Η απειλή μίας νέας D-Day για την Ευρώπη – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απειλή μίας νέας D-Day για την Ευρώπη

.

Ο άξονας ΗΠΑ-Βρετανίας, στον οποίο οι Άγγλοι έχουν σταθερά το ρόλο του γεωπολιτικού μπάτλερ της υπερδύναμης, επιχειρεί μία σύγχρονη επανάληψη της «επιχείρησης Overlord». Δηλαδή, του σχεδίου στρατιωτικής εισβολής του Ιουνίου του 1944, γνωστού ως «η μάχη της Νορμανδίας» – στο οποίο «χρεώθηκε» η απελευθέρωση της Δυτικής Ευρώπης, από τη ναζιστική Γερμανία. Αυτή τη φορά όμως ο στόχος είναι η δήθεν απελευθέρωση της ΕΕ από την «τυραννική» εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο – παρά το ότι όλοι γνωρίζουν πως η ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της κατανάλωσης της ηπείρου. Βέβαια, ο πραγματικός στόχος είναι η διατήρηση του ελέγχου των Η.Π.Α. στην Ευρώπη – κάτι που θεωρείται απαραίτητο, για τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας στον πλανήτη. Φαίνεται δε πως οι Η.Π.Α. είναι πρόθυμες να πληρώσει η Ευρώπη το βαρύ τίμημα των επιδιώξεων τους: μία οικονομική καταστροφή, ακόμη και έναν πόλεμο εάν κριθεί απαραίτητος. 

.

Ανάλυση

Κανένας Ευρωπαίος δεν φαίνεται να πιστεύει πως θα ξεσπάσει πραγματικά πόλεμος μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανία – ενδεχομένως ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων (Proxy War), όπως είναι το πιθανότερο σενάριο. Εν τούτοις, όπως διαπιστώνεται από πολλές αναφορές, ο άξονας ΗΠΑ-Βρετανίας, στον οποίο οι Άγγλοι έχουν σταθερά το ρόλο του γεωπολιτικού μπάτλερ της υπερδύναμης, επιχειρεί μία σύγχρονη επανάληψη της «επιχείρησης Overlord».

Δηλαδή, του σχεδίου στρατιωτικής εισβολής του Ιουνίου του 1944, γνωστού ως «η μάχη της Νορμανδίας» ή ως «D-Day»  – στο οποίο «χρεώθηκε» η απελευθέρωση της Δυτικής Ευρώπης από τη ναζιστική Γερμανία. Αυτή τη φορά όμως, ο στόχος είναι η δήθεν απελευθέρωση της ΕΕ από την «τυραννική» εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο – παρά το ότι όλοι γνωρίζουν πως η ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της κατανάλωσης της ηπείρου.

Βέβαια, ο πραγματικός στόχος είναι η διατήρηση του ελέγχου των Η.Π.Α. στην Ευρώπη – κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας στον πλανήτη. Φαίνεται δε πως οι Η.Π.Α. είναι πρόθυμες να πληρώσει η Ευρώπη το βαρύ τίμημα των επιδιώξεων τους: μία οικονομική καταστροφή, ακόμη και έναν πόλεμο εάν κριθεί απαραίτητος.

Πρόσφατα τώρα ο πρόεδρος Biden εμφανίσθηκε ως ο κυρίαρχος του σύμπαντος, μιλώντας αλαζονικά στο νέο καγκελάριο της Γερμανίας – στον O. Scholz, σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο (πηγή). Εν προκειμένω, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, στο υποθετικό γεγονός μίας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ξεκάθαρα πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2 – ότι θα τον τελειώσει!

Στην ερώτηση δε σχετικά με το πώς θα μπορούσε να το κάνει, αφού ο αγωγός ευρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Γερμανίας και όχι των Η.Π.Α., απάντησε τα εξής: «Θα το κάνουμε. Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε» – χωρίς να αναφέρει πως θα επιδιώξει κάποιου είδους συμφωνία με το Γερμανό καγκελάριο.

Η βεβαιότητα αυτή του Biden, στην υποτιθέμενη ικανότητα των Η.Π.Α. να «παραγκωνίσουν» την ευρωπαϊκή κυριαρχία, ήταν μία εξαιρετικά αποκαλυπτική και ανησυχητική επίδειξη της αμερικανικής αλαζονείας – της περιφρόνησης των Η.Π.Α. στους δήθεν Ευρωπαίους συμμάχους τους, τους οποίους θεωρούν ανύπαρκτους ως ανεξάρτητες οντότητες.

