Διπλές εκλογές και συγκυβέρνηση – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διπλές εκλογές και συγκυβέρνηση

.

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, μην κρυβόμαστε, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, φτιαγμένο από τις μήτρες της παγκοσμιοποίησης. Δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα. Ούτε στο λαθρομεταναστευτικό, ούτε στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε στη Γερμανική Ευρώπη, ούτε στα μνημόνια, ούτε επί της ουσίας στη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο, ούτε γενικά στον διεθνισμό, στις open society εθνικές κοινωνίες και στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Η μόνη διαφορά τους είναι το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και οι καρέκλες της εξουσίας. Επομένως μην ακούγεται απίστευτο, απεναντίας είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Άλλωστε το προ αμνημονεύτων ετών απίστευτο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί και με ένα τμήμα του τοτε ΣΥΡΙΖΑ (ΔΗΜΑΡ) έγινε πράξη, με το αιτιολογικό «να μην πέσει η χώρα στα βράχια». Θα γίνει πολύ όμορφα και τώρα. Εξάλλου τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Τσίπρας, λόγω του ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα (εφόσον γίνουν νωρίς), θα διαθέτουν στην επερχόμενη συγκυβέρνηση τις κοινοβουλευτικές ομάδες που εκείνοι επιθυμούν, για να μην δημιουργηθούν εσωκομματικά προβλήματα και στους δύο.

.

Άποψη

Του Πέτρου Χασάπη

Οι επόμενες εκλογές ως γνωστόν θα γίνουν με απλή αναλογική, οπότε κανένα κόμμα δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία ό,τι και να γίνει. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει επίσημα ότι θα πάει σε διπλές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, προκειμένου να κάψει την απλή αναλογική. Θα γίνουν όμως έτσι τα πράγματα; Για να δούμε.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής τρία πολιτικά οφέλη και ταυτόχρονα τέσσερα πολιτικά προβλήματα, δύο από τα οποία είναι ήδη γνωστά και δύο που θα σκάσουν στη συνέχεια και το ξέρει.

Τα πολιτικά του οφέλη είναι πρώτον η εικόνα μιας άλλης ελπιδοφόρας πολιτικής που επικοινωνιακά κατάφερε να περάσει, άσχετα με τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα της που θα εμφανιζόταν στη συνέχεια, δεύτερον το θέμα με τον Έβρο, όπου κέρδισε πολιτικούς πόντους, διαφορετικά θα ήταν ήδη στο σπίτι του και τρίτον (όσο και αν αυτό ηχεί περίεργα) η πανδημία του κορωναϊού, ο χειρισμός της οποίας μέχρι στιγμής, επικοινωνιακά τουλάχιστον του βγαίνει πολιτικά.

Τα δύο γνωστά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι αυτό του εμπαιγμού του λαού με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αντιθέτως τώρα τιμά και στηρίζει και το λαθρομεταναστευτικό, όπου εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές της παγκοσμιοποίησης και του open society, για άνοιγμα των συνόρων, εποικισμό της χώρας και πρόκληση εθνικής αλλοίωσης. Θα σκεφτείτε ίσως πως το τελευταίο δεν ταιριάζει με την συμπεριφορά του στον Έβρο. Όμως σκεφτείτε το εξής. Όσο καιρό εισέρχονταν από τον Έβρο εκατοντάδες λαθροεισβολείς κάθε εικοσιτετράωρο (όπως και από το Αιγαίο), ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιδρούσε. Η μαζική όμως εισβολή που επεχείρησε ο Ερντογάν, δεν του άφησε κανένα περιθώριο αν δεν ήθελε, όπως είπα πιο πάνω, να είναι ήδη στο σπίτι του. Και τα δύο αυτά προβλήματα (αν και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών έδειχνε κάπως να το ξεπερνά), του προκαλούν φθορά από τη δυσαρέσκεια της πατριωτικής λαϊκής πτέρυγας που τον ψήφισε.

Τα δύο πολιτικά προβλήματα που θα σκάσουν στη συνέχεια είναι, πρώτον το οικονομικό εξ αιτίας της κρίσης του κορωναϊού, μπροστά στο οποίο η κρίση των μνημονίων θα μοιάζει παιδικό πάρτι και δεύτερον η βέβαιη εμφάνιση των Τούρκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η πρόκληση κάποιου θερμού επεισοδίου. Το τελευταίο θα είχε ήδη γίνει, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έχει σταματήσει προς το παρόν τα σχέδια του Ερντογάν. Με κανένα από αυτά τα δύο πολιτικά προβλήματα δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος ο κ. Μητσοτάκης, καθόσον τότε, η περαιτέρω παραμονή του στην εξουσία θα του προκαλεί ραγδαία πολιτική φθορά, τόσο του ίδιου όσο και της ΝΔ.

Από τα ανωτέρω, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι έχοντας κεφαλαιοποιήσει το θέμα της αρχικής καλής κυβερνητικής εικόνας, το θέμα του Έβρου και το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και έχοντας ήδη προεξοφλήσει την πολιτική φθορά του από τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και εν πολλοίς από το λαθρομεταναστευτικό, το καλύτερο timing για να κάνει εκλογές και να μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ ξεκινώντας μια νέα τετραετία, είναι αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό. Όσο παραμείνει από εκεί και μετά στην εξουσία, με τον οικονομικό Αρμαγεδώνα που θα ενσκήψει και την ταυτόχρονη τουρκική προκλητικότητα, θα φθείρεται με ρυθμούς απίστευτους.

Επειδή ο κ. Μητσοτάκης είναι νέος σε ηλικία, καταγόμενος από ισχυρό πολιτικό «τζάκι» και επειδή χτίζει με πολύ προσοχή το προφίλ του μετριοπαθούς προοδευτικού ηγέτη του Κέντρου, στοχεύοντας να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο για πολλά χρόνια, εκτιμώ ότι θα επιλέξει να πάει σε εκλογές αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορωνοϊό, λέγοντας ενδεχομένως και ακροθιγώς κάποιες αλήθειες για το τι μας περιμένει και δεν θα διακινδυνεύσει να αυτοκτονήσει πολιτικά μένοντας στην εξουσία για 3 μόνο χρόνια που του απομένουν. Που λοιπόν εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνηση σε όλο αυτό;

Όπως είπαμε, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, καθόσον θα πρέπει να λάβει το 50%+ των ψήφων του εκλογικού σώματος. Επομένως απομένουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι επαναληπτικές εκλογές με το επόμενο εκλογικό σύστημα που έχει ήδη ψηφισθεί (το οποίο σημειωτέον είναι πιο αδύναμο από το bonus των 50). Εδώ θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ρισκάρει να εκνευρίσει το λαό και να πάει αμέσως σε επαναληπτικές εκλογές, εν μέσω οικονομικής καταιγίδας που έρχεται, μόνο και μόνο για να κερδίσει ένα χρόνο παραμονής στην εξουσία παραπάνω, σε σχέση με τα τρία που έχει ήδη στη διάθεσή του. Η δεύτερη είναι να ζητήσει από το δεύτερο κόμμα, από τον κ. Τσίπρα, να βάλει πλάτη για να αντιμετωπίσει η χώρα αφενός τον οικονομικό Αρμαγεδώνα που θα έρθει, αφετέρου την τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Τσίπρας αναγκαστικά θα συμφωνήσει. Αφενός, θα έχει ηττηθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, οπότε σε μια ακόμα ενδεχόμενη τέταρτη ήττα καίγεται πολιτικά και αποχωρεί όντας νεότατος και αφετέρου, ο ίδιος ψήφισε την απλή αναλογική που επιβάλει συνεργασίες και επομένως, αν αρνηθεί τη συγκυβέρνηση (με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη εννοείται), μη υπάρχουσας άλλης εναλλακτικής λύσης που να τον απαλλάσσει, θα εκτεθεί και θα καταστραφούν και αυτός και το κόμμα του πολιτικά. Είναι λοιπόν αναγκασμένος να πέσει στην παγίδα που θα του έχει στήσει ο κ. Μητσοτάκης και να ενισχύσει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Είτε συμμετέχοντας στην κυβέρνηση είτε απλά στηρίζοντας, αν και θεωρώ πιθανότερο τη συγκυβέρνηση και την απόλαυση των προνομίων της εξουσίας. Αν αρνηθεί, τότε ο κ. Μητοστάκης θα πάει εκ του ασφαλούς σε πολιτικό περίπατο στις επαναληπτικές εκλογές, το πολιτικό κόστος των οποίων θα φορτωθούν και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούμενοι σε πολιτική καθίζηση.

Σε ότι αφορά στο ΚΙΝΑΛ, αυτό θα συντριβεί ανάμεσα στις δύο πολιτικές μυλόπετρες και θα επανδρώσει με τα στελέχη του (ήδη το κάνει) τα δύο μεγάλα κόμματα.

Υπέρ των ανωτέρω συνηγορεί και το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, μην κρυβόμαστε, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, φτιαγμένο από τις μήτρες της παγκοσμιοποίησης. Δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα. Ούτε στο λαθρομεταναστευτικό, ούτε στη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε στη Γερμανική Ευρώπη, ούτε στα μνημόνια, ούτε επί της ουσίας στη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο, ούτε γενικά στον διεθνισμό, στις open society εθνικές κοινωνίες και στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Η μόνη διαφορά τους είναι το ποιος θα είναι πρωθυπουργός και οι καρέκλες της εξουσίας. Επομένως μην ακούγεται απίστευτο, απεναντίας είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Άλλωστε το προ αμνημονεύτων ετών απίστευτο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί και με ένα τμήμα του τοτε ΣΥΡΙΖΑ (ΔΗΜΑΡ) έγινε πράξη, με το αιτιολογικό «να μην πέσει η χώρα στα βράχια». Θα γίνει πολύ όμορφα και τώρα.

Εξάλλου τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Τσίπρας, λόγω του ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα (εφόσον γίνουν νωρίς), θα διαθέτουν στην επερχόμενη συγκυβέρνηση τις κοινοβουλευτικές ομάδες που εκείνοι επιθυμούν, για να μην δημιουργηθούν εσωκομματικά προβλήματα και στους δύο.

Μένουν δύο ζητήματα να διευκρινιστούν. Το πότε θα γίνουν εκλογές και τι θα γίνει με την πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ που θα δυσαρεστηθεί. Σε ότι αφορά στις εκλογές, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν θα πρέπει να γίνουν πέρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τούτο γιατί δεν προλαβαίνει η κυβέρνηση νωρίτερα, χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα. Σε ότι αφορά την δυσαρεστημένη πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει τους ψηφοφόρους αυτής της πτέρυγας στο κομματικό του «μαντρί», κτυπώντας λυσσαλέα και με ότι μέσα διαθέτει το σύστημα, πολιτικά, ΜΜΕ, τρόλς του διαδικτύου, δημοσκόπους, «Ανεξάρτητες Αρχές» και Δικαιοσύνη το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, ώστε να φράξει έτσι το δρόμο των απογοητευμένων ψηφοφόρων προς τα εκεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναμένει και απ’ ότι γνωρίζω το αναμένει η Ελληνική Λύση. Ήδη τα κτυπήματα “κάτω από τη μέση” έχουν αρχίσει.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading