ΜΠΥΡΑ: ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΖΥΘΟΥ ΤΟ 2012 – Σελίδα 3 – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

ΜΠΥΡΑ: ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΖΥΘΟΥ ΤΟ 2012

(10) ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΠΕ – Corfu Beer

Ένα παράδειγμα επιτυχημένης «περιφερειακής» μπύρας είναι και η περίπτωση της Corfu Beer Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία») που ιδρύθηκε το 2007 από τον  Σπύρο Καλούδη  με μια επένδυση ύψους 1,2 εκ. Ευρώ.  Στον Αρίλλα, ένα μικρό χωριό στα βόρεια της Κέρκυρας, μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο δημιουργήθηκε ένα μικρό αλλά σύγχρονο μικροζυθοποιείο με πολύ μεγάλο κέφι αλλά και αγάπη για το αντικείμενο. Εκεί, έγινε το ξεκίνημα της Corfu Beer με δύο αφροζυμωτές μπύρες (Real Ale Special και Real Ale Bitter) και ακολούθησε η σειρά Ionian με την Royal Ionian καθώς και η Ionian Epos, μια μπύρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ που περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπίρα «Koroibos Ale» (από τον Δρομέα Κόροιβο, που διακρίθηκε το 776 π.Χ. στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες)  της «Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας» διακρίθηκε σε ευρύτατο τεστ γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε η βρετανική αλυσίδα pubs Wetherspoon (με εκατοντάδες σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) και αποτέλεσε την επίσημη μπίρα στα σημεία πώλησης του δικτύου της για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Εκτιμάται ότι η «Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία» το 2012 διέθεσε 3.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.

(11) ΖΥΘΟΠΟΙΑ ΖΕΟΣ ΑΕ

Η Ζυθοποιία Ζέος βρίσκεται στο Άργος και αποτελεί δημιούργημα των Κρις Παπαδήμας (ομογενής από τον Καναδά), Ντέιβιντ Γουντ (η «ψυχή» της μικροζυθοποιϊας) και Μπάρι Μιούρεϊ. Η ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1999 και πρόσφερε στην τοπική αγορά φρέσκια απαστερίωτη μπύρα, με σύντομη ημερομηνία λήξης αλλά εξαιρετική γεύση – κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα σε όσους την επισκέπτονται.

Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης οδήγησε την μπύρα Ζέος σε φιάλες, ήδη από το έτος 2001. Από τον Απρίλιο του 2011 άρχισαν και περιορισμένες εξαγωγές σε Καναδά και ΗΠΑ. Σήμερα η μικροζυθοποιία παράγει τις μπύρες ΖΕΟΣ Pilsner (χωρίς παστερίωση), ΖΕΟΣ Black Mak Schwarzbier (σταρένια με μαγιά) και ΖΕΟΣ Blue Mak (Μακεδονική Συνταγή), ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 2.100 περίπου εκατόλιτρα ζύθου.

(12) SEPTEM ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem με έδρα το Αυλωνάρι Ευβοίας (Δήμος Κύμης Αλιβερίου) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από δύο καταξιωμένους επαγγελματίες: τα αδέλφια Σοφοκλή (χημικός / οινολόγος) και Γιώργο (οικονομολόγος) Παναγιώτου. Η Μικροζυθοποιία Septem (δηλαδή το επτά (7) στα λατινικά – συμβολίζει τον αριθμό της δημιουργίας) παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπύρα η οποία (μέχρι σήμερα) κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους  που αντιστοιχούν σε διάφορες ημέρες της εβδομάδος ή εποχές: Septem Μonday’s – PilsnerSeptem Fridays – Pale Ale, Septem Thursday’s Red Ale ,Septem Sundays – Honey Golden Ale (με χρήση μελιού ανθέων που αφθονεί στην καταπράσινη Εύβοια), Septem Seasonal Winter Porter (η πρώτη ελληνική μαύρη μπύρα τύπου Porter).

