Diesel Gate, ένα ακόμη γερμανικό σκάνδαλο – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Diesel Gate, ένα ακόμη γερμανικό σκάνδαλο

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά την εξαπάτηση κυβερνήσεων και καταναλωτών ανά τον κόσμο – αρχικά από τη VW αλλά τελικά από το σύνολο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με την εγκατάσταση ενός λογισμικού που παρέκαμπτε τους ελέγχους, ως προς τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων τους. Είναι ένα θέμα που έχει σχέση (α) με την αισχροκέρδεια αυτών των εταιριών εξαιτίας της πώλησης αυτοκινήτων με υψηλότερες τιμές και (β) με τη φοροδιαφυγή, λόγω χαμηλότερων τελών για τα αυτοκίνητα με λιγότερους ρύπους. Για να διεκδικήσουν τις νόμιμες αποζημιώσεις οι Έλληνες πρέπει να απευθυνθούν σε ξένα δικαστήρια, όπως με το Δίστομο; Είναι τόσο εθελόδουλες οι κυβερνήσεις μας;  

 .

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Επανερχόμαστε στο θέμα του Diesel Gate, λόγω των νέων σημαντικών εξελίξεων – κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αφού για εμάς είναι δίκαιη και θεμιτή η διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Υπενθυμίζουμε ξανά πως το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά την εξαπάτηση κυβερνήσεων και καταναλωτών ανά τον κόσμο – αρχικά από τη VW αλλά τελικά από το σύνολο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με την εγκατάσταση ενός λογισμικού που παρέκαμπτε τους ελέγχους, ως προς τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων τους.

Είναι ένα θέμα που έχει σχέση (α) με την αισχροκέρδεια αυτών των εταιριών εξαιτίας της πώλησης αυτοκινήτων με υψηλότερες τιμές και (β) με τη φοροδιαφυγή, λόγω χαμηλότερων τελών για τα αυτοκίνητα με λιγότερους ρύπους.

Πρόκειται επίσης για ένα θέμα περιβαλλοντικό, για το οποίο φαίνεται πως ενδιαφέρεται η κυβέρνησή σας.

Σε κάθε περίπτωση, στην απάντησή σας μας είπατε με λίγα λόγια (διορθώστε μας εάν κάνουμε λάθος), πως δεν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης επειδή:

(α) κατά την Ελληνική νομοθεσία, οι καταναλωτές δεν έχουν εξαπατηθεί και

(β) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τα αυτοκίνητα της Volkswagen εμφανίζονται περιβαλλοντικά φιλικά, παρά την απάτη.

Πρόσφατα όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε, μετά από ερώτημα Αυστριακών δικαστηρίων ότι, δεν πρέπει να δεσμεύεται από το κράτος που βρίσκεται ο καταναλωτής για την προώθηση του αιτήματος, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).

Το γεγονός αυτό θεωρείται πως θα ανοίξει το δρόμο για μαζικές διεκδικήσεις σε κάθε χώρα – θυμίζοντας πως σε επίπεδο καταναλωτών, Ελληνικό δικαστήριο επιδίκασε ήδη 5.200 € ανά ιδιοκτήτη, όπως είχαμε καταθέσει στα πρακτικά. Επομένως, με περίπου 20.445 αυτοκίνητα σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που είχαμε καταθέσει επίσης στα πρακτικά, μπορούν να διεκδικηθούν περί τα 106 εκ. €.

Τα ερωτήματα μας εδώ είναι τα εξής:

(1) Πρόκειται να λάβετε μέτρα, έτσι ώστε να ενημερώσετε και να διευκολύνετε τους Έλληνες καταναλωτές στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία; Ίσως με σχετική νομοθετική ρύθμιση, με μία από τις πολλές δηλαδή που καταθέτετε στη Βουλή; Η μήπως θα πρέπει να συμμετάσχουν σε διεκδικήσεις σε ξένα δικαστήρια, όπως στην περίπτωση του Διστόμου;

(2) Τι μέτρα έχετε λάβει ή θα λάβετε, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η εξαπάτηση των καταναλωτών και του δημοσίου από τέτοιες εταιρίες;

Συνεχίζοντας, στην Ελλάδα δεν υπάρχει διεκδίκηση αποζημιώσεων σε κρατικό επίπεδο. Σε πρόσφατη όμως μελέτη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που σας παραδώσαμε την προηγούμενη φορά, καθώς επίσης σε κείμενο έκθεσης της ECA (θα καταθέσουμε και τα δύο ξανά) η χώρα επικρίνεται για τη μη επιβολή προστίμων – ενώ έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της, όπως επίσης εναντίον της Τσεχίας και της Λιθουανίας.

Πρόσφατα τώρα, προτείνατε επιδοτήσεις ύψους 100 εκ. €, για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων – από τα οποία διαθέσιμα είναι κυρίως τα γερμανικά και αρκετά της Volkswagen. Τα 100 εκ. αυτά, είναι περίπου όσο υπολογίσαμε το κόστος για το Diesel Gate, με βάση την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου – αν και πιστεύουμε ότι μπορούν να διεκδικηθούν πολύ περισσότερα.

Εμείς βέβαια, με επίκαιρη ερώτηση μας στο Υπουργείο Ενέργειας, προτείναμε να δοθούν αντί για επιδοτήσεις κίνητρα – έτσι ώστε να κατασκευαστούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα.

Έχετε αναφέρει επίσης ότι, προσπαθείτε να φέρετε ένα εργοστάσιο της VW στην Ελλάδα. Μήπως λοιπόν θα μπορούσε να τεθεί σε αυτό το πλαίσιο; Δηλαδή να χρηματοδοτήσει η αποζημίωση κάποια παραγωγή της VW στην Ελλάδα;

Η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει και θα χρεοκοπεί ξανά και ξανά, λόγω του λανθασμένου οικονομικού της μοντέλου – το οποίο, ως προκυκλικό, είναι το πρώτο που καταρρέει και μάλιστα παταγωδώς, όταν προκαλούνται οι νομοτελειακές παγκόσμιες κρίσεις.

Επομένως επείγει η αλλαγή του, με την προώθηση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας – ενώ ίσως το θέμα της VW, σε συνδυασμό με τα πακέτα για την καταπολέμηση της κρίσης του COVID-19, είναι μία μεγάλη ευκαιρία.

Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι, την ίδια ημέρα που συζητήθηκε η ερώτηση για το Dieselgate, μας απαντήσατε σε μια άλλη ερώτηση μας που αφορούσε το οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Εκεί είχαμε ζητήσει την παραγωγή προμηθειών για τον COVID-19 στην Ελλάδα – ενώ μας απαντήσατε ότι, είναι δύσκολο να κατασκευασθούν μάσκες στη χώρα μας. Όμως, λίγες ημέρες μετά κάποιος επιχειρηματίας στην Λάρισα απέδειξε πως είναι δυνατόν – ενώ έτσι μπορούσε να γίνει υποχρεωτική η χρήση τους χωρίς να υπάρχει θέμα εισαγωγών.

Άρα διαπιστώνεται πως μπορούμε και πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, όσον αφορά τις δυνατότητες της οικονομίας.

Τα ερωτήματα μας εδώ είναι τα εξής:

(1) Διαβάσατε τη μελέτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σας είχαμε καταθέσει στα πρακτικά; Πεισθήκατε πως είχαμε δίκιο, όσον αφορά τις απόψεις που σας καταθέσαμε την προηγούμενη φορά; Τι θα κάνετε σε σχέση με την πρόθεση της ΕΕ να κινήσει διαδικασίες εναντίον της χώρας μας, για τη μη διεκδίκηση αποζημιώσεων;

(2) Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε, αντί της καταβολής αποζημιώσεων, την πληρωμή από την VW των επιδοτήσεων των ηλεκτρικών αυτοκίνητων; Ενδεχομένως τη συμπαραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

Ακολουθεί το βίντεο με τις απαντήσεις του υπουργού που είναι δυστυχώς ντροπή για την Ελλάδα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.