Η αβεβαιότητα των εθνικών εκλογών – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η αβεβαιότητα των εθνικών εκλογών

.

Το ενδεχόμενο, η αυτοδυναμία που αποτελεί στόχο «εκ των ων ουκ άνευ» για τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, να μην επιτευχθεί, δεν είναι θεωρητικό. Μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη πραγματικότητα το βράδυ των δεύτερων εκλογών και ο νυν πρωθυπουργός να βρεθεί προ αδιεξόδου.

 

Επικαιρότητα

– του Ιάκωβου Ιωάννου  

Η οικονομία δεν πάει καλά. Το δημόσιο χρέος έχει φτάσει στα 392 δις χωρίς τις εγγυήσεις των 30 δις  (τα 18,7 δις  στις τράπεζες), το ιδιωτικό στα 406 δις τον Ιούνιο σύμφωνα με το Χ. Σταϊκούρα (τα 258 δις κόκκινο), το εξωτερικό στα 560 δις, το έλλειμμα του προϋπολογισμού καλπάζει και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επίσης (στα 13,6 δις το δεκάμηνο).

Η προβαλλόμενη από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης εικόνα, είναι μονομερής και γι’ αυτό παραπλανητική. Η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ οφείλεται στον πληθωρισμό που τρώει τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ ο Covid και η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου, ήταν αυτά που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να δανειστεί και να ξοδέψει ανεύθυνα 50 δις.

Η ακρίβεια όμως καλπάζει όπως πολύ σωστά γράφτηκε από το Γ. Καρελιά και αντιγράφω, ενώ το κόστος ζωής (είδη πρώτης ανάγκης, κατοικία) γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δυσβάστακτο, ακόμη και για μεσαία εισοδήματα. Και αυτό δε μπορούν να το κρύψουν ούτε οι φιλικές προς την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ερωτωμένων θεωρεί ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα («καλάθι νοικοκυριού» κλπ.).

Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εκλογική συμπεριφορά των πληττομένων κοινωνικών στρωμάτων. Και αν είναι καταδικαστική για την κυβέρνηση, τότε δεν θα απειληθεί μόνο η αυτοδυναμία, αλλά μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω και η νίκη της ΝΔ.

Ήδη, ακόμα και οι ευνοϊκές γι’ αυτήν δημοσκοπήσεις, δεν μπορούν να κρύψουν τη διαρκή υποχώρηση των ποσοστών της και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πού θα στραφούν οι θυμωμένοι και διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι.

Το ενδεχόμενο, λοιπόν, η αυτοδυναμία που αποτελεί στόχο «εκ των ων ουκ άνευ» για τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη να μην επιτευχθεί, δεν είναι θεωρητικό. Μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη πραγματικότητα το βράδυ των δεύτερων εκλογών και ο νυν πρωθυπουργός να βρεθεί προ αδιεξόδου.

Περισσότερο επώδυνο για τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, θα είναι το ενδεχόμενο να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Θα είναι πιθανότατα «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» (πχ για να επέλθει κάθαρση στο σκάνδαλο των υποκλοπών), κάτι που μπορεί να αλλάξει εντελώς το πολιτικό τοπίο.

Βεβαίως, το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ θεωρητικό (είναι δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα), αλλά όχι ανέφικτο. Και προκαλεί ανησυχία στη ΝΔ, όπως φαίνεται από τις επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ που το καίει το σκάνδαλο Καϊλή (για να αποτραπεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ) και από την αρθρογραφία φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να διευκολυνθεί, αν η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι, σε αντίθεση με τις σημερινές προβλέψεις, μικρή και, πολύ περισσότερο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν στο μέγαρο Μαξίμου και τα συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους. Κι επειδή η αυτοδυναμία μπορεί να αποδειχθεί όνειρο απατηλό, ο μεγάλος φόβος του Κ. Μητσοτάκη και των συν αυτώ, είναι το ενδεχόμενο να συμπράξουν σε κυβέρνηση συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όποιο άλλο εξ αριστερών κόμμα, αν οι αριθμοί το επιτρέπουν. Αυτό θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν πάση θυσία.

Συνεργασία πάντως με την Ελληνική Λύση που μάλλον θα αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει και το γνωρίζει πολύ καλά ο Κ. Μητσοτάκης. Είναι το μοναδικό πατριωτικό και φιλελεύθερο κόμμα στη Βουλή, ενώ έχει τεράστιες διαφορές με τη ΝΔ. Στα εθνικά, στην οικονομία, παντού.

Όσον αφορά το ναζιστικό μόρφωμα του κατάδικου που προβάλλουν τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, δεν πρόκειται να μπει στη Βουλή. Δεν υπάρχουν ναζιστές και χιτλερικοί στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα που επίσης δανείζομαι: παρά τα επιφαινόμενα, η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των εκλογών.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.