Η κοροϊδία του πλαφόν της ΕΕ στο φυσικό αέριο – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η κοροϊδία του πλαφόν της ΕΕ στο φυσικό αέριο

.

Το ανώτατο όριο τιμής ή πλαφόν που τέθηκε στα 180 €/MWh, στο 1.800% σε σχέση με τις αρχές του 2021, δεν αποτελεί όριο στην αύξηση των τιμών από τη Ρωσία ή από άλλους παραγωγούς – αλλά αποκλειστικά και μόνο όριο για το σύστημα κερδοσκοπικών εμπορικών συναλλαγών που έχει επιβάλλει σκόπιμα η ΕΕ στις ενεργειακές της αγορές! Με απλά λόγια, η ΕΕ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε – να εμποδίσει δηλαδή τους κερδοσκόπους να χειραγωγούν κατά το δοκούν τις τιμές, μέσω του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας, αντί να το καταργήσει.

.

Άποψη

Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα ανώτατο όριο, όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου – στα 180 €/MWh, με ισχύ το Φεβρουάριο. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε πέρυσι – λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Περιχαρής δε ο Έλληνας υπουργός ενέργειας, δήλωσε ικανοποιημένος με το δήθεν ευρωπαϊκό επίτευγμα – θεωρώντας, όπως ενδεχομένως οι υπόλοιποι, ότι απευθύνεται σε ανόητους.

Για να μπορέσει τώρα να κατανοήσει κανείς πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο «επίτευγμα», θα πρέπει να γνωρίζει ποια ήταν τα αρχικά αίτια της ενεργειακής κρίσης – τα οποία ασφαλώς δεν είχαν σχέση με την αύξηση των τιμών εκ μέρους του Putin, ως αντίποινα της υποστήριξης της Ουκρανίας από τη Δύση, όπως ισχυρίζονται τα χειραγωγημένα δυτικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ δεν καθορίζεται πλέον από τις μακροπρόθεσμες, ημισταθερές συμβάσεις που συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου – όπως ήταν ο κανόνας, έως περίπου δέκα χρόνια πριν. Εκτός αυτού, δεν μπορεί μονομερώς να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη – σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσεις των εξαγωγέων.

Αντίθετα, συνδέεται με την τιμή που πωλείται το φυσικό αέριο, στις εικονικές αγορές συναλλαγών – ή στις αγορές spot, όπως η TTF στο Άμστερνταμ για την ΕΕ ή η ΒΝΡ στη Μ. Βρετανία. Σε αυτές τις αγορές, εκατοντάδες έμποροι ενέργειας και άλλες οικονομικές οντότητες, αγοράζουν και πουλούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καθημερινά – γεγονός που σημαίνει πως σε τελική ανάλυση η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται από τις διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εν προκειμένω, η μετάβαση από τα συμβόλαια με δείκτη πετρελαίου στην τιμολόγηση από τις αγορές spot, ήταν ένα εγχείρημα που προσπαθούσε να πετύχει η Κομισιόν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 – λόγω της πίστης των ευρωπαίων τεχνοκρατών στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Όχι βέβαια στις πραγματικά ελεύθερες αγορές που έχουν πάψει πια να υπάρχουν, αλλά στις ολιγοπωλιακές που έχουν δημιουργηθεί – με αποτέλεσμα να έχουν γίνει οι τιμές spot ο κανόνας σε ολόκληρη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, χωρίς φυσικά να ευθύνεται ο Putin.

Η κερδοσκοπία

Συνεχίζοντας, το να επιτραπεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές να καθορίζουν την τιμή του πιο σημαντικού εμπορεύματος μίας οικονομίας, της ενέργειας, ήταν μία καταστροφική ιδέα – αφού κυριαρχούνται από ολιγοπώλια, ενώ είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ανορθολογικές συμπεριφορές, στην κερδοσκοπία και στη χειραγώγηση των τιμών.

