Μέλι: Το Νέκταρ των Θεών & το «Βουλγάρικο» μέλι – The Analyst
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Μέλι: Το Νέκταρ των Θεών & το «Βουλγάρικο» μέλι

Το Νέκταρ των Θεών, το «Βουλγάρικο» μέλι  και το πέμπτο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Μέλι 1

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

Το μέλι, ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που μαζεύουν οι μέλισσες και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

Η θρεπτική και θεραπευτική αξία του μελιού αναγνωρίζεται από την εποχή της αρχαιότητας: Ο Ιπποκράτης (πέθανε σε ηλικία 104 ετών) αλλά και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο, ενώ από τον Όμηρο μέχρι τον πατέρα της φαρμακευτικής Διοσκουρίδη και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη το μέλι αναφέρεται σαν τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Εκτός όμως από την θρεπτική και θεραπευτική του αξία, το μέλι θεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες πολύτιμο αντιγηραντικό : Οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών), ο Αριστοτέλης θεωρούσε πως το μέλι παρατείνει την ζωή των ανθρώπων, ενώ ο Δημόκριτος απέδιδε την μακροβιότητα του στο μέλι (πέθανε σε ηλικία 110 ετών!).

Όλα αυτά βέβαια από το αξεπέραστο και αυθεντικό μέλι της ανόθευτης Ελληνικής φύσης με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, την μεγάλη ηλιοφάνεια, την τεράστια ποικιλία των λουλουδιών και των δασικών φυτών που προσφέρουν πληθώρα φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη B6, το ασβέστιο, το φώσφορο, το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και πολλά άλλα. Από το αυθεντικό μέλι της ανόθευτης Ελληνικής φύσης που θεωρείται, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, φάρμακο για πολλές ασθένειες όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η καρδιοπάθεια, η αναιμία, η αδενοπάθεια, η αδυναμία του οργανισμού, η κατάπτωση, το έλκος στομάχου, οι παθήσεις του εντέρου, η αϋπνία, ο πονόλαιμος, ο βήχας, τα εγκαύματα, οι πληγές και πολλές άλλες!

.

Μέλι 2

.

Πολλές φορές ο σύγχρονος καταναλωτής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ένα εισαγόμενο μέλι στα ράφια των αλυσίδων λιανικής να πωλείται σε πολύ φτηνές τιμές (3 περίπου Ευρώ το μισό κιλό) όταν ένα αντίστοιχο μέλι που φέρει την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» έχει διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια τιμή.

Η απάντηση είναι απλή: Στην Κίνα ή σε άλλες μεγάλες χώρες – παραγωγούς μελιού, οι μονοανθηκές καλλιέργειες παράγουν τεράστιες ποσότητες από «νερουλά» μέλια, με μεγάλα ποσοστά υγρασίας, τα οποία δεν αποκλείεται καθόλου να περιέχουν γύρη από γενετικά τροποποιημένα φυτά. Μέσα σε όχι ιδιαίτερα καλές κλιματολογικές συνθήκες, η «παραγωγή» των μελιών αυτών  βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (70 περίπου κιλά ανά κυψέλη) και η επεξεργασία τους γίνεται με ολοένα και περισσότερο προηγμένες «τεχνολογίες».

Αντίθετα, ένα αυθεντικό Ελληνικό μέλι που προέρχεται μέσα από την ανόθευτη Ελληνική φύση, παράγεται από πάρα πολλά άνθη ή φυτά του δάσους, είναι «σφικτό», χωρίς καμιά πιθανότητα να έχει γύρη από γενετικά τροποποιημένα άνθη ή φυτά (στην χώρα μας ευτυχώς δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα – τουλάχιστον μέχρι τώρα). Επί πλέον, όταν (και όποτε) η παραγωγή σε ένα Έλληνα μελισσοκόμο φθάσει τα 20 κιλά ανά κυψέλη στήνεται …. πανηγύρι και το ελληνικό μέλι παραδοσιακά δέχεται ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία.

Πως όμως ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να αξιολογήσει μια ελκυστική, όμορφη και φτηνή συσκευασία μελιού που βρίσκει στα ράφια των αλυσίδων λιανικής;

Πρώτα από όλα πρέπει να ψάξει στις ενδείξεις της ετικέτας την Χώρα Συγκομιδής. Η αναγραφή της Χώρας Συγκομιδής στην συσκευασία του μελιού είναι υποχρεωτική. Αν στην συσκευασία αναγράφεται η ένδειξη «Παράγεται στην ΕΕ» σημαίνει κατά 99% ότι εισάγεται από το εξωτερικό γιατί αν παραγόταν στην χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ, θα έγραφε οπωσδήποτε την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν»!

Στον χώρο πάντως του μελιού, όπως και σε όλες δυστυχώς τις εμπορικές δραστηριότητες, δεν λείπουν οι απατεώνες και τα λαμόγια τα οποία έχουν βρει ένα πανεύκολο δρόμο εύκολου πλουτισμού σε βάρος των κορόιδων – καταναλωτών:

Ο δρόμος αυτός ξεκινάει από την Κίνα που εξάγει ετησίως στην Βουλγαρία 1.700 τόνους φτηνού μελιού με τιμή 1,25 Δολάριο … το κιλό! Οι δικοί μας απατεώνες παίρνουν από την Βουλγαρία, το 26ο κράτος – μέλος της Ε.Ε., Κινεζικό μέλι το οποίο είτε εμφανίζουν σαν προϊόν που δήθεν «Παράγεται στην ΕΕ», είτε το πουλάνε στους ανυποψίαστους καταναλωτές σαν …. Ελληνικό, αφού το αναμίξουν με αυθεντικό Ελληνικό μέλι!

.

Μέλι 3


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.