Η δημοκρατία των εκλεκτών – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η δημοκρατία των εκλεκτών

.

Στις πολιτικές συζητήσεις της παγκόσμιας ελίτ, ο λαός παρομοιάζεται συχνά με μία αγέλη προβάτων, η οποία διακρίνεται από την έντονη τάση της προς τις παράλογες συναισθηματικές αντιδράσεις – από έναν ανορθόδοξο παρορμητισμό, ο οποίος οφείλει να ελέγχεται. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την ηγεσία ενός κράτους να ερμηνεύει τη «σιωπή της αγέλης», σαν μία έγκριση της πολιτικής της δράσης – όπως στο παράδειγμα του Νίξον, ο οποίος ισχυρίσθηκε πως η σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αμερικανών σήμαινε ότι, συμφωνούσαν με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ανάλογα βέβαια ερμηνεύεται και η σημερινή σιωπή των Ελλήνων, πόσο μάλλον οι επιλογές τους στις δημοσκοπήσεις – όπου πάνω από το 60% τάσσονται υπέρ των κομμάτων που κατέστρεψαν τη χώρα. Ως η συμφωνία τους δηλαδή με την πολιτική των μνημονίων, της εξαθλίωσης και της υποδούλωσης της χώρας τους, σημειώνοντας πως υπέρ των μνημονίων δεν είναι μόνο η κυβέρνηση – αλλά, επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση και αρκετά άλλα κόμματα. Αυτό και μόνο το γεγονός τεκμηριώνει πως τα πειράματα που διενεργούν οι διεθνείς ελίτ, οι τεχνικές καλύτερα που εφευρίσκουν, είναι αποτελεσματικές – με εξαιρέσεις φυσικά, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας, όπου οι Γάλλοι αμύνονταν λέγοντας πως δεν είναι Έλληνες, κάτι που φυσικά είναι μεγάλη ντροπή για όλους μας. Η άμυνα τους βέβαια, όπως πολλών άλλων λαών, τερματίσθηκε με την πανδημία – με τα κλειδώματα, με τις απαγορεύσεις, με τις καραντίνες κοκ.  

.

Άποψη

Στις χώρες της Δύσης οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές, μέσα από τις εκλογές – επειδή οι κυριαρχούσες ελίτ ελέγχουν όποιον τις κερδίσει. Οι εκλογές δίνουν μεν την εντύπωση της Δημοκρατίας, αλλά η ψήφος των ανθρώπων δεν αλλάζει τις πολιτικές που ευνοούν τις ελίτ. Ως εκ τούτου, η βούληση του λαού είναι ανύπαρκτη – δεν εφαρμόζεται ποτέ.

Με ακόμη πιο απλά λόγια, οι ελίτ ουσιαστικά «αγοράζουν» τις εκλογές, χωρίς σχεδόν κανέναν περιορισμό – ενώ οι μάζες έχουν την ψευδαίσθηση πως επιλέγουν οι ίδιες τις κυβερνήσεις τους, παραπλανημένες από τις σκηνοθετημένες τηλεοπτικές ή άλλες αντιπαραθέσεις των έμμισθων από τις ελίτ πολιτικών.

Στα πλαίσια αυτά, «δημοκρατία» σημαίνει σήμερα μία εκλεγμένη ολιγαρχία οικονομικών και πολιτικών ελίτ – στην οποία οι κεντρικοί τομείς της κοινωνίας και ιδιαίτερα η Οικονομία, δεν υφίστανται ουσιαστικά κανέναν δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. Την ίδια στιγμή, μεγάλα τμήματα της κοινωνικής οργάνωσης της δικής μας ζωής, ευρίσκονται εκτός τη δημοκρατικής σφαίρας – ενώ η «ελευθερία» είναι συνώνυμη με την ελευθερία των οικονομικά ισχυρών, κρατών ή ατόμων και κανενός άλλου. Για παράδειγμα, η Γαλλία είναι ελεύθερη, ενώ η Ελλάδα ασφαλώς όχι – αφού έχει μετατραπεί σε γερμανική αποικία.

Στην ουσία λοιπόν η δημοκρατία συρρικνώθηκε σε ένα εκλογικό θέατρο, όπου ο πληθυσμός εν αγνοία του μπορεί να επιλέξει μόνο μέσα από ένα δεδομένο «φάσμα ελίτ» – οπότε η πραγματική δημοκρατία αντικαταστάθηκε από την ουτοπία της δημοκρατίας, ο ελεύθερος δημόσιος διάλογος αντικαταστάθηκε από τη διαχείριση της κοινής γνώμης και από τον εκφοβισμό, ενώ η κατευθυντήρια αρχή του υπευθύνου Πολίτη αντικαταστάθηκε από το νεοφιλελεύθερο ιδεώδες του πολιτικά απαθούς καταναλωτή.

Όσον αφορά τώρα το Διεθνές Δίκαιο, οι οικονομικά ή στρατιωτικά ισχυροί επιδιώκουν απλά να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση ή την ανεκτικότητα των λαών, για την άσκηση βίας – οικονομικής όπως στην περίπτωση της Ελλάδας με τα μνημόνια και τη Μακεδονία ή στρατιωτικής όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, τη Λιβύη κοκ. Τις ενέργειες τους δε αυτές τις χαρακτηρίζουν πλέον ως «πραγματιστική πολιτική» (Real Politic) – εντός των πλαισίων της οποίας διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Με απλά λόγια, κυριαρχεί ξανά το δίκαιο του ισχυρότερου, σε συνδυασμό με τη «δημοκρατία των εκλεκτών, των ελίτ» – με μοναδικό αδύναμο σημείο τους το μη διατεταγμένο χώρο του δημοσίου διαλόγου, κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να προκαλέσουν εξεγέρσεις, όπως αυτή των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Ο κοινωνικός μετασχηματισμός

Συνεχίζοντας, οι ελίτ προσπαθούν να βρουν μεθόδους, «διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού» όπως τις ονομάζουν, με στόχο να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο προς όφελος των συμφερόντων τους, δρομολογώντας μία επανάσταση εκ των άνω – ενώ η διαδικασία μετασχηματισμού που συνοδεύει αυτήν την επανάσταση βασίζεται στους εξής δύο κεντρικούς πυλώνες:

(α)  Οι οργανωτικές δομές εξουσίας σχεδιάζονται πιο αφηρημένα και με μία σκόπιμη διάδοση της κοινωνικής ευθύνης, έτσι ώστε η ανησυχία, η αγανάκτηση ή ο θυμός των κυβερνωμένων να μην βρίσκουν συγκεκριμένους, πολιτικά αποτελεσματικούς στόχους – να μην είναι δυνατόν δηλαδή να κατηγορηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, όσον αφορά τους ιθύνοντες. Παράδειγμα η καμένη γη στο Μάτι, όπου ακόμη αναζητούνται οι υπεύθυνοι – επειδή είναι ασαφείς οι δικαιοδοσίες των διαφόρων υπηρεσιών και δεν υπάρχει κάποιο άτομο που να έχει το τελικό «πρόσταγμα» και άρα την ευθύνη. Το ίδιο θα συμβεί με τις καταστροφικές φετινές πυρκαγιές, κόστους άνω των 30 δις – για τις οποίες δεν θα λογοδοτήσει κανένας.

Επί πλέον, γίνονται προσπάθειες να διαμορφωθούν τόσο το εγχώριο, όσο και το διεθνές δίκαιο με τέτοιον τρόπο, ώστε τα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας να μπορούν νομίμως να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους με νόμιμο τρόπο – εντός του νομικού πλαισίου που δημιουργείται με αυτόν το στόχο. Παράδειγμα το Σύνταγμα της Ελλάδας που επέτρεψε την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών (153 τελικά), χωρίς να αντιδράσει ο εγγυητής του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  – άρα νόμιμα και με νόμιμο τρόπο.

Συγκεκριμένα προωθείται η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη μετατροπή της οικονομικής δύναμης σε πολιτική δύναμη, ενώ θα παράσχει ένα νομικό υπόβαθρο για τους επιθυμητούς ή ήδη καθιερωμένους αναδιανεμητικούς μηχανισμούς – έτσι ώστε οι ελάχιστες εναπομένουσες δημοκρατικές δυνατότητες να μην είναι σε θέση να τις ανατρέψουν (=τις ελίτ).

(β) Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ανάπτυξη εξελιγμένων και εξαιρετικά αποτελεσματικών τεχνικών που να μπορούν να χειραγωγήσουν τη συνείδηση των κυβερνωμένων – όπου στην ιδανική περίπτωση αυτοί που κυβερνώνται δεν θα γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν «κέντρα εξουσίας» πίσω από την πολιτική επιφάνεια που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, η οποία είναι μία φαινομενικά ελεγχόμενη δημοκρατικά δύναμη (κυβέρνηση, κόμματα κλπ.).

Εν προκειμένω, ο σημαντικότερος στόχος είναι η εξουδετέρωση της κοινωνικής (συλλογικής) βούλησης και η εκτροπή της προσοχής του πληθυσμού σε πολιτικά ασήμαντους στόχους – κάτι που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση δεν κατάργησε καν το άρθρο 86, αλλά απλά τη σύντομη παραγραφή του – ενώ δεν συζητήθηκε ούτε η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου, παρά το ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν διαθέτει.

Σε τελική ανάλυση λοιπόν, γενικότερα στη Δύση και όχι μόνο, βιώνουμε μία μορφή ολοκληρωτισμού που δεν θεωρείται από τον πληθυσμό ως ολοκληρωτισμός – κάτι που έχει χαρακτηρισθεί από τον κ. Sheldon Wolin (πηγή) ως «ανεστραμμένος ολοκληρωτισμός».

Κεντρικό στοιχείο πάντως αυτών των τεχνικών για το χειρισμό της συνείδησης του λαού είναι η δημιουργία κατάλληλων ιδεολογιών, οι οποίες είναι  σε μεγάλο βαθμό αόρατες ως ιδεολογίες – με στόχο την ύπαρξη ενός πλαισίου που να δίνει νόημα σε όλες τις κοινωνικές εμπειρίες του ατόμου, οπότε να μην επαναστατεί. Αποκορύφωμα αποτελεί η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία των τελευταίων δεκαετιών – η ιδεολογία μίας «πειραματικής καπιταλιστικής δημοκρατίας των ελίτ», στην οποία οι ικανές και σωστά εκπαιδευμένες ελίτ μπορούν και πρέπει να κατευθύνουν την τύχη της εκάστοτε κοινωνίας, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Επίλογος

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε πως στις πολιτικές συζητήσεις της παγκόσμιας ελίτ, ο λαός παρομοιάζεται συχνά με μία αγέλη προβάτων, η οποία διακρίνεται από την έντονη τάση της προς τις παράλογες συναισθηματικές αντιδράσεις – από έναν ανορθόδοξο παρορμητισμό, ο οποίος οφείλει να ελέγχεται (πηγή).

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την ηγεσία ενός κράτους να ερμηνεύει τη «σιωπή της αγέλης», σαν μία έγκριση της πολιτικής της δράσης – όπως στο παράδειγμα του Νίξον, ο οποίος ισχυρίσθηκε πως η σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αμερικανών σήμαινε ότι, συμφωνούσαν με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ανάλογα βέβαια ερμηνεύεται και η σημερινή σιωπή των Ελλήνων, πόσο μάλλον οι επιλογές τους στις δημοσκοπήσεις –όπου πάνω από το 60% τάσσονται υπέρ των κομμάτων που κατέστρεψαν τη χώρα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Ως η συμφωνία τους δηλαδή με την πολιτική των μνημονίων, της εξαθλίωσης και της υποδούλωσης της χώρας τους, σημειώνοντας πως υπέρ των μνημονίων δεν είναι μόνο η κυβέρνηση – αλλά, επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση και αρκετά άλλα κόμματα.

Αυτό και μόνο το γεγονός τεκμηριώνει πως τα πειράματα που διενεργούν οι διεθνείς ελίτ, οι τεχνικές καλύτερα που εφευρίσκουν, είναι αποτελεσματικές – με εξαιρέσεις φυσικά, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας, όπου οι Γάλλοι αμύνονταν λέγοντας πως δεν είναι Έλληνες, κάτι που φυσικά είναι μεγάλη ντροπή για όλους μας. Η άμυνα τους βέβαια, όπως πολλών άλλων λαών, τερματίσθηκε με την πανδημία – με τα κλειδώματα, με τις απαγορεύσεις, με τις καραντίνες κοκ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.