Πολεοδομικά πραξικοπήματα εν μέσω πανδημίας – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πολεοδομικά πραξικοπήματα εν μέσω πανδημίας

Η Ελλάδα ίσως αποτελεί και το μοναδικό παράδειγμα από τις χώρες της Δύσης προς αποφυγήν, όσον αφορά γενικά στην χαοτική και αντιφατική πολυνομία, αλλά ειδικότερα νόμους που αφορούν στην πολεοδομική νομοθεσία. Διατρέχοντας τις μεταπολεμικές δεκαετίες όλες οι πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμοί που αριθμούνται πάνω από δέκα χιλιάδες σελίδες έχουν πετύχει το ακατόρθωτο, να ‘’νομιμοποιούν’’ με τα κενά και τις ασάφειες της νομοθεσίας, είτε από ανευθυνότητα, είτε από δόλο, την κατασκευή κτηρίων χωρίς ίχνος σεβασμού στο περιβάλλον και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ειδικά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές από την Ακρόπολη.

.

Άποψη

-του Μιχάλη Χριστοδουλίδη

Για να έλθουμε και στις μέρες μας, τα τελευταία τρία χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση νέων, 10ώροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, η πολεοδομική συγκρότηση της οποίας χαρακτηρίζεται από 6-7ώροφες αστικές πολυκατοικίες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μαζικού τουρισμού και την βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας (airbnb) και την άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν αρχίσει να οδηγούν σε διωγμό την παραδοσιακή κατοικία από την ιστορική περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου και μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 10ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου. Αυτή η νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεράστιου μεγέθους (5.300 τ.μ. με τρία υπόγεια γκαράζ) δυστυχώς βλέπουμε να υλοποιείται παρά την αναστολή των σχετικών άδειων δόμησης και την δια νόμου διακοπή των εργασιών, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό θα αποτελέσει άλλη μια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και λόγω του ύψους της (35 μέτρα σε μια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 μέτρα) και εν τέλει τη δημιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο.

Τελικά αυτό που βλέπουμε είναι μια διελκυστίνδα κρατικής και πολιτειακής αδρανείας, αβλεψίας, κακής διαχείρισης και σχεδιασμού και μιας θηριώδους ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή που επέτρεψε τη νόμιμη ανέγερση κτισμάτων μεγάλης κλίμακας, καθώς βάσει των διατάξεων του ισχύοντος ΝΟΚ (Ν. 4067/2012/ΦΕΚ 79Α) το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων είναι τα 32 μ.».

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι στα συγκεκριμένα δύο κτίσματα, τα οποία βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, ο έλεγχος του ύψους δεν γίνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς βρίσκονται εκτός της ζώνης αρμοδιοτήτων του, πέριξ των αρχαιολογικών χώρων της πόλης των Αθηνών, που έχει θεσμική αρμοδιότητα, σύμφωνα με το ισχύον Π.Δ. (ΦΕΚ 53/Δ΄/1975).

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το σημερινό Υπουργείο Ανάπτυξης προχωράει στην υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο του ενός εκ των πολυώροφων ξενοδοχείων κοντά στην Ακρόπολη, όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα από τα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε, υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι θα έχει (δεν έχει ακόμα ανεγερθεί) δυσανάλογο μέγεθος. Η ΕΛΛΕΤ ζητά την ανάκληση της απόφασης, ενώ υπέβαλλε αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς υπολειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ανακαλύπτουμε εμβρόντητοι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει, απ’ ότι φαίνεται αναιτιολόγητα, στον αναπτυξιακό νόμο την υπερμεγέθη αυτή ξενοδοχειακή μονάδα, επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, με οικονομική στήριξη από το κράτος. Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς στο ΣΤΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ σε πρόσφατη ανακοίνωση της.

Η Ελληνική Εταιρεία εκφράζει την έκπληξή της για την επιδότηση με 3,37 εκατ. ευρώ ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα. Η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η διοίκηση του Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης.

Δυστυχώς ακόμα και ο νέος ασαφής οικοδομικός κανονισμός και σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου χρήσης γης και την μη ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου αφήνει ανοικτά παράθυρα για να βλέπουμε μετ’ εκπλήξεως να κτίζονται κτήρια με την υπογραφή της πολιτείας που προσβάλλουν και το περιβάλλον, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιάς μας, αφού θα αφήνει πρόσφορο έδαφος σε επιτήδειους επενδυτές ή κατασκευαστές να νομιμοποιούν την αυθαιρεσία.

Ήρθε η στιγμή που τα αρμόδια Υπουργεία και οι συναρμόδιοι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο κάθε κατεργάρης να πάει στο πάγκο του.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Μηχανολόγος Μηχανικός


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.