Εξάπλωση Κορονοϊου στην Ελλάδα – Σελίδα 2 – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Εξάπλωση Κορονοϊου στην Ελλάδα

.

Τεστ Κορονοϊου

Όπως όμως δεν είχαμε μάσκες, και ΜΕΘ έτσι φαίνεται δεν είχαμε και τεστ. Και αυτά έγιναν κρεμαστάρια… Σύμφωνα με τις στατιστικές η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερέ τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Για αυτό ίσως δεν εντοπίζει κρούσματα. Δεν το ξέρουμε. Βέβαια ίσως δεν υπάρχουν τόσα κρούσματα αφού δεν υπάρχουν και θάνατοι. Αλλά το θέμα είναι ότι αν υπάρχουν δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τους φορείς. Στην Γερμανία και Αγγλία στοχεύουν σε 100.000 τεστ την ημέρα! Με αυτούς τους ρυθμούς θα μπορούσε να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας σε 3 μήνες…

Η ανυπαρξία τεστ θεωρήθηκε αποτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.  Είναι βασική τεχνική στην Νότιο Κορέα, Ταιβάν Σιγκαπούρη. Επίσης στην Γερμανία όπου η σχετική τακτική αποδίδεται σε ένα άλλο αστέρα τον Christian Drosten.

Κι ερχόμαστε στον κ. Τσιόδρα ως εκπρόσωπου ή υπεύθυνου (αυτό μένει να το μάθουμε…) για την διαμόρφωση της Ελληνικής προσέγγισης στο θέμα.  Στις 27.3.20 λέει ότι είναι αντίθετος στα γρήγορα τεστ λόγω αξιοπιστίας.  Επαναλαμβάνει στις 30.3.20 ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνουν τέστ και ότι προέχει να δούμε το επίπεδο της ανοσίας πρώτα, δηλαδή να πάμε σε ανοσία της αγέλης κι όχι προσπάθεια ελέγχου των κρουσμάτων.

Στις 8/4/20 λέει ότι είναι αδύνατο να γίνουν μαζικά τεστ, λανθασμένη πρακτική και σπατάλη πόρων ο μαζικός έλεγχος. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ήταν στην ομάδα που αγοράσαν τα διπλές δόσεις εμβολίων επί Αβραμόπουλου άρα ίσως έγινε πιο τσιγγούνης ή φταίνε οι περιορισμοί της Τρόικας; Τελικά στις 22/4/20 λέει ότι είναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον κορονοΐό και να μείνουμε πάντα σπίτι! Ουσιαστικά δηλαδή τείνει προς την ανοσία αγέλης μετά τόσες θυσίες;

Αν ήταν να πάμε σε αγέλη θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει ήδη όπως η Σουηδία! Το εμβόλιο ή το φάρμακο θα αργήσουν έτσι κι αλλιώς. Τελικά ο κ. Τσιόδρας δεν άλλαξε την στάση του εναντίον των μαζικών τεστ όπως έκανε με τις μάσκες. Μήπως γιατί μάσκες θα παράγονται εντωμεταξύ ενώ τεστ όχι; Κι έτσι χωρίς τεστ απλά προχωράμε στα τυφλά. Κάπου εκεί έξω είναι ο αόρατος εχθρός, Μένουμε μέσα ή βγαίνουμε σαν πρόβατα στην σφαγή ή για να αποκτήσουμε την ανοσία αγέλης.. (που για κάποιο λόγο έπρεπε να προστατευτούμε με σκληρά μέτρα το Πάσχα αλλά όχι μετά)!

Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι τα τεστ είναι ακριβά. Αυτά είναι τα εγχώρια που πράγματι κοστίζουν οπό €70 στο ΕΣΥ και φτάνουν ως και €200-300. Κάποιοι ίσως θησαυρίζουν. Όμως υπάρχουν και τα φθηνά, Μάλιστα η Τουρκία παρήγαγε(ασχέτως αν φαίνεται βγήκαν σκάρτα). Πολλά παράγει η Κίνα και από αυτά είχε πάρει η Τσεχία και επέστρεψε αφού βγήκαν κατά 30% ελαττωματικά. Αυτό είναι ένα επιχείρημα Τσιόδρα όπως και άλλων εναντίον των τεστ. Όμως αν γίνονται 2 τεστ τότε στατιστικά το λάθος εκμηδενίζεται. Το κόστος τους είναι μόνο 5€ το ένα άρα με 10 € καλύπτεται κάθε άτομο (100 εκατ για όλη Ελλάδα). Και αυτό απαντά και το θέμα τους κόστους. Έχουμε ξοδέψει πολύ πιο πολλά, δισεκατομμύρια ευρώ, σε επιδόματα για να μένει ο κόσμος σπίτια.

Τελικά φαίνεται ότι το θέμα με το τεστ υπάρχει και ήδη η Γερμανική εφημερίδα Nordwwet κατακρίνει της Ελλάδα ότι αποκρύπτει την έκταση του προβλήματος για να εξαπατήσει τον τουρισμό.  Κάτι δηλαδή σαν την ιστορία με τα Greek Statistics  ή με τα πειραγμένα μετρητικά της Volkswagen αν μιλάμε για το Dieselgate για το οποίο η ΕΕ δεν κάνει και πολλά και η Ελλάδα τίποτα. Με αυτά πάντως ο ιος παραμένει αόρατος εχθρός και δημιουργεί και πρόβλημα αξιοπιστίας και εσόδων για την χώρα.  Κανονικά βέβαια θα έπρεπε να είχε γίνει μήνυση στην εφημερίδα για διασπορά ψευδών ειδήσεων που πλήττουν τα τουριστικά έσοδα. Ψιλά πράγματα για μια ευρώδουλη ηγεσία βέβαια….

Οικονομικός αντίκτυπος στην Υγεία

Τέλος παρόλο που σταματήσαν όλα για να προστατευτεί η χώρα με κάθε κόστος, το θέμα είναι ότι δεν μας είπαν το κόστος. Και υπάρχει κόστος … Ίσως όμως να βοηθά και σαν άσκηση δημοτικότητας στο ενδιάμεσο. Ακόμα και αν δεν έχουμε τώρα νεκρούς μπορεί να έχουμε στο μέλλον από το σταμάτημα της χρεωκοπημένης οικονομίας. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Ίσως τώρα αρχίζει Ας μη ξεχνούμε ότι περισσότεροι πέθαναν στην κατοχή από την πείνα παρά σκοτώθηκαν στο μέτωπο.  Μπορεί να τα έχουμε με τα κορονομνηνόνια (για το καλό της πατρίδας πάλι) αφού λένε ότι θα’χουμε ύφεση από 5-20% οι διάφοροι αναλυτές και αύξηση της ανεργίας.

Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την κατάσταση της οικονομίας με τους θανάτους τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Αλλά και στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του University of Washington της Αμερικής προέκυψε ότι στην κρίση αυξήθηκε η θνησιμότητα κατά 17,7% στα έξι χρόνια μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας (2009-2015)

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επικαλούμενη επιδημιολογικές μελέτες «μία αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με επιπλέον 0,37 θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 άτομα. Παράλληλα, η περικοπή της δημόσιας υγειονομικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ συνδέεται με επιπλέον 0,0053 θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 άτομα.» (Πηγή Νομισματική Πολιτική 2015-2016, Τράπεζα της Ελλάδος, Ιούνιος 2016). Ήδη αναμένεται τουλάχιστον κατά 2% αύξηση της ανεργίας. Άρα πάνω από 700 θάνατοι με αυτή την στατιστική. Περισσότεροι από τον κορονοϊο ως τώρα. Βέβαια θα αποδοθεί σε φυσικά αίτια.. (όπως από την άλλη μαθαίνουμε από τον κ. Τσιόδρα ότι κάποιοι θάνατοι που χρεώθηκαν στον κορονοϊο ίσως να μην οφείλονται σε αυτόν)

Παράλληλα η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ 31,3%. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στην υγεία λόγω οικονομικών αδυναμιών. Αλλά τελικά έχουμε καλή υγεία σχετικά, ίσως έχει να κάνει με τον μεσογειακό τρόπο ζωής. Όμως θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Πάντως η κρίση έχει ανασχέσει την αύξηση του προσδόκιμο ζωής. Έτσι ενώ η Ελλάδα είχε υψηλότερο προσδόκιμο από την Ισπανία (72.3 έτη σε σχέση 70.5 το 1975 σήμερα έχει χαμηλότερο (78.8 σε σχέση με 80.6) αλλά πάλι ανάλογο της Γερμανίας. Τα υγιή χρόνια υπερέχουν του μέσου όρου της ΕΕ αλλά τίθενται περίπου στα 65 χρόνια λίγο δηλαδή μετά την κατά τον νόμο έτος συνταξιοδότησης. Οπότε αμέσως μετά όταν χρειάζεται το σύστημα υγείας αυτό είναι αποδυναμωμένο.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ για τις επιπτώσεις της κρίσης συνειδητοποιεί ότι αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη στα χρόνια της κρίσης σε 533 το 2013 από 382 το 2000.  Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις που έχουν χαραχθεί στις μνήμες πολλών. Δεν είναι κάτι αμελητέο επίσης. Για να μην πούμε για ψυχολογικά προβλήματα, βία και οικογενειακά προβλήματα.

Επίσης σε έναν άλλο τομέα, στην Ελλάδα της κρίσης αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα, ανακόπτοντας μια μακροχρόνια τάση βελτίωση. Οι θάνατοι βρεφών έως ενός έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων αυξήθηκε από 2,65 το 2008 σε 4,2 το 2016. (Πηγή Νομισματική Πολιτική 2015-2016, Τράπεζα της Ελλάδος, Ιούνιος 2016 και ΕΛΣΤΑΤ Η Ελλάδα σε Αριθμούς, 2017, 2019). Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας «Tο ποσοστό των γεννήσεων παιδιών χαμηλού βάρους (κάτω από 2,5 κιλά) στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 19% την περίοδο 2008-2010, γεγονός που συνδέεται με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών». (Πηγή Νομισματική Πολιτική 2015-2016, Τράπεζα της Ελλάδος, Ιούνιος 2016). Σύμφωνα με μελέτη του Transnational Institute 14% των παιδιών είναι υποσιτισμένα. Εξάλλου μετά από πολλά χρόνια υπάρχει πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία, ενώ 19% των νοικοκυριών δηλώνει ανεπαρκή θέρμανση (ενεργειακή φτώχεια) όπου και για αυτό δίνεται επίδομα.

Εκτός από τις απώλειες των ενήλικων η επιδείνωση της υγείας των παιδιών είναι μια πολύ θλιβερή εξέλιξη γιατί καθορίζει το μέλλον τους και της χώρας. Καθορίζει το μέλλον των παιδιών τους όπως έχει κάνει και η αθρόα έξοδος του braindrain που έχει στερήσει από πόρους τώρα αλλά και μελλοντικά.  Ένα κλαρί που αποκόπτεται από το δέντρο και δεν θα μεγαλώσει…

Παναγιώτης Χατζηπλής


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!