Το γεγονός αυτό ήταν ήδη εμφανές από τις αρχές του 2021 – ένα χρόνο δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Εκείνη την εποχή, η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF, με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα συμβόλαια φυσικού αερίου της ΕΕ, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά – ενώ έως το τέλος του έτους έφτασε στα 100 €/MWh. Δηλαδή σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, με μία αύξηση της τάξης του 1.000% από τις αρχές του 2021 – όπου η τιμή του ήταν στα 10 €/MWh.

Προφανώς δεν υπήρχε κάποια οικονομική λογική ή βάση που να αιτιολογεί μία τόσο δραστική άνοδο – αφού ναι μεν υπήρξε αύξηση της ζήτησης μετά από την ανάκαμψη που ακολούθησε τα lockdowns, αλλά η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξανόταν ανάλογα. Μπορεί δε οι ρωσικές εξαγωγές να περιορίσθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά η ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση το δεκαπλασιασμό της τιμής.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο βασικός παράγοντας της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF, ήταν απλά η κερδοσκοπία στις αγορές spot – η οποία στη συνέχεια κορυφώθηκε, από την πραγματική συρρίκνωση της προσφοράς, λόγω του πολέμου και των κυρώσεων.

Εύλογα, αφού οι κρίσεις και ιδίως οι πόλεμοι, αποτελούν πάντοτε ευκαιρίες για τους κερδοσκόπους – ενώ όταν αυξάνονται οι τιμές, αυξάνουν παράλληλα τα ποσοστά κέρδους τους (δηλαδή αντί να κερδίζουν 10 € στο βαρέλι, κερδίζουν 50 €), όπως στο παράδειγμα των ελληνικών διυλιστηρίων που ενέγραψαν κέρδη ύψους 2.673 εκ. € στο ενιάμηνο του 2022, από 665,27 εκ. ολόκληρο το 2021, αισχροκερδώντας.

Επομένως το 2022 θα έχουν υπερκέρδη περί τα 2,5 δις €, μοιράζοντας μόλις 650 εκ. € μέσω της κυβέρνησης – γεγονός που σημαίνει πως οι μετρημένοι στα δάκτυλα μέτοχοι τους θα μοιρασθούν επί πλέον 1,85 δις €, ενώ 8,5 εκατομμύρια Έλληνες μόλις 650 εκ. €, για να αγοράσουν τρόφιμα (Market ή Food Pass). Δεν είναι παράλογο λοιπόν να λένε «στην υγεία των κορόιδων» – αφού από αυτά τα κοροΐδα αισχροκερδούν, με τη στήριξη των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν.

Επίλογος   

Επιστρέφοντας στο φυσικό αέριο, το ανώτατο όριο τιμής ή πλαφόν που τέθηκε στα 180 €/MWh, δεν αποτελεί όριο στην αύξηση των τιμών από τη Ρωσία ή από άλλους παραγωγούς – αλλά αποκλειστικά και μόνο για το σύστημα κερδοσκοπικών εμπορικών συναλλαγών που έχει επιβάλλει σκόπιμα η ΕΕ στις ενεργειακές της αγορές. Με απλά λόγια, η ΕΕ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε – να εμποδίσει δηλαδή τους κερδοσκόπους να χειραγωγούν κατά το δοκούν τις τιμές, μέσω του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας, αντί να το καταργήσει!

Εν τούτοις, η τιμή αυτή αποτελεί μία τεράστια αύξηση, σε σχέση με τις αρχές του 2021 – στο 1.800%! Εκτός αυτού, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των προμηθειών του φυσικού αερίου, με το χειμώνα να έχει μόλις ξεκινήσει – αν και εν πρώτοις έχει σημειωθεί πτώση, στα 92 €/MWh (γράφημα).

Η συγκεκριμένη πτώση πάντως, ασφαλώς δεν είναι το αποτέλεσμα της τοποθέτησης του πλαφόν, όπως ισχυρίζονται οι υπουργοί ενέργειας, αφού είναι στα 180 € – αλλά κάποιας στρατηγικής που ακολουθούν οι κερδοσκόποι και που θα φανεί σύντομα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.