H Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει τα σκήπτρα στην ανεργία – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

H Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει τα σκήπτρα στην ανεργία

Δεν είναι λίγοι πλέον οι νέοι που συζητάνε την πιθανότητα να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα, καθώς εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα (όσοι φοίτησαν σε ελληνικά πανεπιστήμια “χρέωσαν” ουσιαστικά το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους) και θα εργάζονται πλέον στο εξωτερικό – αφήνοντας πίσω μια γενιά, που δεν διαθέτει τα εφόδια για να εκσυγχρονιστεί στα νέα δεδομένα/ανάγκες της εποχής (για παράδειγμα στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις). Για άλλη μια φορά λοιπόν, “το εξωτερικό” θα επωφεληθεί από τις οικονομικές συγκυρίες των προβληματικών χωρών (όπως έχει επωφεληθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις – για παράδειγμα από την σταθεροποίηση της τιμής του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων).

Η ανεργία το Μάιο μήνα

Η ανεργία στην Ελλάδα (συνολικά για όλες τις ηλικιακές ομάδες και φύλα) συνεχίζει να καταγράφει νέα ρεκόρ, όχι μονάχα έναντι προηγούμενων μηνών, μα και σε σύγκριση με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Το Μάιο μήνα του 2011 το ποσοστό της ανεργίας έφθανε το 17%. Στη συνέχεια, το 2012, άγγιξε το 23,8%, ενώ το 2013 το 27,6%. 

Ανεργία μαϊο 2013 - analyst.gr

*Εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα – Μάιος 2011,12,13. Πίνακας: Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο του 2013 έφθασε το 12,1% – αντίστοιχα και αυτό με σταθερή άνοδο τα τελευταία έτη. Παράλληλα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ακολουθούν “από κοντά” την Ελλάδα, με τα ποσοστά ανεργίας να κυμαίνονται κοντά στο 25%.

Η ανεργία στους νέους

Όπως προ-αναφέραμε, η ανεργία στους νέους είναι αυτή που δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μολονότι συνηθίζεται να γίνεται χρήση ως δείκτη ανεργίας στους νέους το ποσοστό ανεργίας σε ηλικίες από 15-24 ετών (που στην περίπτωση μας, το Μάιο του 2013 άγγιξε το 64,9%), δεν αποτελεί πραγματικά έγκυρο πειστήριο της κατάστασης. Και αυτό γιατί, η Ελλάδα, κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια, ωθεί τους νέους πρώτα προς την κατεύθυνση των σπουδών (και στην εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων – για τους άνδρες) και μετά προς την αγορά εργασίας. Επιπλέον, η “δηλωμένη” εργασία στους νέους στις μέρες μας, βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα – και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, οι νέοι να γίνονται υποχείρια άνευ αμοιβής, με εργοδότες να τους πετάνε το “καρότο” της προϋπηρεσίας.

Ο πραγματικός δείκτης απασχόλησης στους νέους λοιπόν, είναι αυτός που μετράει το ποσοστό ανεργίας σε ηλικίες από 25-34 ετών (και αυτό με την επιπρόσθετη αναζήτηση των στοιχείων που αναφέραμε πριν από λίγο). Το Μάιο του 2013, το ποσοστό αυτό έφθασε το 37,7% – έναντι 32,7% το 2012. Αναμφισβήτητα λοιπόν, η ανεργία στους νέους καλπάζει, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, αφού η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εκείνη που στηρίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη μιας χώρας.

Σύμφωνα με την Eurostat, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, καταγράφεται στην Ελλάδα – και ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία – πολλές είναι η χώρες της Ε.Ε., που λόγο της ελεύθερης κίνησης των πολιτών σε χώρες που ανήκουν στην ένωση αυτή, φοβούνται την πιθανότητα η παρούσα κατάσταση να πυροδοτήσει μεγάλα μεταναστευτικά κύματα.

Η ανεργία ανά φύλο

Στους άνδρες το 2013, η ανεργία ανήλθε στο 24,6%, έναντι 21% το 2012. Ενώ στις γυναίκες το ποσοστό έφθασε το 31,6% από 27,7%.

Η κατάσταση στη χώρα δεν φαίνεται να επηρέασε προς κάποια κατεύθυνση διαφορετική μεταξύ τους τις δύο ομάδες φύλων.

Κατανομή απασχολούμενων ανά τομέα της οικονομίας

Το 1ο τρίμηνο του 2013, η κατανομή απασχολούμενων ανά οικονομικό τομέα ήταν ως εξής:

i. Πρωτογενής τομέας: 13,6%,

ii. Δευτερογενής τομέας: 16%,

iii. Τριτογενής τομέας: 70,4%.

Κατανομή απασχολούμενων ανά τομέας της οικονομίας - analyst.gr

*Ποσοστιαία κατανομή των απασχολούμενων, κατά τομέα της οικονομίας, Α’ τρίμηνο 2013. Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα να βρίσκονται σε κατάσταση υπό-ανάπτυξης, οι πιθανότητες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας μειώνονται δραματικά. Ο τομέας των υπηρεσιών (τριτογενής τομέας), δεν είναι εύκολα εξαγώγιμος και η υποβάθμιση των άλλων δύο τομέων, υποχρεώνει τη χώρα σε υπέρμετρες εισαγωγές που επιβαρύνουν το ισοζύγιο της (και αυξάνουν την εγχώρια ανεργία –  ειδικά στους νέους, αφού πολλές θέσεις των πρώτων δύο τομέων, δεν απαιτούν ιδιαίτερη προϋπηρεσία).

Η αναφορά της ICAP Group

Σύμφωνα τώρα με έρευνα που διετέλεσε η ICAP, η υποχώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 20%, στο διάστημα 2008-2012, συνοδεύτηκε και από ισοδύναμη σχεδόν μείωση της απασχόλησης – γεγονός που φανερώνει πως οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτό το διάστημα ήταν ελάχιστες.

Το μέλλον στην ανεργία διαφαίνεται δυσοίωνο.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!