Νέο μνημόνιο: με ή χωρίς εκλογές; – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Νέο μνημόνιο: με ή χωρίς εκλογές;

.

Ο κ. Γεραπετρίτης, στη σημερινή συνέντευξη του στον Real FM, στην πραγματικότητα προανήγγειλε το επόμενο μνημόνιο – για το οποίο δεν είναι απίθανο να ζητήσει την εκ νέου νομιμοποίηση της κυβέρνησης από τους Έλληνες. Δηλαδή εκλογές μιμούμενος τον κ. Τσίπρα του 2015 – όσο και αν ακούγεται απίστευτα καιροσκοπικό, ανεύθυνο ή οπορτουνιστικό κάτι τέτοιο, υπό τις καταστροφικές σημερινές συγκυρίες (πανδημία, παγκόσμια ύφεση, Τουρκία κλπ.). Ειδικά αφού τασσόταν συνεχώς υπέρ των εργαζομένων και των απλών Πολιτών – όπως απαιτεί ο κάθε αποτελεσματικός, προεκλογικός λαϊκισμός της εκάστοτε κυβέρνησης.

.

Επικαιρότητα

Η κυβέρνηση διαθέτει τρεις σημαντικούς και αρκετά επιτυχημένους στην αποστολή τους υπουργούς: τον κ. Γεραπετρίτη που ασχολείται με τη στρατηγική του κόμματος, τον κ. Θεοδωρικάκο που έχει αναλάβει την προπαγάνδα του κόμματος, καθώς επίσης  τον κ. Χατζηδάκη που τεμαχίζει και ξεπουλάει τις δημόσιες επιχειρήσεις (ανάλυση) – ταυτόχρονα με την κατάργηση όλων των περιβαλλοντικών κανόνων (πηγή) που εμποδίζουν τους «επενδυτές».

Δυστυχώς οι τρεις αυτοί υπουργοί δεν στηρίζονται από τους υπόλοιπους – όπως στο παράδειγμα του υπουργού τουρισμού, ο οποίος δήλωσε πως δύσκολα θα επιτύχει ο τουρισμός το 10-20% των εσόδων του προηγουμένου έτους (πηγή). Επομένως ότι θα χαθεί το 80-90% ή από 30 δις € έως 34 δις € άμεσα και έμμεσα – ή πως η χώρα θα βυθιστεί σε ύφεση από 16% έως 18% του ΑΕΠ μόνο από τον τουρισμό. Μερικές ημέρες όμως μετά ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε τα εξής:

“Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει, πράγματι, ένα ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα λόγω της μεγάλης οικονομικής εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές. Εν τούτοις η αίσθηση που έχουμε είναι ότι, δεν θα υπάρξει απόλυτη απώλεια του τουριστικού προϊόντος, έτσι ώστε να μη χρειασθεί να πάμε σε βαθύτερη ύφεση. Η σκέψη αυτή ερείδεται κυρίως στο γεγονός ότι, μολονότι θα υπάρξει προφανώς σημαντική μείωση στην τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και τον κόσμο, εν τούτοις, επειδή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την αξιοπιστία στα υγειονομικά δεδομένα, δηλαδή το βασικό πρόσημο της καθαρής χώρας, θα έχουμε σημαντική κίνηση από το εξωτερικό». (πηγή).

Η δήλωση του αυτή είναι ασφαλώς εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του υπουργού τουρισμού ο οποίος μάλλον θα πρέπει να αδειάσει τη θέση του, αντικαθιστάμενος με κάποιον λιγότερο απαισιόδοξο, πιο εργατικό και περισσότερο ικανό. Ασφαλώς ο τουρισμός μπορεί να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα – πόσο μάλλον όταν το τρίτο τρίμηνο καλύπτει πάνω από το 70% των συνολικών του εσόδων.

Εκτός αυτού, η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα απέναντι στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Τουρκία, λόγω των πολύ λιγότερων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό – ενώ με κριτήριο τη στάση των τουριστών στα κρουαζιερόπλοια (άνοδος των κρατήσεων κατά 600%, πηγή), θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει το προηγούμενο έτος.

Ένα σωστό σχέδιο χρειάζεται και μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τη Γερμανία – η οποία δεν μπορεί να αποκλείει τους Πολίτες της να επισκεφθούν άλλες χώρες, για να διατηρήσει το ΑΕΠ της (το ρίσκο να προσβληθούν στην Ελλάδα από τον ιό είναι μικρότερο από αυτό στη Γερμανία), όπως εμείς δεν απαγορεύουμε τις εισαγωγές για να πουλήσουμε τα δικά μας προϊόντα.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνέντευξη του υπουργού, είναι η αναγγελία ενός μνημονίου – όταν δήλωσε πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσουμε τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό που θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία». Εν προκειμένω η ερώτηση που του τέθηκε ήταν η εξής: «Υπαινίσσεστε νέα μνημόνια;». Η απάντηση του εδώ ήταν η παρακάτω:

“«Δεν υπαινίσσομαι, το λέω ρητά. Εάν αυτή τη στιγμή αποδυναμώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους να διασφαλίζουν ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ανοικτούς όρους, θα αναγκασθούμε εκ των προγραμμάτων να καταφύγουμε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, το οποίο φέρνει μέτρα”.

Η απάντηση του αυτή κυριολεκτικά μας εξέπληξε – αφού ήταν ειλικρινής και ξεκάθαρη. Με δεδομένο δε το ότι, η κυβέρνηση ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, διατηρώντας για ένα πολύ μεγάλο διάστημα κλειστή την οικονομία με τεράστιο κόστος (πτώση 2,5% του ΑΕΠ μηνιαία σε ετήσια βάση), δηλώνοντας πως θα ανοίξει τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο (πρόσφατα το αναίρεσε ευτυχώς) κοκ., είναι ολοφάνερο πως αποδυναμώνει τα δημόσια οικονομικά – κάτι που θα κλιμακωθεί από τη μείωση των κρατικών εσόδων που είναι δεδομένη, καθώς επίσης από την ενδεχόμενη στήριξη μεγάλων εταιριών (Aegean, ΔΕΗ, τράπεζες κλπ.). Πόσο μάλλον όταν αναφέρθηκε σε νέες δαπάνες, δηλώνοντας τα εξής:

“Εντός της εβδομάδος θα έχουμε την ανακοίνωση μέτρων που θα αφορούν την οικονομική στήριξη για την τρέχουσα περίοδο και στην οποία θα περιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασίες κλειστές (…) μαζί με τα παρεπόμενα μέτρα για το ενοίκιο των επαγγελματικών μισθώσεων, τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές και την ενίσχυση της εργασίας. Θα είναι ένα πλήρες πακέτο”.

Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα προανήγγειλε το επόμενο μνημόνιο – για το οποίο δεν είναι απίθανο να ζητήσει την εκ νέου νομιμοποίηση της κυβέρνησης από τους Έλληνες. Δηλαδή εκλογές μιμούμενος τον κ. Τσίπρα του 2015 – όσο και αν ακούγεται απίστευτα καιροσκοπικό, ανεύθυνο ή οπορτουνιστικό κάτι τέτοιο, υπό τις καταστροφικές σημερινές συγκυρίες (πανδημία, παγκόσμια ύφεση, Τουρκία κλπ.). Ειδικά αφού τασσόταν συνεχώς υπέρ των εργαζομένων και των απλών Πολιτών – όπως απαιτεί ο κάθε αποτελεσματικός, προεκλογικός λαϊκισμός της εκάστοτε κυβέρνησης.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!