Μόνο το 2012 οι μπύρες της μικροζυθοποιίας Septem κατέκτησαν τρία μετάλλια στον διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge, (θωρείται ότι απονέμει τα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά Βραβεία) ανάμεσα σε χιλιάδες μπύρες που συμμετείχαν σε πολλές, ξεχωριστές κατηγορίες. Το 2012 η μικροζυθοποιία αύξησε σημαντικά την (μικρή) παραγωγή της (εκτιμάται ότι διέθεσε 1.700 περίπου εκατόλιτρα) ενώ το 2013 προγραμματίζει την κυκλοφορία ενός ακόμα προϊόντος στην Ελληνική αγορά.

(13)  ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» ιδρύθηκε στον Πειραιά το 2005 σαν ΕΠΕ – μετατράπηκε σε ΑΕ το 2009 με το σύνολο των μετοχών να περιέρχονται στονΑλέξη Κουμάντο.  Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» έχει δημιουργήσει την  πρώτη φρέσκια, ελληνική βιολογική μπύρα παραδοσιακής ζυθοποίησης παντρεύοντας αρμονικά την τεχνολογία που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της με την παράδοση στην διαδικασία ζυθοποίησης.

Τα προϊόντα της «Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας» προσφέρονται σε δύο τύπους (Pils και Pale Ale) – ζυμώνονται και ωριμάζουν σε 6 εβδομάδες ανεξάρτητα από εποχή σε δυο εκδοχές με διαφορετική ετικέτα η κάθε μία (φρέσκια και παστεριωμένη). Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» από το φθινόπωρο του 2011 εγκαταστάθηκε σε μια νέα, υπερσύχρονη μονάδα στην ΒΙΠΕ Λαμίας, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 διέθεσε 1.000 περίπου εκατόλιτρα μπύρας.

(14) ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ

Η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την πρώτη βιολογική μπύρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα θετικά της έχει (μεταξύ άλλων) ένα βραβείο ποιότητας και ήθους (Καθημερινή, 2008), μια εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 και μια σταθερά ανοδική πορεία. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπύρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η  (Γερμανική)  οικογένεια Brink,  ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπύρας που παράγει στο Ρέθυμνο: Brinks Beer .

Η μπύρα αυτή κυκλοφορεί σε δύο τύπους (Ξανθιά και Μαύρη) και παραμένει (όπως και η «Ρεθυμνιακή μπύρα») προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπύρες Brinks είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες με οινοπνευματικό βαθμό 4,8%. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» διέθεσε 900 περίπου εκατόλιτρα μπύρας.

(15) ΚΡΗΤΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Η «Κρητική Ζυθοποιία» (Ι. Λιονάκης & Σια ΟΒΕΕ) ιδρύθηκε το 2007, με έδρα το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων με Γερμανική τεχνολογία καθώς και την υποστήριξη Γερμανού ζυθοποιού. Πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2000 και ISO 22000:20005 για την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα υπηρεσιών αντίστοιχα, η Χανιώτικη ζυθοποιία παράγει δύο φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπύρες (χωρίς καμιά επεξεργασία, χωρίς πρόσθετα) τις οποίες προσφέρει μόνο σε βαρέλια 20 λίτρων στην περιοχή των Χανίων. Η διάρκεια ζωής της φρέσκιας μπύρας της «Κρητικής Ζυθοποιίας» δεν ξεπερνά τους 2 μήνες, αλλά διαθέτει υψηλή διατροφική αξία. Από το 2008 άρχισε η διάθεση της πρώτης Χανιώτικης μπύρας σε φιάλες με το σήμα «Χάρμα» σε δύο τύπους: Ξανθιά και μαύρη.

Η «Κρητική Ζυθοποιία» έχοντας εξαντλήσει την μικρή παραγωγική της δυνατότητα (της τάξεως των 800 εκατόλιτρων) αντιμετωπίζει την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων μέσα σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Κρητική Ζυθοποιία» διέθεσε 800 περίπου εκατόλιτρα μπύρας, όσα δηλαδή της επιτρέπει η παραγωγική της δυνατότητα.

