Η Evergrande απειλεί τον πλανήτη – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η Evergrande απειλεί τον πλανήτη

.

Το να μην προβλέπονται από τον προϋπολογισμό τυχόν δυσμενείς εξελίξεις λόγω Κίνας, ούτε η ενεργειακή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, ούτε οι κίνδυνοι πληθωρισμού και κατακόρυφης ανόδου των επιτοκίων, είναι μάλλον ανεύθυνο – όπως άλλωστε η μονομανία με την πανδημία, όταν η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη χειρότερη διαχείριση της και με τα δυσμενέστερα αποτελέσματα.

.

Επικαιρότητα

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί το δράμα της κινεζικής Evergrande (ανάλυση), όπου (α) είτε θα κορυφωθεί με μία ανεξέλεγκτη και χαοτική χρεοκοπία ύψους 300 δις $, με πολλαπλές επιπτώσεις αφού αρκετοί προμηθευτές της θα χρεοκοπούσαν επίσης, θέτοντας σε κίνηση μία καταστροφική αλυσίδα αλλεπάλληλων πτωχεύσεων, (β) είτε θα οδηγηθεί σε μία εκκαθάριση, με την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων, (γ) είτε θα προβεί η Κίνα σε μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση των χρεών της, με τους κατόχους ομολόγων και τους προμηθευτές της να λαμβάνουν κάποιες αποζημιώσεις, (δ) είτε θα διασωθεί από το κράτος, για να μην καταρρεύσει ο βασικός πυλώνας της κινεζικής αγοράς ακινήτων, αποτελεί απλά ένα σύμπτωμα των τάσεων που έχουν επηρεάσει την αγορά ακινήτων της Κίνας το περασμένο έτος – η οποία έχει συρρικνωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της κομμουνιστικού κόμματος που θέλει να ενισχύει τις οικονομικές συνθήκες, ως μέρος του στόχου επίτευξης μίας κοινής ευημερίας (ακολουθεί ένα δραματικό βίντεο σε σχέση με την κλίμακα της φούσκας ακινήτων της Κίνας – στο οποίο οι θεατές ακούγονται να φωνάζουν με δέος, καθώς 15 ημιτελείς πολυκατοικίες γκρεμίζονται, από 85.000 ελεγχόμενες εκρήξεις σε λιγότερο από ένα λεπτό).

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προσπάθεια, ο στόχος είναι να γίνει η στέγαση πιο προσιτή σε όλους – όχι μόνο στους πλουσιότερους της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, κάθε «μόλυνση» από τη συνεχιζόμενη αναταραχή που σαρώνει κυριολεκτικά τον υπερχρεωμένο τομέα ακινήτων της Κίνας, δεν θα επηρεάσει τις τράπεζες όπως θα συνέβαινε στη Δύση – αφού είναι όλες κρατικές οντότητες, οπότε το δημόσιο μπορεί εύκολα να διορθώσει όποια προβλήματα τους παρουσιαστούν.

Θα επηρεάσει όμως σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο τον κλάδο των ακινήτων – ο οποίος είναι αξίας 62 τρις $ σύμφωνα με την Goldman Sachs, αποτελώντας τη μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον πλανήτη. Συνεισφέρει δε το 29% του κινεζικού ΑΕΠ κατά τους Financial Times (πηγή), έναντι μόλις 6,2% στις Η.Π.Α., ενώ αντιπροσωπεύει το 62% του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών (γράφημα) – σε πλήρη αντίθεση με όλες τις δυτικές χώρες.

Κλείνοντας, προφανώς μία τέτοια ενδεχόμενη καταστροφή θα επηρεάσει ολόκληρη την Δύση, Ως εκ τούτου, το να μην προβλέπονται από τον προϋπολογισμό τυχόν τέτοιες εξελίξεις, ούτε η ενεργειακή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει (ανάλυση), ούτε οι κίνδυνοι πληθωρισμού και κατακόρυφης ανόδου των επιτοκίων, είναι μάλλον ανεύθυνο – όπως άλλωστε η μονομανία με την πανδημία, όταν η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη χειρότερη διαχείριση της και με τα δυσμενέστερα αποτελέσματα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.