Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

inflation

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες, το επίσημο ύψος του πληθωρισμού διατηρείται σε χαμηλά, απολύτως ανεκτά επίπεδα – έτσι ώστε να μην δημιουργούνται απαιτήσεις, εκ μέρους των εργαζομένων για αυξήσεις, ανάλογες με την κλιμάκωση των τιμών.

Στα πλαίσια αυτά, ο ρυθμός του επίσημου πληθωρισμού, στη Γερμανία για παράδειγμα, είναι της τάξης του 1,7% – τόσο χαμηλός δηλαδή, όσο ποτέ. Εν τούτοις, οι τιμές των ειδών διατροφής τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, αυξήθηκαν κατά 4,5% – γεγονός που σημαίνει μία κατά πολύ μεγαλύτερη άνοδο σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Φιλανδία, όπου οι τιμές είναι παραδοσιακά υψηλότερες από αυτές στη Γερμανία, περίπου κατά 40% (σχεδόν αντίστοιχα με την Ελλάδα).

Οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 8,6%, των φρούτων κατά 7,9%, των κρεάτων κατά 6,4% και των ψαριών κατά 5,1% – ενώ παράλληλα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύθηκαν στο +12,1% (Πίνακας Ι).

energietab.

Όπως φαίνεται από το διάγραμμα Ι, οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία εκτοξεύθηκαν στα ύηη μετά το 2000 – όπου ουσιαστικά ιδιωτικοποιήθηκαν οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος.

Περαιτέρω, το πρόβλημα των παραπλανητικών στατιστικών σχετικά με το ύψος του πληθωρισμού ευρίσκεται αφενός μεν στα προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι μέτρησης, αφετέρου στα ίδια τα προϊόντα – επειδή προσμετρείται μόνο η εμφανής τιμή τους. Για παράδειγμα, καταγράφεται η τιμή μίας κονσέρβας με αποφλοιωμένες τομάτες, χωρίς ταυτόχρονα να υπολογίζεται η διαφορά στην ποιότητα ή/και το καθαρό βάρος του προϊόντος.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλές βιομηχανίες τροφίμων στην παραγωγή προϊόντων με υλικά χαμηλότερης ποιότητας ή με μικρότερο περιεχόμενο στις ίδιες συσκευασίες – ενώ το πρόσφατο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου σε τόσα πολλά προϊόντα μοσχαριού, τεκμηρίωσε την ανευθυνότητα κάποιων παραγωγών, με στόχο την επίτευξη χαμηλότερου κόστους.

Το επίσημο μέγεθος του πληθωρισμού έχει μία επί πλέον σκοπιμότητα – επιτρέπει στις κυβερνήσεις να απαιτήσουν από τις  κεντρικές τράπεζες τη μαζική εκτύπωση χρημάτων, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πληθωριστικών πιέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, κάτω από τις πιέσεις της Πολιτικής, αυτή είναι η επίσημη θέση των κεντρικών τραπεζών της Μ. Βρετανίας, της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α. – επίσης της ΕΚΤ, αν και σε πιο περιορισμένο μέγεθος. Βέβαια, κανένας δεν δίνει την απαιτούμενη σημασία στην επισιτιστική κρίση, η οποία σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους στις αφρικανικές κυρίως χώρες – προερχόμενη από την εξαγωγή του πληθωρισμού της Δύσης, καθώς επίσης από την κερδοσκοπική άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων στα χρηματιστήρια.

Ολοκληρώνοντας, το ότι οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια είναι το προϊόν της ανεύθυνης αύξησης της ποσότητας χρήματος, η οποία οδηγείται κυρίως στις επενδυτικές τράπεζες, καθώς επίσης των επικίνδυνα χαμηλών βασικών επιτοκίων, φαίνεται να ενδιαφέρει ελάχιστα την Πολιτική – γεγονός από το οποίο συμπεραίνει ξανά κανείς ότι, έχει περιέλθει πια σε δεύτερη μοίρα, έχοντας πλέον εργοδότη την οικονομική εξουσία και όχι τους πολίτες, οι οποίοι την εκλέγουν.

Don`t copy text!