(16) SANTORINI BREWING Co

Η «SBC – Santorini Brewing Company» είναι η μικροζυθοποιία που δημιουργήθηκε στην Σαντορίνη το 2011 και διαθέτει πληθωρικές ιδιαιτερότητες: Μια «πολυεθνική» παρέα τεσσάρων φίλων (ο Σέρβος ζυθοποιός Boban Κrunic, ο Άγγλος οινέμπορος Steve Daniel, η πολυτάλαντη Αμερικανίδα Majda Andersonκαι ο γνωστός Έλληνας οινολόγος / οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος) ένωσαν τον ενθουσιασμό, το ταλέντο και την φαντασία τους για να δημιουργήσουν στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης ένα μικρό ζυθοποιείο με εξαιρετικό εξοπλισμό που προσφέρει μπύρες οι οποίες προέρχονται από ένα είδος «διασταύρωσης» των δροσιστικών Lager με τις μεστές και αρωματικές Κέλτικες Ale. Το εμπορικό σήμα των προϊόντων της νέας Σαντορινής μικροζυθοποιίας είναι ….. το παραδοσιακό γαιδουράκι του πανέμορφου και διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο Αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Έτσι, οι τρείς ετικέτες που κυκλοφόρησαν σε ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή και άρχισαν να διατίθενται από τον Νοέμβριο του 2011 είναι οι αφιλτράριστες και φρέσκιες Yellow DonkeyRed Donkey και Crazy Donkey – για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται σπάνιες πρώτες ύλες όπως π.χ. Λυκίσκοι που προέρχεται από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την Σλοβενία! Οι μπύρες με σήμα το παραδοσιακό γαϊδουράκι του διάσημου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού κυκλοφόρησαν κανονικά το καλοκαίρι του 2012 και έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης επιτυχίας – το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν400 περίπου εκατόλιτρα μπύρας.

(17) FIRST LOMAX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ

Το καλοκαίρι του 2011 είχε ανακοινωθεί ότι μια νέα μικροζυθοποιία με φιλόδοξους στόχους θα προσφέρει Ελληνική μπύρα που θα περιλαμβάνει αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου. Το φιλόδοξο σχέδιο (όραμα ενός Σαντορινιού επιχειρηματία) περιλάμβανε την παραγωγή δύο τύπων μπύρας (Volkan Pilsner και Volkan Weiss).

Πειραματικές και πολύ περιορισμένες ποσότητες κυκλοφόρησαν στην αγορά με την συνεργασία Γερμανού ζυθοποιού που δραστηριοποιείται στον Νομό Αργολίδος από τα τέλη του 2011 αλλά η κανονική «κυκλοφορία» της μπύρας Volkan έγινε το καλοκαίρι του 2012  με την σημαντική ιδιαιτερότητα ότι η μπύρα αυτή αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της (μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής, μη πολιτικής) κίνησης GDF (Greece Dept Free). Αυτό σημαίνει ότι οι μπύρες Volkan προσφέρουν το 50% των κερδών τους για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους (Σχετικό video στο Υoutube εδώ). Οι φιάλες 330 γραμμαρίων των ζύθων Volkan κυκλοφορούν στην αγορά σε τιμές που βρίσκονται στα επίπεδα των 3 Ευρώ / φιάλη – το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν 350 περίπου εκατόλιτρα.

(19) ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» δημιουργήθηκε μέσα σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα πολιτισμού που λειτούργησε στην Πάτρα το 2004. Στο συγκρότημα αυτό, με τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, στεγαζόταν από το 1903 τα παλιά σφαγεία της Πάτρας. Ο χώρος βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης και έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε ένα πλούσιο πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού που παραπέμπει νοσταλγικά στο παρελθόν αποτελώντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη – και όχι μόνο. Μέσα στον χώρο αυτό, όπου η υψηλή αισθητική συνυπάρχει αρμονικά με την αρχιτεκτονική και την διακόσμηση, λειτουργεί η «Μικροζυθοποιία Πολιτεία» η οποία σύντομα κατατάχτηκε μέσα στα 10 καλύτερα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης! Πρόκειται για την μικρογραφία ενός μεγάλου ζυθοποιείου, με την ίδια όμως τεχνολογία και με το πρόσθετο χάρισμα του απόλυτου ελέγχου της ποιότητας της παραγωγής. Ξανθιά, κόκκινη ή μαύρη, χωρίς ίχνος συντηρητικού, ώριμη, φρέσκια και χωρίς κανένα φιλτράρισμα, η μπύρα προσφέρεται κατ΄ευθείαν από την παραγωγή (συνολικά 150 περίπου εκατόλιτρα το 2012) μέσα στον ιδιαίτερο αυτό χώρο σε όσους τυχερούς τον επισκέπτονται!

(20) ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ

Από τις 3 Μαΐου 2012 μια ακόμα Ελληνική μπύρα προστέθηκε στον κατάλογο της Ελληνικής παραγωγής μπύρας: Πρόκειται για την φρέσκια (αφιλτράριστη & απαστερίωτη) Μπύρα Χίου, η οποία διατηρείται μόνο σε ψυγείο (4,9% ABV), από την πανέμορφη Χίο με την μοναδική φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Δημιουργός της, ο Μάνος Ναζλίδης στον Κάμπο της Χίου, με υψηλούς ποιοτικούς στόχους: Κάθε παρτίδα της Μπύρας Χίου είναι μοναδική και παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει για 4 έως 6 εβδομάδες σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων. Η δυναμικότητα του Ζυθοποιείου θα είναι στην αρχή μόλις 4.000 λίτρα τον μήνα και μέσα στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται μπύρες που θα πλημμυρίζουν από χιώτικο χαρακτήρα – όπως π.χ. με μαστίχα Χίου!

Όπως προκύπτει από το παραπάνω, συνοπτικό «πανόραμα» της Ελληνικής αγοράς ζύθου η χώρα μας προσφέρει πλέον μια αξιόλογη ποικιλία ετικετών ελληνικής μπύρας με πολλές και εξαιρετικές ιδιαιτερότητες που ικανοποιούν κάθε απαίτηση ακόμα και «ιδιότροπων» καταναλωτών. Αποτελεί συνεπώς απορίας άξιο το γεγονός ότι εξακολουθούμε να κάνουμε εισαγωγές σχεδόν 70.000.000 λίτρων μπύρας από ολόκληρο τον κόσμο, καταβάλλοντας (σε χονδρικές τιμές) ποσά της τάξεως των 50.000.000 Ευρώ ετησίως!

Όταν πριν από λίγα μόλις χρόνια, οι δυνατότητες επιλογών ανάμεσα σε μπύρες Ελληνικής παραγωγής ήταν περιορισμένες κάναμε το σφάλμα να βάλουμε στο τραπέζι ή στην τουριστική μας αγορά εισαγόμενες μπύρες με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να «κατακλυστεί» σταδιακά από ένα πλήθος χρυσοπληρωμένων ξένων προϊόντων ζύθου – με την «βοήθεια» βέβαια και της αθεράπευτης ξενομανίας που μας χαρακτηρίζει!

Σήμερα όμως που οι οικονομικές συνθήκες είναι δραματικές στο σύνολο σχεδόν  της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί, κατά την γνώμη μας, ασυγχώρητη επιπολαιότητα και πραγματική αναισθησία να επιμένουμε σε εισαγόμενες μπύρες όταν έχουμε μπροστά μας μια τόσο αξιόλογη ποικιλία ζύθων Ελληνικής παραγωγής.

Όταν, αγοράζοντας μια μπύρα Ελληνικής παραγωγής, μπορούμε να προσφέρουμε απασχόληση στην στρατιά των ανέργων μας.

Όταν, αγοράζοντας μια μπύρα Ελληνικής παραγωγής, μπορούμε να δώσουμε ανάσα στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Όταν, αγοράζοντας μια μπύρα Ελληνικής παραγωγής, μπορούμε να συνεισφέρουμε (ελάχιστα, έστω) στην μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου (Σχετικό είναι το άρθρο μας Αγοράζουμε Ελληνικά / Εξάγουμε Ελληνικά ή πως μειώσαμε το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου από 44,7 δις Ευρώ το 2008 σε 12 δις Ευρώ το 2012!)

Όταν τελικά, είναι στο δικό μας χέρι να ψάχνουμε και να αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται μέσα στην χώρα μας και φέρνουν την (δυστυχώς προαιρετική πλέον) ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» για να μειώσουμε την εξάρτηση μας από «προστάτες», «φίλους», ποικιλόμορφες «τρόϊκες» και μια ολόκληρη στρατιά αδίστακτων κερδοσκόπων!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading