Η ληστεία του χρυσού της Ελλάδας – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ληστεία του χρυσού της Ελλάδας

.

Η Ολλανδική ΜΚΟ SOMO, έχει μελετήσει την Eldorado Gold και εξέδωσε μελέτη («Πώς η καναδική εταιρεία Eldorado Gold καταστρέφει το περιβάλλον και τα τοπικά μέσα βιοπορισμού στην Ελλάδα, ενώ δεν πληρώνει φόρους χρησιμοποιώντας ολλανδικές εταιρείες-βιτρίνα»), στην οποία αναφέρει ενδεικτικά πως η χρηματοδότηση μέσω Ολλανδίας (όπου έχει εντοπίσει 9 θυγατρικές θυρίδες με κεφαλαία 1,85 δις € που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα), αντί, για παράδειγμα, απευθείας χρηματοδότηση από την Καναδική μητρική εταιρεία, έχει εξοικονομήσει για την Eldorado Gold (και έχει κοστίσει στην Ελλάδα) περισσότερα από 700.000 € σε φόρους παρακράτησης μέσα σε δύο χρόνια και 1,7 εκ. € σε φόρο εταιρικού εισοδήματος μέσα σε πέντε χρόνια. Ύστερα αναρωτιόμαστε ποιός και πώς χρεοκόπησε την Ελλάδα.

.

Άποψη

– του Παναγιώτη Χατζηπλή

Η εξαγορά των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής από την Eldorado, διενεργήθηκε με συναλλαγή εκτός της χώρας – όπως πρόσφατα του Alpha από την Motor Oil στην Κύπρο. Δρομολογήθηκε δε ως εξής:

(α) Η εισηγημένη στον Καναδά European Goldfields αγοράζει στα τέλη του 2003 την «Ελληνικός Χρυσός» του κ. Μπόμπολα έναντι 350 εκ. €. H αποτίμηση των μεταλλείων το 2004 ήταν 500 εκ. $ (411 εκ. €). Υποστηρίχθηκε τότε πως η αποτίμηση αφορούσε την εταιρία και όχι τα κοιτάσματα – κάτι που όμως δεν εξηγείται, αφού εκείνη την στιγμή δεν λειτουργούσαν τα μεταλλεία. Η European Goldfields, όταν εξαγόρασε τα μεταλλεία Χαλκιδικής, είχε μόνο την εκμετάλλευσης κάποιων μεταλλείων στην Ρουμανία – τα οποία ήταν σε προβληματική κατάσταση και το 2006 έκλεισαν (πηγή).

(β) Είχε προηγηθεί η εξαγορά των μεταλλείων από την Ελληνικός Χρυσός το 2003 – τα οποία είχαν επιστρέψει στο Δημόσιο μετά από την χρεωκοπία της TVX Hellas που τα διαχειρίζονταν, και η οποία προκλήθηκε από ανάκληση της άδειας το 2003 μετά από απόφαση του ΣΤΕ. Η Ελληνικός Χρυσός αγόρασε τα μεταλλεία έναντι 11 εκ. €, όπου της επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκ. € από την ΕΕ ως παράνομη κρατική ενίσχυση (πηγή).

(γ) Μετά την εξαγορά από τον κ.  Μπόμπολα και εν συνεχεία από την European Goldfields ξεκινάει ξανά η λειτουργία των μεταλλείων – σταδιακά το 2005 και το 2006 (πηγή).

(δ) Κατά τη στιγμή της επιβολής του προστίμου από την ΕΕ, το 2008, η Ελληνικός Χρυσός ήταν ιδιοκτησίας της European Goldfields Greece BV με 65%, της Hellas Gold BV με 30% και της ΑΚΤΩΡ ΑΕ µε 5%.

(ε) To 2012 που η European Goldfields καταθέτει προσβολή κατά της ποινής της ΕΕ (πηγή), τα μεταλλεία ελέγχονταν κατά 65% από την European Goldfields Greece BV (η οποία είναι 100% θυγατρική της European Goldfields Mining Netherlands BV), κατά 30% της Hellas Gold BV (100% θυγατρική της European Goldfields Ltd) και κατά 5% από την Άκτωρ.

(στ) Η Eldorado Gold εξαγοράζει την European Goldfields το 2011 έναντι 2,5 δις δολαρίων Καναδά (1,8 δις €, πηγή. Επομένως και αυτή η συναλλαγή έγινε εκτός Ελλάδας, εις υγεία των κορόιδων (=Ελλήνων φορολογουμένων). Σε τελική ανάλυση λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος της εξαγοράς των μεταλλείων Χαλκιδικής πρέπει να έγινε μέσω των Ολλανδικών offshore της European Goldfields.

(ζ) Ο όμιλος Μπόμπολα μέσα από την εξαγορά της Ελληνικός Χρυσός που μπορεί να πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα (άγνωστο κατά πόσο) ίσως να έλαβε 350 εκ. € μόνο (όταν πλήρωσε 11 εκ. € και 15 εκ. € πρόστιμο). Κέρδισε επομένως έως και 325 εκ. € που δεν γνωρίζουμε πού φορολογήθηκαν.

(η) Η Eldorado Gold είναι γνωστό ότι λειτουργεί μέσω θυγατρικών στην Ολλανδία και φοροαποφεύγει νόμιμα. Πιο συγκεκριμένα, αν και οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 35% το 2009, η Ελληνο-Ολλανδική σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας προέβλεπε φορολόγηση στο 10% επί των τόκων και στο 7% επί των δικαιωμάτων. Αυτό έδωσε στην European Goldfields ένα πλεονέκτημα της τάξης του 25% (πηγή, ανάλυση).

Τέλος, η Ολλανδική ΜΚΟ SOMO, έχει μελετήσει την Eldorado Gold και εξέδωσε μελέτη (πηγή, «Πώς η καναδική εταιρεία Eldorado Gold καταστρέφει το περιβάλλον και τα τοπικά μέσα βιοπορισμού στην Ελλάδα, ενώ δεν πληρώνει φόρους χρησιμοποιώντας ολλανδικές εταιρείες-βιτρίνα»), στην οποία αναφέρει ενδεικτικά πως η χρηματοδότηση μέσω Ολλανδίας (όπου έχει εντοπίσει 9 θυγατρικές θυρίδες με κεφαλαία 1,85 δις € που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα), αντί, για παράδειγμα, απευθείας χρηματοδότηση από την Καναδική μητρική εταιρεία, έχει εξοικονομήσει για την Eldorado Gold (και έχει κοστίσει στην Ελλάδα) περισσότερα από 700.000 € σε φόρους παρακράτησης μέσα σε δύο χρόνια και 1,7 εκ. € σε φόρο εταιρικού εισοδήματος μέσα σε πέντε χρόνια. Ύστερα αναρωτιόμαστε ποιός και πώς χρεοκόπησε την Ελλάδα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading