Το σκάνδαλο των αυτοκινητοδρόμων – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες

Το σκάνδαλο των αυτοκινητοδρόμων

.

Η ΤΕΡΝΑ πήρε μέρος από τα 40 εκατομμύρια που δόθηκαν λόγω του κλειδώματος – ενώ εισπράττει μία σταθερή αποζημίωση, επειδή δεν έγιναν τα διόδια στη Βαρυμπόμπη-Διόνυσο της Νέα Οδού, ύψους 11 εκ. €, όπου δεν γνωρίζουμε τον τρόπο υπολογισμού της. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής: Ποιος είναι υπεύθυνος για το κόστος αποχιονισμού και συντήρησης στο αστικό τμήμα Κηφισιά-Αφίδνες; Εάν η Νέα Οδός,  θα αφαιρεθεί το κόστος αποχιονισμού που εξοικονομήθηκε λόγω της διακοπής, από τυχόν αποζημίωση για τη μη λειτουργία των διοδίων Βαρυμπόμπης και Διονύσου που καταβάλλεται συνεχώς; Πότε και πώς θα λυθεί το πρόβλημα που καθιστά όμηρο την περιοχή των Βορείων Προαστίων;

.

Επικαιρότητα

Στις 15-16 Φεβρουαρίου του 2021, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», διακόπηκε η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου Νέα Οδός. Το γεγονός αυτό αποτελεί ευθεία παράβαση του Ν4663/20, Άρθρο 65 – με τον οποίο απαγορεύεται η διακοπή λειτουργίας σε οποιοδήποτε τμήμα του εθνικού ή δευτερεύοντος οδικού δικτύου, με πρόστιμο από 5.000 € ως 1 εκ. €. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει με τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο –  αφού είχε προηγηθεί ανάλογη διακοπή σε κακοκαιρία στις 30 Δεκεμβρίου 2019.

Για την διακοπή της 30ης Δεκεμβρίου του 2019 σας υποβάλλαμε ερώτηση για τη διερεύνηση των αιτιών. Στην απάντησή σας, σημειώνοντας πως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) όλα όσα τεκμηριώνουν τις θέσεις μας, αναφέρατε τα εξής:

(α) Είχε συσταθεί Επιτροπή Διερεύνησης των πραγματικών περιστατικών που οδήγησαν στην διακοπή της κυκλοφορίας και

(β) Ο παραχωρησιούχος υπέβαλλε σχέδιο αποχιονισμού, ενώ οι προβλέψεις του εξοπλισμού και των εφοδίων είχαν κριθεί επαρκείς – για παράδειγμα, 12 εκχιονιστικά μηχανήματα στο Σταθμό Αποχιονισμού Μαλακάσας.

Βασική προϋπόθεση όμως του σχεδίου αποχιονισμού ήταν η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας – συγκεκριμένα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον αυτοκινητόδρομο και η μη κατάληψη της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Η χρήση αλυσίδων δεν είχε τηρηθεί, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του έργου του αποχιονισμού – οπότε τον αποκλεισμό της οδού από τα χιόνια.

Δεν μας έπεισε βέβαια, επειδή θα έπρεπε η Νέα Οδός είτε να μην επιτρέψει την είσοδο, είτε να λάβει μέτρα για να σταματήσει τα αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες – ενώ γνωρίζετε πως στο εξωτερικό δεν κυκλοφορούν τα οχήματα με αλυσίδες ακόμη και με λίγο χιόνι στους δρόμους, αφού περνάει εκχιονιστικό με αλατιέρα.

Σε κάθε περίπτωση, εσείς νομοθετήσατε, απαγορεύοντας τη διακοπή λειτουργίας, οπότε θα έπρεπε να τηρηθεί – όπου εάν ο παραχωρησιούχος δεν έχει λάβει μέτρα ασφαλείας, τότε κλείνει η κυβέρνηση την οδό, έτσι ώστε αφενός μεν να επιβάλλει το πρόστιμο, αφετέρου να μην υποχρεωθεί στην καταβολή αποζημίωσης με την επίκληση πως η ίδια την έκλεισε.   

Γνωρίζετε προφανώς πως είναι καίριας σημασίας η λειτουργία ενός πανάκριβου αυτοκινητόδρομου που έχει πληρωθεί με χρήματα του δημοσίου. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή για άλλες προσωπικές και επιχειρηματικές υποθέσεις – καθώς επίσης εμπορεύματα που πρέπει να παραδοθούν και ενδεχομένως καταστρέφονται. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Πώς λήφθηκε η απόφαση για τη διακοπή και γιατί; Έγινε σε συνεννόηση με τη Νέα Οδό; Ποια ήταν η προετοιμασία του παραχωρησιούχου για τον αποχιονισμό; Ελέγχεται για ότι δηλώνει, όσον αφορά τις  δυνατότητες του;

(2) Εάν εγερθούν αιτήματα αποζημίωσης από τον παραχωρησιούχο για την επιβολή της διακοπής της λειτουργίας από την κυβέρνηση, θα ικανοποιηθούν; Από ποιον θα αποζημιωθούν οι χρήστες για τη διακοπή;

(3) Πως θα εξασφαλίσετε την διατήρηση της κυκλοφορίας στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας και την εφαρμογή του Ν. 4663/20;

Συνεχίζοντας, έχει ιδιαίτερη σημασία να διερευνήσουμε την παρούσα υπόθεση, επειδή η ΤΕΡΝΑ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κομβικό επιχειρηματικό παράγοντα – όσον αφορά έργα υποδομών και ενέργειας στην χώρα.

Μας ενδιαφέρει επομένως εάν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε αυτούς τους πολύ σημαντικούς τομείς, με επαρκείς ιδίους πόρους – χωρίς πολιτικές διευκολύνσεις από την όποια κυβέρνηση.

Η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει πολλά έργα στην Ελλάδα, όπως πρόσφατα το τελευταίο τμήμα του πανάκριβου Ε65 απ’ ευθείας με έγκριση της ΕΕ, με 442 εκ. € και με 38 εκ. € επιχορήγηση διοδίων – με συνοπτικές διαδικασίες, αφού πλέον η σχετική προετοιμασία για τα ΕΣΠΑ δρομολογείται από το ΤΑΙΠΕΔ του Υπερταμείου των ξένων.

Εκτός αυτού, η ΤΕΡΝΑ δρομολογεί μαζικά έργα ΑΠΕ, ύψους 1,7 δις € συνολικά – ενώ ανέλαβε  τη σύνδεση Κρήτης-Αττικής που εξελίσσεται κανονικά για να εξυπηρετήσει και τα αιολικά της στην Κρήτη.

Επίσης το αεροδρόμιο Καστελίου που έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση –  σημειώνοντας πως είναι προβληματικό, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, με αβέβαιη επιτυχία και αχρείαστο. Πρόσφατα μάλιστα καταβάλλατε 80 εκ. € για την κατασκευή του, όταν έχουμε τόσες ελλείψεις αλλού, όπως σε ΜΕΘ – ενώ συμμετέχει επίσης στο καζίνο του Ελληνικού.

Τέλος, η ΤΕΡΝΑ πήρε μέρος από τα 40 εκατομμύρια που δόθηκαν λόγω του κλειδώματος – ενώ εισπράττει μία σταθερή αποζημίωση, επειδή δεν έγιναν τα διόδια στη Βαρυμπόμπη-Διόνυσο της Νέα Οδού, ύψους 11 εκ. €, όπου δεν γνωρίζουμε τον τρόπο υπολογισμού της. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Ποιος είναι υπεύθυνος για το κόστος αποχιονισμού και συντήρησης στο αστικό τμήμα Κηφισιά-Αφίδνες; Εάν η Νέα Οδός,  θα αφαιρεθεί το κόστος αποχιονισμού που εξοικονομήθηκε λόγω της διακοπής, από τυχόν αποζημίωση για τη μη λειτουργία των διοδίων Βαρυμπόμπης και Διονύσου που καταβάλλεται συνεχώς; Πότε και πώς θα λυθεί το πρόβλημα που καθιστά όμηρο την περιοχή των Βορείων Προαστίων;

(2) Θα μπορούσε να επιστρέψει το τμήμα Κηφισιά-Διόδια Αφιδνών στο κράτος, έτσι ώστε να σταματήσει η σύγκρουση αρμοδιοτήτων και συμφερόντων σε αυτό το καθαρά αστικό τμήμα της Νέα Οδού που είναι σημαντικό για τη λειτουργία του Λεκανοπεδίου και που χρειάζονται παρεμβάσεις εκτόνωσης;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.