είναι ανίκανοι να αξιολογήσουν την τεράστια αξία της λέξης – χρυσάφι  Φέτα / Feta και «επιχειρηματολογούν» με κενά επιχειρήματα όπως π.χ. αυτό που ακούγεται ολοένα και συχνότερα «Αφού δεν μπορούμε να καλύψουμε την παγκόσμια ζήτηση, ας αφήσουμε τους άλλους να μας διαφημίζουν».

Όχι Κύριοι δεν θέλουμε τους άλλους να «διαφημίζουν» την Ελληνική Φέτα σε εξευτελιστικές τιμές! Θέλουμε αυτός που επιθυμεί να απολαύσει την αυθεντική και όχι την κάλπικη φέτα, να την πληρώνει στην αξία και στο κόστος που επιβάλλει ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής της!  Επί πλέον, η δήθεν «φέτα» που αγοράζει ο παγκόσμιος καταναλωτής δεν έχει καμιά σχέση με την αυθεντική Ελληνική Φέτα, δημιουργώντας μια απίστευτη σύγχυση γύρω από την ποιότητα της.

Οι πολυεθνικές ας ξεπουλούν σε όποια χαμηλή τιμή επιθυμούν τα άσπρα τυριά τους όχι όμως γράφοντας στην συσκευασία τους την λέξη – χρυσάφι Φέτα / Feta!

Ο κίνδυνος μετατροπής, επίσημα πλέον, της Ελληνικής Φέτας σε κοινόχρηστη λέξη κάθε πολυεθνικής ή άλλης γαλακτοκομικής εταιρίας σε ολόκληρο τον κόσμο είναι άμεσος και μεγάλος.

.

Φέτα (6)

.

Και ενώ αναρωτιόμασταν πως είναι δυνατόν η πολιτική, τεχνοκρατική και κτηνοτροφική Ελλάδα να παραμένει απαθής μπροστά στην απελπιστική αυτή κατάσταση, εμφανίστηκε μια ομάδα 27 μέχρι σήμερα βουλευτών, κάτι σαν «Εθνική Ελλάδος», από κόμματα τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς και διάφοροι ανεξάρτητοι βουλευτές) οι οποίοι ζητούν επίμονα από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς «να μην επικυρώσουν το τελικό αυτό κείμενο στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο αντίστοιχο συμβούλιο των αρχηγών, εάν δεν αλλάξουν οι διατάξεις που φέρουν καίριο πλήγμα στα συμφέροντα της χώρας».

Όταν οι Έλληνες επιδεικνύουν ενότητα και ομοψυχία απέναντι ακόμα και σε «ανυπέρβλητα» εμπόδια όχι μόνο τα καταφέρνουν περίφημα αλλά και θριαμβεύουν – όπως απέδειξε η Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου ολόκληρη την τελευταία δεκαετία.

Η σπάνια πρωτοβουλία ενότητας και ομοψυχίας βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενάντια στην καθιερωμένη «αντίθεση» που αποτελεί τον συνηθισμένο κανόνα μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, αποτελεί μια ακόμα πανίσχυρη «Εθνική Ελλάδος» η οποία είναι βέβαιο πως μπορεί να αποτρέψει την μετατροπή της πολύτιμης Φέτας σε μια κοινόχρηστη λέξη χωρίς καμιά αξία.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους βουλευτές εκείνους του Ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι αν και σε διαφορετικά κομματικά «στρατόπεδα» αποφάσισαν να ενώσουν την δύναμη της φωνής τους για να ματαιώσουν την θυσία της Ελληνικής Φέτας (όπως και της Ελιάς Καλαμάτας με την οποία θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο μας) στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων γιγαντιαίων πολυεθνικών.

Για την ιστορία, οι άνθρωποι που προσπαθούν και μπορούν να σώσουν την Ελληνική Φέτα από τα νύχια επικίνδυνων αρπακτικών είναι (μέχρι σήμερα), με την σειρά υπογραφής στο σχετικό έγγραφο της Βουλής των Ελλήνων, οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης (Κοζάνης), Πάρις Μουτσινάς (Μαγνησίας), Μαρίνος Ουζουνίδης (Έβρος), Ιωάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Νικόλαος Σταυρογιάννης (Φθιώτιδας), Μιχάλης Κασσής (Ιωαννίνων), Οσμάν Χατζηαχμέτ (Ροδόπης – αν έπαυε να αποτελεί «πιόνι» του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής θα ήταν πραγματικά πολύ ωφέλιμος για τους συμπολίτες του), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Μαγνησία), Απόστολος Αλεξόπουλος (Β Αθηνών), Ευάγγελος Αποστόλου (Εύβοια), Αγνή Καλογερή (Σάμος), Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλληνίας), Δημήτρης Κοδέλας (Αργπλίδας), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Γεώργιος Ορφανός (Α Θεσσαλονίκης), Γεώργιος Κοντογιάννης (Ηλείας), Αθανάσιος Πετράτος (Μεσσηνίας), Χαρά Καφαντάρη (Β Αθήνας), Θάνος Μωραίτης (Αιτωλοακαρνανίας), Νίκη Φούντα (Αιτωλοακαρνανίας), Τσαμπίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσου), Νίκος Νικολόπουλος (Αχαΐας), Μιχαήλ Ταμήλος (Τρικάλων), Όλγα Γεροβασίλη (Άρτας), Σοφία Σακοράφα (Β Αθηνών), Φεβρωνία  Πατριανάκου (Λακωνίας) και Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας).

Ευχόμαστε ολόψυχα ο κατάλογος της ιδιότυπης αυτής «Εθνικής Ελλάδος» από βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να διευρυνθεί ταχύτατα ώστε σύσσωμοι οι Έλληνες βουλευτές να σώσουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την επώδυνη θυσία της  Ελληνικής Φέτας!

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.