Ο αγγλοαμερικανικός άξονας 

Συνεχίζοντας, οι Η.Π.Α. σε συνεργασία με τη Μ. Βρετανία, έχουν προκαλέσει την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων – με τις συνεχείς κατηγορίες τους ότι, η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ενδεχομένως βέβαια θα συμβεί, εάν τελικά απειληθεί ο ρωσόφωνος ουκρανικός πληθυσμός της ανατολικής Ουκρανίας – κάτι που δεν είναι απίθανο να προκληθεί με τη βοήθεια κάποιας προβοκάτσιας, εκ μέρους των αγγλοαμερικανών.

Εάν κρίνει τώρα κανείς τα γεγονότα από τον τρόπο που τα επινόησε η αγγλοαμερικανική προπαγάνδα, θα διαπιστώσει πως το σενάριο είναι μία επανάληψη του παρελθόντος – δηλαδή, της ναζιστικής επιθετικότητας που απειλεί την Ευρώπη, την οποία θέλουν να υπερασπίσουν οι ευγενείς Η.Π.Α. Η διαφορά όμως είναι πως στη θέση του Hitler έχει τοποθετηθεί ο Putin που ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση μαζί του – ενώ στη θέση του Τρίτου Ράιχ το Κρεμλίνο, ταυτόχρονα με τον ισχυρισμό πως η διπλωματία είναι κατευνασμός που δεν πρόκειται να αποδώσει.

Φυσικά όμως πρόκειται για προπαγάνδα, αφού ο πρόεδρος Putin έχει δηλώσει επανειλημμένα πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία – ενώ στην πραγματικότητα η Ρωσία απειλείται από το ΝΑΤΟ, υπό την απόλυτη ηγεσία των Η.Π.Α., μετά τη διεύρυνση του έως τα σύνορα της, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ήδη από την πτώση των τειχών του Βερολίνου.

Η θέση βέβαια της Γερμανίας, η οποία θεωρείται από τις Η.Π.Α. αποικία τους χωρίς συνθήκη ανακωχής από το 2ο ΠΠ,  είναι πολύ λεπτή, αφού έχει «καταφέρει» να προκαλέσει την έχθρα όλων σχεδόν των Ευρωπαϊκών κρατών – με τη στάση της στην κρίση χρέους, με τα τεράστια πλεονάσματα της εις βάρος των εταίρων της, με τα φανερά ή κρυφά μνημόνια που επέβαλε στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ισπανία,  στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, με τις συγκρούσεις της με την Ουγγαρία ή την Πολωνία κοκ.

Ενισχύοντας τώρα περαιτέρω τις εντάσεις ο αγγλοαμερικανικός άξονας, απαιτεί από την ΕΕ να υιοθετήσει δρακόντειες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να εγκαταλείψει τον αγωγό Nord Stream 2 που χρειάστηκε πέντε χρόνια κατασκευής, καθώς επίσης 10 δις € επένδυση.

Με δεδομένο δε το ότι, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ήθελαν να καταστεί η Γερμανία κέντρο διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου, αυξάνοντας την οικονομική της ισχύ ακόμη περισσότερο, η απαίτηση των Η.Π.Α. για το σταμάτημα του αγωγού δεν αντιμετωπίζεται τόσο αρνητικά από τα άλλα κράτη – παρά το ότι υποφέρουν από το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Ο στόχος βέβαια των Η.Π.Α. είναι να σταματήσει ολόκληρη η προμήθεια φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία – ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε πως τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα παγώσουν, οι λογαριασμοί θα μείνουν απλήρωτοι, η βιομηχανία της ηπείρου θα σταματήσει να λειτουργεί και η οικονομική καταστροφή της θα είναι τεράστια.

Ως εκ τούτου Αμερικανοί και Βρετανοί, με τους δεύτερους να υποφέρουν από το BREXIT, κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν κάθε διπλωματική προσπάθεια εύρεσης μίας ειρηνικής λύσης – ενώ ταυτόχρονα διοχετεύουν πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και αναπτύσσουν δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη Ρωσία, έτσι ώστε να μην έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο – μεταξύ άλλων με τις βάσεις τους στην Ελλάδα, όπως στην Αλεξανδρούπολη, τις οποίες έχει παραχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς κανένα αντάλλαγμα και με κίνδυνο εμπλοκής της στη σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων.

Ο γαλλογερμανικός άξονας

Συνεχίζοντας ο καγκελάριος της Γερμανίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις για να δηλώσει ρητά πως το έργο του Nord Stream 2 θα ακυρωνόταν, εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία – κάτι που αρνήθηκε, αν και ισχυρίσθηκε πως η Γερμανία και οι Η.Π.Α. είναι ενωμένες και αποφασιστικές, όσον αφορά τυχόν εξωτερικές απειλές.

Ο αγγλοαμερικανικός άξονας όμως εμφανίσθηκε απογοητευμένος, θεωρώντας πως η Γερμανία δεν είναι επαρκώς εχθρική απέναντι στη Ρωσία – όπως άλλωστε φάνηκε από την άρνηση της να στηρίξει την Ουκρανία. Κάτι ανάλογο ισχύει επίσης για τη Γαλλία – ο πρόεδρος της οποίας επισκέφθηκε τη Μόσχα, για διπλωματικές συνομιλίες με τον Putin.

Εν προκειμένω, Η.Π.Α. και Μ. Βρετανία θεωρούν πως η μιλιταριστική «συμφωνία» τους υπονομεύεται – οπότε αναζητούν τρόπους πίεσης του Γερμανού και του Γάλλου ηγέτη, με τον τελευταίο να είναι σε πιο δύσκολη θέση, λόγω των επερχόμενων εκλογών. Είναι αλήθεια τρόπος η υποκίνηση εσωτερικών εξεγέρσεων, όπως αυτές στη Γαλλία των τελευταίων ημερών; Με τη συμμετοχή κουκουλοφόρων και ακροδεξιών οργανώσεων που καταστρέφουν τα πάντα; Μία επανάσταση των χρωμάτων που γνωρίζουν πολύ καλά να προκαλούν οι Η.Π.Α.; Κανένας δεν ξέρει.

Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι, η Γερμανία και η Γαλλία, ο γαλλογερμανικός άξονας, γνωρίζουν την κυνική αγγλοαμερικανική προβοκάτσια – επίσης πως τυχόν πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν αυτοκτονία για την Ευρώπη, ακόμη και αν διενεργούταν με συμβατικά μέσα. Πόσο μάλλον ο πρόεδρος Macron, ο οποίος έχει αναπτύξει έναν υγιή σκεπτικισμό – μετά την περυσινή εμπειρία του από την απώλεια του συμβολαίου των 50 δις €, για τα υποβρύχια AUKUS.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, είναι σαφές πως οι Η.Π.Α. θέλουν να σαμποτάρουν τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας – κυρίως όσον αφορά το εμπόριο της ενέργειας. Γενικότερα βέβαια, θέλουν να αποφύγουν οτιδήποτε θα εξομάλυνε τις σχέσεις τους ή/και θα αύξανε τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές – αφού ο στόχος της υπερδύναμης είναι η διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας που θα είναι παρελθόν, εάν χάσει την επιρροή της στην Ευρασία.

Οι Η.Π.Α. επιθυμούν επί πλέον να πουλούν το δικό τους φυσικό αέριο που είναι ακριβότερο στην Ευρώπη – καθώς επίσης τον πολεμικό εξοπλισμό τους στα μέλη του ΝΑΤΟ. Επομένως, θεωρούν πως  είναι προς όφελος τους να υπάρχει μία διαρκώς τεταμένη κατάσταση ανασφάλειας, για την οποία απαιτείται κάποιος εχθρός – όπου, εάν δεν υπάρχει, τον εφευρίσκουν, όπως στο πρόσωπο του Putin.

Εν τούτοις, ακόμη και ο Biden στη συνέντευξη Τύπου, δεν κατάφερε να προσποιηθεί πως οι Η.Π.Α. είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τη Ρωσία στην Ευρώπη, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου – ενώ, εάν το εμπόριο φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την ΕΕ διαταραχθεί, από στρατιωτικές συγκρούσεις ή από αυστηρότερες κυρώσεις, οι επιπτώσεις για την ήπειρο μας θα είναι καταστροφικές.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβιώσουν η Γερμανία, η Γαλλία και η ΕΕ χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο – ενώ το να απαιτεί ο αγγλοαμερικανικός άξονας την ακύρωση του Nord Stream 2, είναι μία μορφή στυγνού εκβιασμού. Πολύ περισσότερο, είναι εγκληματικό να ωθεί ο άξονας την ΕΕ και τον πλανήτη προς την άβυσσο ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία –για να διατηρήσουν οι Η.Π.Α. την παγκόσμια ηγεμονία τους, ειδικά τα προνόμια του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, χωρίς τα οποία η αμερικανική οικονομία θα κατέρρεε σε χρόνο μηδέν (ανάλυση).

(πηγή πληροφοριών)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading