2019: Ελληνικό κρασί & οι ΤΟΡ 10 της Ελληνικής Οινοποιίας – The Analyst

2019: Ελληνικό κρασί & οι ΤΟΡ 10 της Ελληνικής Οινοποιίας

4,282 total views, 8 views today

 «Είναι πιο εύκολο να μετρήσει κανείς τους κόκκους της άμμου, παρά τις ποικιλίες σταφυλιού των Ελληνικών αμπελώνων» Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος (70-19 π.Χ.).

 

Σε ολόκληρο τον πλανήτη η Ελλάδα κατέχει δικαιωματικά την πρώτη θέση μεταξύ όλων των αμπελουργικών περιοχών του κόσμου, όχι μόνο γιατί η καλλιέργεια του αμπελιού στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες που χάνονται στην εποχή του χαλκού (3.200 – 2.000 π.Χ.), αλλά και γιατί το κρασί λατρεύτηκε σε ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο σαν μια ζωντανή, έξυπνη και γεμάτη ανθρωπιά θεότητα.

Το κρασί αποτελεί πολύτιμο και αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αφού παρέμεινε, στο πέρασμα των αιώνων, διαχρονικά ριζωμένο στα Ελληνικά ήθη και έθιμα.

Με μια τόσο σημαντική θέση μέσα στον παγκόσμιο αμπελουργικό χάρτη, το Ελληνικό κρασί έχει ανεκτίμητη αξία όχι μόνο για τους σύγχρονους Έλληνες, αλλά και για κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο του πλανήτη μας.

Το έτος 2018, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), αυξήθηκε σε 292,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (η παγκόσμια κατανάλωση υπολογίζεται σε 246 εκατομμύρια εκατόλιτρα) σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, καταστροφική χρονιά (2017) η οποία είχε καταγράψει ιστορικό χαμηλό παραγωγής των τελευταίων εξήντα ετών!

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Κίνα – χώρες που καταναλώνουν την μισή παραγωγή που παράγεται παγκοσμίως!

Η Ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού το έτος 2018 αντιπροσωπεύει το 58% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής και εκτιμάται σε 168,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, από τα οποία το 80% περίπου παράγεται στην Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Η Ελληνική παραγωγή ξεπέρασε τα 2,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα αντιπροσωπεύοντας το 1,3% περίπου της συνολικής Ευρωπαϊκής παραγωγής κρασιού, συρρικνωμένη κατά 38% περίπου από την παραγωγή των 3,4 εκατομμυρίων εκατόλιτρων του 2013. Η κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία κυμαίνεται μεταξύ 30 και 37 λίτρων ετησίως.

Η Ελληνική παραγωγή κρασιού τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει μια απίστευτη ποιοτική αναβάθμιση. Το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών που δηλώνουν και οινοποιοί το έτος 2018 αυξήθηκε σε 1.600 περίπου, από 650 το 2014, προσφέροντας στην συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιαίτερα προσεγμένα κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Ανάμεσα τους, μικροί παραγωγοί με πολύ υψηλούς ποιοτικούς στόχους, τους οποίους συνήθως επιτυγχάνουν αναβαθμίζοντας συνολικά το Ελληνικό κρασί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αεροπορικό πρεσβευτή της Ελλάδος σε 150 προορισμούς ανά τον κόσμο (Aegean Airlines), διακινούνται εξαιρετικής ποιότητας «μικρά» Ελληνικά κρασιά, σχεδόν άγνωστα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό (Οινοποιείο Ανδρέου, Οινοποιείο Βρυνιώτη, Οικογένεια Γκιρλέμη, Silva Wines, το παραδοσιακό πλέον Κτήμα Κοκωτού κ.α.π.).

Παρά την ραγδαία ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού κρασιού παρατηρούνται σημαντικές εισαγωγές φθηνού και ποιοτικά υποβαθμισμένου κρασιού κυρίως από Ιταλία και Ισπανία. Οι εισαγωγές αυτές είτε «Ελληνοποιούνται» εξ ολοκλήρου, είτε αναμιγνύονται με Ελληνικά κρασιά και πωλούνται πάμφθηνα σε περίπτερα ή πανηγύρια ανά την Ελλάδα, συνήθως μέσα σε πλαστικές φιάλες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι εισαγωγές κρασιών στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 17.475.223 λίτρα, αξίας 42.245.527 Ευρώ (Αξία κάθε λίτρου εισαγόμενου κρασιού 2,417 Ευρώ). Ειδικά όμως από την Ιταλία το 2018 εισήχθησαν 12.280.343 λίτρα οίνου, αξίας 16.830.130 Ευρώ, δηλαδή 1,37 Ευρώ / λίτρο και από την Ισπανία 1.812.529 λίτρα οίνου αξίας 2.549.844 Ευρώ, δηλαδή 1,41 Ευρώ / λίτρο.

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι εξαγωγές Ελληνικών κρασιών το έτος 2018 ανήλθαν σε 32.501.860 λίτρα, αξίας 82.648.547 Ευρώ. Οι κυριότερες χώρες εξαγωγής Ελληνικού κρασιού απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα, σε ποσότητα και αξία.

ΕΤΟΣ ΧΩΡΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΞΙΑ Τιμή/Λίτρο
2018 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 14.513.633 31.643.470 2,18 ΕΥΡΩ
2018 ΓΑΛΛΙΑ   4.253.580   6.876.230 1,61 ΕΥΡΩ
2018 Η.Π.Α.   2.299.803 12.271.398 5,33 ΕΥΡΩ
2018 ΚΥΠΡΟΣ   2.014.752   5.548.446 2,75 ΕΥΡΩ
2018 ΙΤΑΛΙΑ   1.489.035   1.960.406 1,32 ΕΥΡΩ
2018 ΚΑΝΑΔΑΣ   1.178.282   5.448.336 4,62 ΕΥΡΩ

Αξιόλογες εξαγωγές Ελληνικών κρασιών με ικανοποιητικές τιμές πραγματοποιούνται σε Κίνα (4,34 Ευρώ / λίτρο), Βραζιλία (4,20 Ευρώ / λίτρο), Αυστραλία (3,97 Ευρώ / λίτρο),  Ηνωμένο Βασίλειο (3,04 Ευρώ / λίτρο) και Βέλγιο (2,64 Ευρώ / λίτρο).

Χειρότερες «επιδόσεις» στις τιμές εξαγωγών εκτός από την Ιταλία, έχουν η Γαλλία και η Ρωσία (1,61 Ευρώ / λίτρο).

Η κατάταξη των δέκα κορυφαίων Ελληνικών οινοποιητικών εταιριών για το 2018 / 2019 γίνεται, όπως πάντοτε, με βάση τον κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους (εν προκειμένω το 2018), ενώ αναφέρονται και άλλες αξιόλογες οινοποιητικές μονάδες οι οποίες, κατά την υποκειμενική μας εκτίμηση, έχουν βάσιμες ελπίδες να καταλάβουν μια θέση στους ΤΟΡ-10 της Ελληνικής Οινοποιίας τα επόμενα χρόνια.

Στην πρώτη θέση της Ελληνικής αγοράς για το 2018 / 2019 βρίσκεται μια οικογενειακή οινοποιία που διανύει την τέταρτη διαδοχικά γενιά της. Ο λόγος για τα «Ελληνικά Κελάρια – Δ. Κουρτάκης ΑΕ» την οποία ίδρυσε το 1895 ο Βασίλης Κουρτάκης στην καρδιά των Μεσογείων, το Μαρκόπουλο Αττικής.

Οι διάδοχοί του, ο γιος του Δημήτρης Κουρτάκης και ο συνονόματος εγγονός του Βασίλης Κουρτάκης την οδήγησαν σε μια τεράστια ανάπτυξη που στηρίχτηκε αφ΄ενός μεν στην ανεπανάληπτη εμπορική επιτυχία της παραδοσιακής «Ρετσίνα Κουρτάκη» (υποκατέστησε την δεκαετία του 1980 την «Ρετσίνα Πλάκα» της καταρρέουσας τότε αυτοκρατορίας ΦΙΞ), αφ΄ετέρου δε στην αλματώδη ανάπτυξη των εξαγωγών σε δεκάδες χώρες του κόσμου που έφθασαν στο τέλος του 20ου αιώνα στο 50% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας. Σήμερα βρίσκονται στο πολύ σημαντικό επίπεδο του 35% περίπου του κύκλου των εργασιών της, κατανεμημένο σε δεκάδες χώρες τεσσάρων ηπείρων. Ήδη, την διοίκηση της παραδοσιακής οινοβιομηχανίας ανέλαβε η τέταρτη γενιά, ο δισέγγονος του ιδρυτή, Δημήτρης Κουρτάκης με όλη την αγάπη για το κρασί που βίωσε από την οικογένεια του αλλά και την ευρύτητα, την ευαισθησία καθώς και την γνώση που απλόχερα του πρόσφερε η καταξίωση του στο θεατρικό χώρο.

Εκτός από την παραδοσιακή «Ρετσίνα Κουρτάκη», η συστηματική δημιουργία νέων προϊόντων για τις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού επεκτάθηκαν σταδιακά και στην Ελληνική αγορά με μεγάλη επιτυχία – χαρακτηριστικά παραδείγματα η σειρά Apelia που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1980 για τις ανάγκες της αγοράς του Καναδά όπου σημείωσε τεράστια επιτυχία, το «Kouros» κ.α.π.. Παράλληλα το πρόγραμμα των προϊόντων της εταιρίας εμπλουτίστηκε με την προσθήκη σημαντικών σημάτων ( Γιάννης Καλλιγάς, Παπατζιμόπουλος, Οινοφόρος, τα περίφημα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου κ.α.) οδηγώντας την παραδοσιακή αυτή Ελληνική οινοποιία στον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών μεταξύ των 1.600 οινοποιείων της χώρας και στην πρώτη θέση της Ελληνικής αγοράς.

Τέλος, η περιπέτεια της οινοποιητικής εταιρίας με στέλεχος της το οποίο είχε την βάση του στην Γερμανία (το ιστορικό της υπόθεσης αυτής σε άρθρο μας 9ης Νοεμβρίου 2005 εδώ) έληξε σε όλες τις βαθμίδες της Ελληνικής δικαιοσύνης μετά από δικαστικούς αγώνες που διήρκεσαν περισσότερο από μια δεκαετία. Η ετυμηγορία της Ελληνικής δικαιοσύνης αποτυπώθηκε στην υπ΄ αριθμόν 1990/23.6.2017 απόφαση του Δ΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία το στέλεχος κρίθηκε ένοχο «για την πράξη της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» και καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη (όσα ακριβώς και σε πρώτο βαθμό).

Ελληνικά Κελάρια – Δ. Κουρτάκης ΑΕ  (ΑΡ ΓΕΜΗ  000280001000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 26.348.455 8.318.662 -266.525 19.276.911
2015 26.561.253 8.987.235 291.356 18.697.365
2016 28.754.897 11.067.343 113.120 19.538.648
2017 29.329.809 10.691.111 -491.695 20.978.204
2018 31.213.254 11.046.964 104.189 20.303.434

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης

Στην δεύτερη θέση της Ελληνικής αγοράς βρίσκεται η Οινοποιία – Ποτοποιία Ε. Τσάνταλης ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσάνταλη το 1890, αλλά μεγαλούργησε στα χέρια της δεύτερης γενιάς της, του Ευάγγελου Τσάνταλη και του ανιψιού του, Δρα Γιώργου Τσάνταλη ο οποίος σπούδασε οινολογία και θεμελίωσε για ολόκληρες δεκαετίες τις παραδοσιακές, εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις της Εταιρίας. Η Ε. ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΑΕ καλλιεργεί δικούς της αμπελώνες όχι μόνο στο Άγιο Όρος, αλλά και στην Χαλκιδική, στην Νάουσα, στην Ραψάνη και στην Μαρώνια, παράγοντας πλήθος εξαιρετικών κρασιών με γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΠΟ) καθώς και κρασιά   Βιολογικής καλλιέργειας. Επί πλέον τα αποστάγματα Ούζο ΤΣΑΝΤΑΛΗ και Τσίπουρο ΤΣΑΝΤΑΛΗ έχουν δημιουργήσει φανατικούς φίλους παρά την υπέρογκη φορολογία που τα επιβαρύνει στην Ελλάδα και τα καθιστά ακριβά σε σχέση με τα αντίστοιχα, ανώνυμα και λαθραία προϊόντα που κατακλύζουν την Ελληνική αγορά.

Η «Οινοποιία – Ποτοποιία Ε. Τσάνταλης ΑΕ» στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που σάρωσε την Ελλάδα και φυσικά την Ελληνική οινοποιία, είχε σαν ασπίδα προστασίας τις εξαγωγές της που ήδη καλύπτουν το 55% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας. Μεταξύ των 50 και πλέον χωρών εξαγωγής, η πιο σημαντική παραμένει εκείνη της Γερμανίας με μερίδιο εξαγωγών Ελληνικού κρασιού το οποίο υπολογίζεται στο 40%.

Τα πολυβραβευμένα κρασιά και αποστάγματα της Ε.ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΑΕ συνέχισαν και φέτος να συγκεντρώνουν πλήθος εγχώριων και διεθνών βραβείων, με κορυφαία στις βραβεύσεις, τα προϊόντα  ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ABATON GOLD SELECTION και  KANENAS ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Τσάνταλη το 1996, η διοίκηση της εταιρίας πέρασε στα χέρια των φυσικών διαδόχων του (Ιωάννα Τσάνταλη, Χάιδω Τσάνταλη και στον σύζυγό της Άγγελο Δημητριάδη που είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας).

Η εδραίωση της μεγαλύτερης ποτοποιίας – αποσταγματοποιίας της Β. Ελλάδος σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση για το μέλλον της, εν όψει του αρνητικού επηρεασμού των οικονομικών μεγεθών της από την εγχώρια οικονομική κρίση, όπως καταδεικνύει ο πίνακας που ακολουθεί:

Ε. ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ ΑΕ  (ΑΡ ΓΕΜΗ  032048357000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 31.257.531 9.891.872 -1.309.825 58.464.921
2015 30.048.931 10.475.323 -1.847.575 59.350.364
2016 28.234.690 8.666.353 -4.079.332 60.071.097
2017 27.819.209 9.899.545 -5.809.173 61.012.948
2018 29.200.000*      

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης. *Τα οικονομικά αποτελέσματα 31/12/2018 δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Η κατάταξη έγινε σύμφωνα με εκτίμηση του κύκλου εργασιών από τον συντάκτη του άρθρου.

Κόντρα στο μεγάλο ρεύμα της οικονομικής κρίσης, η τρίτη στον πίνακα των ΤΟΡ 10 «CAVINO Οινοποιϊα και Ποτοποιΐα Α.Ε.», αποτελεί την μεγάλη και θετική έκπληξη του κλάδου της Ελληνικής οινοποιίας, αφού κατάφερε μέσα σε οκτώ χρόνια (2009-2018) να αυξήσει τον κύκλο των εργασιών της κατά 54%, να υπερ-τριπλασιάσει τα καθαρά της προ φόρων κέρδη (από 327 χιλ. σε 1 εκ. Ευρώ) και να μειώσει, με πολύ μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, τις συνολικές της υποχρεώσεις από 109% του ετήσιου κύκλου εργασιών της το 2009, σε μόλις 81% το 2018!

Έτσι εξηγούνται και οι συνεχείς βραβεύσεις της επιχείρησης από το Αίγιο με τιμητικές διακρίσεις για τα επιτεύγματά της (Πρωταγωνιστές Ελληνικής Οικονομίας, Κλάδος Οινοποιίας, τόσο το 2018, όσο και το 2019, Diamonds of the Greek Economy 2018, Creative Greece Awards, Best performing companies 2019 κ.α).

Η «CAVINO Οινοποιϊα και Ποτοποιΐα Α.Ε» ιδρύθηκε το 1958 στο Αίγιο από τους Κωνσταντίνο Αναστασίου και Ιωάννη ∆ούσκα. Για ολόκληρες δεκαετίες διέθετε το 99% της συνολικής της παραγωγής σε αγορές του εξωτερικού με κυρίαρχη εκείνη της Γερμανίας όπου ανθούσαν (και ανθίζουν) χιλιάδες Ελληνικά εστιατόρια.

Η δεύτερη γενιά των ιδρυτών της CAVINO, εξοπλισμένη με την θεωρητική μόρφωση σε όλους τους επί μέρους τομείς (οινολογικά, οικονομικά, τεχνικά), τα πάει περίφημα δημιουργώντας αξιόλογη παρουσία και στην Ελληνική αγορά – σήμερα καλύπτει το 30% περίπου της συνολικής της παραγωγής. Το 70% της παραγωγής εξάγεται σε 45 χώρες του κόσμου και υποστηρίζεται με πολύ σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού του παραγωγικού εξοπλισμού, των γραμμών εμφιάλωσης καθώς και σημαντική αύξηση των κλιματιζόμενων αποθηκευτικών χώρων.

Η δημιουργία νέων προϊόντων, ποιοτικά άριστων, βρίσκει διεθνή αναγνώριση με σειρά βραβεύσεων σε πολλούς και σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Τα πιο πολυβραβευμένα σήματα της CAVINO είναι το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και το Μέγα Σπήλαιο (Grand Cave, Cabernet Sauvignon, Μαλαγουζιά, Μαύρο Καλαβριτινό & Merlot, Syrah, Μοσχάτο, CUVEE III Λευκό, III CUVEE Ερυθρό). Ακολουθεί πίνακας με τα εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας:

CAVINO Οινοποιϊα και Ποτοποιΐα Α.Ε.  (ΑΡ ΓΕΜΗ 34931716000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 17.123.000 2.211.000 153.000 16.037.000
2015 17.336.000 2.976.000 515.000 16.272.000
2016 19.036.000 3.097.000 1.193.000 16.731.000
2017 20.691.000 3.315.000 1.083.000 17.875.000
2018 22.689.000 4.561.000 1.060.000 18.310.000

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης

Στην τέταρτη θέση των ΤΟΡ 10 της Ελληνικής Οινοποιίας για το 2018 / 2019 βρίσκεται η «Ε. Μαλαματίνας & Υιος  ΑΕ» παρά την περιπετειώδη πορεία της η οποία αποτυπώνεται στο αναλυτικό άρθρο μας 6ης Απριλίου 2014 (αναδημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2014 στην ΕΧPΟ ΗΕLLAS) με τίτλο «Μαλαματίνας: Μια συναρπαστική ιστορία με ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον…».

Η περιπέτεια του φυσικού διαδόχου της παραδοσιακής οινοποιίας που κινδύνεψε να χάσει την επιχείρηση του από μια ωραία κυρία εκ Κολομβίας, συγκίνησε ολόκληρη την Ελληνική οινοποιία και κατέληξε στην δικαστική δικαίωση του σε όλες τις βαθμίδες της Ελληνικής δικαιοσύνης.

Οι οικονομικές συνέπειες όμως της περιπέτειας αυτής παραμένουν σημαντικές:  Η  «Ε. Μαλαματίνας & Υιος  ΑΕ» είχε ελάχιστες ή μηδενικές τραπεζικές οφειλές και εκπληκτικά κέρδη μέχρι τον θάνατο του Βάκη Μαλαματίνα. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και αργότερα, με την επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται στις 100 πιο κερδοφόρες βιομηχανίες της χώρας κατά το χρονικό διάστημα από 2001-2006 (με πρόεδρο ΔΣ την Ιωάννα χήρα Ευάγγελου Μαλαματίνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον γιό της και φυσικό διάδοχο της επιχείρησης Κώστα Μαλαματίνα), μέχρι την επίσημη ανάμειξη της ωραίας κυρίας εκ Κολομβίας στα διοικητικά της οινοποιίας το 2006, με αξιοποίηση της ιδιότητας της συζύγου του διαδόχου της οικογενειακής επιχείρησης.  Τα επόμενα χρόνια οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται, τα καθαρά κέρδη να συρρικνώνονται μέχρι να μετατραπούν σε ζημιές  (2012), ενώ ο υψηλός δανεισμός και η έκρηξη της οικονομικής κρίσης συμπλήρωσε την εικόνα.

Η Ρετσίνα Μαλαματίνα έχει πανίσχυρες ρίζες στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ολόκληρης της Β. Ελλάδος -και όχι μόνο, διατηρεί εξαιρετικές προοπτικές για την αύξηση των πωλήσεων της τόσο στην Ελλάδα όσο και σε βασικές εξαγωγικές αγορές. Αναμένεται, ίσως σύντομα, να ξεπεράσει τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την περίοδο της διοικητικής αναταραχής και της δικαστικής περιπέτειας μέχρι να οριστικοποιηθεί η επάνοδος του φυσικού διαδόχου της επιχείρησης στην διοίκηση της, όπως αποτυπώνονται στον πίνακα με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία που ακολουθεί:

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ Ε.ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΡ ΓΕΜΗ 057217904000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 20.582.703 9.514.502 -1.544.469 46.137.194
2015 18.962.354 8.460.396 -1.269.473 46.108.533
2016 17.180.316 7.412.460 -764.299 47.592.019
2017 14.448.792 5.120.511 -1.616.163 48.361.042
2018 13.582.795 4.858.988 -3.526.513 49.146.147

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης.

 

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ξεκίνησε την εντυπωσιακή του πορεία το 1979 όταν  ο Κώστας Λαζαρίδης, εγκατέστησε στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.

Το 1986 κατασκευάστηκε το μοναδικό σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον, με στόχο να λειτουργήσει στο μέλλον ως επισκέψιμο μουσείο. Το 1992 ιδρύθηκε στην Αδριανή της Δράμας η «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο Château Julia, κατασκευάστηκε το υποδειγματικά εξοπλισμένο, πλήρως επισκέψιμο οινοποιείο και κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες της σειράς Αμέθυστος – Λευκός (Sauvignon Blanc, Ασύρτικο), Ροζέ (Cabernet Sauvignon, Merlot), Ερυθρός (Cabernet Sauvignon, Merlot, Αγιωργίτικο), Fumé (Sauvignon Blanc), Cava (Cabernet Franc) – και παρουσιάστηκε το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, το πρώτο προϊόν αυτής της κατηγορίας, στην ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια σειρά, το 2014 προστέθηκε και το Ούζο Ηδωνικό.

Το 1996 δημιουργήθηκε η πολυβραβευμένη σειρά κρασιών Château Julia (Chardonnay, Ασύρτικο, Merlot, Αγιωργίτικο – Refosco), το 2000 φυτεύτηκε ο αμπελώνας 200 στρεμμάτων στο Καπανδρίτη Αττικής και το 2003 κατασκευάστηκε το Κτήμα Οινότρια Γη όπου από το 2011 λειτουργεί Μουσείου Οίνου στο οποίο παρουσιάζεται η διαχρονική πορεία του Ελληνικού κρασιού. Στο Κτήμα παράγονται τα ερυθρά κρασιά Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο και Syrah – Αγιωργίτικο.

Από το 2004 κυκλοφόρησαν τα κορυφαία βαλσαμικά ξίδια Botanico Red Seal και Gold Seal και το 2015 άρχισε η κυκλοφορία της σειράς κρασιών Domaine Costa Lazaridi (Sémillon, Merlot Rosé, Syrah) η οποία συμπληρώθηκε το 2019 με την Malagouzia.

Τα κρασιά από το “Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη” και το “Κτήμα Οινότρια Γη” έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 1.000 βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού, ενώ προϊόντα του Κτήματος εξάγονται σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, απορροφώντας το 24% περίπου της συνολικής παραγωγής. Το 2018 η εταιρία παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων της στην Ελλάδα (20%), ενώ στην διοίκηση της αναμιγνύεται ενεργά πλέον η δεύτερη γενιά της οικογένειας του Κώστα Λαζαρίδη (Γεράσιμος και Γεώργιος Λαζαρίδης).

Στον πίνακα με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία που ακολουθεί, καταγράφεται μια  εντυπωσιακή αύξηση των συνολικών πωλήσεων κατά 71% περίπου μεταξύ των ετών 2014 και 2018:

KTHMA ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΑΕ (ΑΡ ΓΕΜΗ 51520819000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 6.475.113 2.449.594 -942.770 13.256.834
2015 7.533.710 2.129.133 -1.073.211 13.233.357
2016 8.292.135 2.655.683 -843 12.806.486
2017 9.546.263 3.698.179 320.834 12.512.329
2018 11.066.322 4.459.040 1.472.485 11.624.644

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης

ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ (ΑΡ ΓΕΜΗ 051983051000)

Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδος (ιδρύθηκε το 1934), διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (Μοσχάτο-ΠΟΠ) και αποτελεί τον αυθεντικό πρεσβευτή του μοναδικού Σαμιώτικου κρασιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται, για το 2018/2019, στην έκτη θέση των 10 κορυφαίων οινοποιείων της χώρας μας χαρίζοντας ικανοποίηση στα 2.200 φυσικά μέλη του Συνεταιρισμού.

Τα μέλη του ΕΟΣ Σάμου παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό, ο οποίος το συγκεντρώνει, το οινοποιεί και το εμπορεύεται για λογαριασμό των παραγωγών – μελών του. Επενδύει συνεχώς σε εξοπλισμό,  νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία (διαθέτει πιστοποιήσεις κατά ISO και HACCP) – όλα συνδυάζονται αρμονικά με την μακρά παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.

Ο μοναδικός αμπελώνας της Σάμου με τις χαρακτηριστικές πεζούλες ξερολιθιάς και τα κλήματα διαμορφωμένα σε χαμηλό κύπελλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού που χάνεται βαθιά μέσα στον χρόνο και μπλέκεται νοσταλγικά με την αθάνατη Ελληνική μυθολογία.

Τα διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, πολυβραβευμένα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν συνεχώς υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, με αφετηρία την πρώτη βράβευση που έγινε το μακρινό … 1937!

Ο ΕΟΣ Σάμου διαθέτει δύο σύγχρονα οινοποιεία (στην πρωτεύουσα, το Μαλαγάρι) και στο Καρλόβασι, με χωρητικότητα αποθήκευσης 20 εκ. Λίτρων οίνου. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 5,5 εκατομμύρια λίτρα (το 2018 ανήλθε σε 4,6 εκ. λιτ, ενώ φέτος αναμένεται ακόμα πιο μειωμένη παραγωγή στα επίπεδα των 4 εκ. λιτ.). Από το σύνολο της Σαμιώτικής παραγωγής το 70% περίπου εξάγεται σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με κυρίαρχη αγορά εκείνη της Γαλλίας. Τα παλαιότερα, πολυβραβευμένα προϊόντα του Συνεταιρισμού Μοσχάτο Άσπρο, Samos Grand Cru, Samos Nectar και Samos Vin Doux, συμπληρώθηκαν σταδιακά από μια σειρά εξαιρετικών προϊόντων τα οποία καταξιώνονται συνεχώς τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές (Samos Anthemis, Samos Φυλλάς, Aegean Breeze, Selana, Ψηλές Κορφές, Samena κ.α.)

Ο ΕΟΣ Σάμου αποτελεί ένα εξαιρετικό «παράδειγμα για μίμηση» αφού με επαγγελματική και αξιοκρατική διοίκηση (πράγμα σπάνιο για τα Ελληνικά Συνεταιριστικά δεδομένα των πολιτικάντιδων) κατάφερε να κάνει διάσημο το πολύτιμο κρασί της Σάμου στα πέρατα του κόσμου. Το 2016 συνήψε στρατηγική συνεργασία με την «Ελληνικά Κελάρια Οίνων – Δ. Κουρτάκης ΑΕ» για την ενίσχυση της εμπορίας του στην εγχώρια αλλά και σε διεθνείς αγορές. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατάφερε να κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά την σημαντική μείωση της παραγωγής: Το 2014 με παραγωγή της τάξεως των 7.000.000 λίτρων πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 11.179.000 Ευρώ. Το 2018 με παραγωγή 4.600.000 λίτρων πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 10.949.035 Ευρώ. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα…

Στο άρθρο μας της 22ας Σεπτεμβρίου 2010 με τίτλο «Μπουτάρη: Το διαχρονικό όνομα του καλού Ελληνικού κρασιού» αναφέρεται συνοπτικά η ιστορία του μοναδικού αυτού σήματος στον χώρο της σύγχρονης Ελληνικής οινοποιίας. Ένα όνομα που βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στην συνείδηση κάθε οινόφιλου – είτε βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Το έτος 1996, το μονοπάτι της ζωής χώρισε τους επιχειρηματικούς δρόμους των αδελφών Κωνσταντίνου και Γιάννη Μπουτάρη. Ο πρώτος παρέμεινε στην οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο παππούς του το 1879. Ο δεύτερος ασχολήθηκε με την πολιτική και δημιούργησε το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» το οποίο διευθύνεται με εξαιρετική επιτυχία από τον γιό του Στέλιο Μπουτάρη. Και οι δυο, παρέμειναν βαθιά προσηλωμένοι στην φιλοσοφία της βαριάς κληρονομιάς που κλήθηκαν να διαχειριστούν: Μοναδική φροντίδα και αγάπη για το αμπέλι και το κρασί, εξαιρετική ποιότητα και πολύ προσεγμένη συσκευασία. Και οι δυο, βρίσκονται στις κορυφαίες Ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις για το 2018 / 2019.

Το έτος 2018 το αμερικάνικο περιοδικό “Wine & Spirits” τίμησε την οινοποιία Μπουτάρη με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2018», μια διάκριση που της απονέμεται για 18η χρονιά και συνεχίζει να την κατατάσσει ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου που έχουν διαχρονικά διακριθεί πάνω από 18 χρονιές ανάμεσα σε παγκόσμιους οινικούς κολοσσούς.

Η εταιρία «Μπουτάρη» με ιστορία 140 ετών, εξαιρετικά προϊόντα, αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία, εξαγωγές σε δεκάδες χώρες του κόσμου και πέντε οινοποιεία (Νάουσσα, Γουμένισσα, Κρήτη, Σαντορίνη και Μαντινεία  – επί πλέον στην Αττική συνεργάζεται με το κτήμα Μάτσα) διανύει μια περίοδο οικονομικού προβληματισμού από την ένταση της οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα από το 2009. Επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων της «Μπουτάρης Ι. & Υιός ΑΕ», έβδομης στην κατάταξη των μεγαλύτερων οινοποιητικών εταιριών της χώρας μας με κριτήριο τον συνολικό κύκλο εργασιών για το έτος 2018, παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  (ΑΡ ΓΕΜΗ 057235404000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 12.468.000 4.652.000 -1.614.000 43.294.000
2015 12.026.000 4.570.000 -601.000 43.668.000
2016 11.109.000 3.910.000 -3.094.000 44.210.000
2017 11.331.000 3.774.000 -149.000 44.269.000
2018 10.700.000*      

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης – *Τα οικονομικά αποτελέσματα 31/12/2018 δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Η κατάταξη έγινε σύμφωνα με εκτίμηση του κύκλου εργασιών από τον συντάκτη του άρθρου.

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου όγδοος στην κατάταξη των μεγαλύτερων οινοποιητικών εταιριών της χώρας μας με κριτήριο τον συνολικό κύκλο εργασιών για το έτος 2018, ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού της σταφυλικής παραγωγής της περιοχής με την παραγωγή και εμφιάλωση κρασιών. Σήμερα βέβαια, εκτός από λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά (επιτραπέζια και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), παράγει και τα περίφημα «Ούζο Τυρνάβου» και «Τσίπουρο Τυρνάβου» καθώς και ιδιαίτερα αποστάγματα και λικέρ σε εξήντα διαφορετικές, επώνυμες ετικέτες. Πολλά από τα προϊόντα του Συνεταιρισμού έχουν βραβευτεί κατ΄ επανάληψη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου έχει σήμερα 466 μέλη – αμπελουργούς της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου, με το σύνολο των αμπελιών που καλλιεργούν τα μέλη του να ανέρχεται σε 8.259 στρέμματα με ετήσια παραγωγή 10 έως 13 εκατομμύρια λίτρα κρασιού. Στο οινοποιείο του Συνεταιρισμού εφαρμόζεται σύστημα ελέγχου ποιότητας (ISO) και στα αμπέλια των συνεταίρων – μελών του Συνεταιρισμού, το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (Agro 1-2).

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου αντιμετώπισε με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα την επέλαση της οικονομικής κρίσης όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία και δίκαια θεωρείται μια από τις (δυστυχώς λίγες)  περιπτώσεις εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας Συνεταιρισμού στην χώρα μας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ  (ΑΡ ΓΕΜΗ 122225640000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 10.000.000 1.400.000 200.000 6.500.000
2015 9.195.806 1.596.598 41.823 6.345.160
2016 9.221.423 1.603.955 62.891 5.857.113
2017 9.328.526 1.693.543 67.471 5.617.865
2018 9.231.064 1.593.852 138.513 5.438.168

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης  ΠΗΓΗ: Α.Ο.Σ.Τυρνάβου

Στις πλαγιές του Παγγαίου (Κοκκινοχώρι Καβάλας), μια περιοχή με μεγάλη αμπελοοινική παράδοση, δύο άνθρωποι του κρασιού με μεγάλο μεράκι (Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου)  δημιούργησαν ένα οινοποιείο – έργο τέχνης («Κτήμα Βιβλία Χώρα») μέσα σε ένα βιολογικό αμπελώνα 350 στρεμμάτων τον οποίο εγκατέστησαν το 1998. Στον αμπελώνα αυτό καλλιεργούνται ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, προσφέροντας οίνους εξαιρετικά υψηλού ποιοτικού δυναμικού για τους φανατικούς λάτρεις του πολύ καλού κρασιού που δεν διστάζουν καθόλου να καταβάλλουν το υψηλό τίμημα με το οποίο διατίθενται όλα τα κρασιά του Κτήματος, οδηγώντας το στην ένατη θέση των κορυφαίων οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας, με βάση τον κύκλο εργασιών του έτους 2018.

Το ποιοτικό επίπεδο των κρασιών του Κτήματος βρίσκεται τόσο υψηλά ώστε στον τελευταίο διαγωνισμό Decanter World Wine Awards, τον μεγαλύτερο και από τους πιο έγκυρους διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο, τα κρασιά του Κτήματος απέσπασαν δέκα συνολικά διακρίσεις! Φυσικά, τα κρασιά του Κτήματος βραβεύονται συνεχώς και σε πολλούς ανά τον κόσμο οινικούς διαγωνισμούς, έχοντας συγκεντρώσει εκατοντάδες βραβεία.

Οι πρώτες από τις 16 μέχρι τώρα ετικέτες του Κτήματος ήταν τα κρασιά  «Κτήμα Βιβλία Χώρα, Λευκός» (Ασύρτικο 40%, Sauvignon Blanc 60%), «Κτήμα Βιβλία Χώρα, Ροζέ» (Syrah 100%) και «Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός» (50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 10% Αγιωργίτικο), ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν και τα υπόλοιπα 13 προϊόντα του Κτήματος – το καθ΄ ένα με την ξεχωριστή, ποιοτική ιδιαιτερότητα του.

Η εξαιρετική πορεία του Κτήματος προκύπτει και από τα επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας τα οποία παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί:

ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ B. ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ– Ε. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΡ ΓΕΜΗ 020544830000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014 6.773.900 2.484.153 815.595 3.159.383
2015  7.104.335 3.225.880 881.357 2.520.680
2016  7.576.094  3.978.309   1.782.273   1.436.733  
2017 8.122.609 4.228.202 2.836.519 3.570.572
2018 8.731.681 4.453.724 2.978.340   4.260.172 

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης

Τον κατάλογο των ΤΟΡ 10 της Ελληνικής Οινοποιίας για το 2018/2019 συμπληρώνει το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από ένα πρόσωπο που αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας: τον Γιάννη Μπουτάρη. Είχε προηγηθεί το 1967 η αγορά έκτασης 500 στρεμμάτων γης έξω από Γιαννακοχώρι, ένα χωριό στην περιοχή της Νάουσας και η φύτευση Ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, το 1970. Η φύτευση συνεχίστηκε μέχρι το 1990 με λευκές ποικιλίες σε άλλα 200 στρέμματα στα υψίπεδα του βορείου τμήματος του όρους Βέρμιο, στην περιοχή του Αμυνταίου και συμπληρώθηκε με τις διεθνείς ποικιλίες Merlot και Syrah που φυτεύτηκαν σε επιλεγμένα τμήματα των αμπελώνων του Κτήματος Κυρ-Γιάννη.

Σήμερα το Κτήμα καθοδηγεί ο Στέλλιος Μπουτάρης, γιός του Γιάννη, ο οποίος ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας συνδυάζοντας τους διευρυμένους ορίζοντες της νέας γενιάς με τις παραδοσιακές αρχές της οικογένειας: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή. Από το 2004 μέχρι το 2009, 280 στρέμματα αμπελώνων φυτεύτηκαν ξανά με Ξινόμαυρο και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό του ιδανικότερου σημείου στο αμπέλι και των πιο κατάλληλων κλόνων Ξινόμαυρου, ενώ προστέθηκαν 100 επί πλέον στρέμματα στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Σήμερα, σε ένα σύνολο 580 περίπου στρεμμάτων, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο (50%), Syrah (15%), Merlot (20%) και Cabernet Sauvignon (10%), ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από διάφορες πειραματικές ποικιλίες. Το σύνολο του αμπελώνα είναι γραμμικό.

Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη η φροντίδα για την τελική ποιότητα του κρασιού ξεκινάει από το αμπέλι. Κάθε τμήμα των αμπελιών αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και τρυγιέται δύο ή και τρείς φορές με στόχο να δοθεί έμφαση στον ξεχωριστό χαρακτήρα των σταφυλιών που προέρχονται από διαφορετικά μέρη του Κτήματος και να δημιουργηθούν κρασιά που να αξιοποιούν τις ειδικότερες εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων αμπελώνων.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχει συγκεντρώσει πλήθος βραβείων για όλα σχεδόν τα προϊόντα του (Διάπορος, Ντρούμο, Πάλπο, Μπλέ Αλεπού, Ράμνιστα, Καλή Ρίζα, Δύο Ελιές, Τέσσερις Λίμνες, Κτήμα Κυρ-Γιάννη Κόκκινο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη Λεύκο, Ακακίες, Ακακίες Sparkling, Παράγκα Κόκκινο, Παράγκα Λευκό, Παράγκα Sparkling, Syrah, Merlot, Παράγκα Flowers, L’ Esprit du Lac).

Η εξαιρετική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως από ΗΠΑ και Καναδά) δημιουργεί μια δυναμική ανάπτυξη η οποία αποτυπώνεται στον πίνακα με οικονομικά στοιχεία που ακολουθεί:

ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ (ΑΡ ΓΕΜΗ 21267026000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2014/15 4.845.291 1.714.711 245.515 10.056.237
2015/16 5.690.034 2.280.409 407.482 11.096.254
2016/17 7.235.860 3.563.926 1.023.842 11.251.572
2017/18 7.457.388 3.615.000 1.208.829 11.676.228
2018/19 7.901.276 4.000.000 1.100.000 12.000.000

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης Η οικονομική περίοδος αρχίζει 1 Ιουλίου κάθε χρόνου και λήγει στις 30 Ιουνίου του επόμενου χρόνου. Πηγή: Κτήμα Κυρ-Γιάννη

 

Εκτός βέβαια από τις παραπάνω οινοποιητικές υπάρχουν και πάρα πολλές ακόμα  οινοποιητικές μονάδες που αξίζουν την εκτίμηση και το σεβασμό μας στο έργο τους. Παρά την αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρωθούν εκατοντάδες ισολογισμοί της 31.12.2018 για την καλύτερη δυνατή κατάταξη και αξιολόγηση, θα περιοριστούμε στην αναφορά μερικών ακόμα οινοποιητικών μονάδων οι οποίες, κατά την υποκειμενική μας εκτίμηση, ενδέχεται να βρεθούν στον κατάλογο των ΤΟΡ 10 τα επόμενα χρόνια:

Και πρώτα απ΄ όλες, το «ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ», όχι μόνο σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης του εξαιρετικού έργου που επιτελείται στο Αμύνταιο Φλώρινας από δυο καταξιωμένους εραστές της αμπέλου και του οίνου, αλλά και για την σχετικά μικρή διαφορά κύκλου εργασιών με τον δέκατο της κατάταξης των ΤΟΡ 10 της περιόδου 2018/2019.

Το «Κτήμα ΑΛΦΑ» ιδρύθηκε το 1997 στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας μας, στο Αμύνταιο Φλώρινας, από τους Μάκη Μαυρίδη και Άγγελο Ιατρίδη, σε ένα ενιαίο, ιδιόκτητο, γραμμικό αμπελώνα 1.800 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 620-710 μέτρων, στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας. Με μια πυκνότητα φύτευσης 390 πρέμνα / στρέμμα και μέση απόδοση 400 -500 κιλών / στρέμμα, στον αμπελώνα φυτεύτηκαν σημαντικές Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες (Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Montepulciano, Negro Amaro, Barbera, Μαλαγουζιά, Sauvigon Blanc, Chardonnay & Gewürztraminer). Ήδη στο Κτήμα προετοιμάζονται, με ορίζοντα το 2021 και τις σχετικές επενδύσεις, να δημιουργήσουν αφρώδεις οίνους με την παραδοσιακή μέθοδο. Πάντως, το μέχρι τώρα ποιοτικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος υπήρξε εντυπωσιακό: Πλήθος διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς, εντυπωσιακά άρθρα διάσημων δημοσιογράφων όπως ο παγκοσμίου φήμης οινοδημοσιογράφος Eric Asimov (The New  York Times), ενώ μόλις φέτος το Wine & Spirits (από τα πλέον έγκριτα και έγκυρα εξειδικευμένα περιοδικά οίνου σε όλο τον κόσμο) βράβευσε το Κτήμα ΑΛΦΑ, για δεύτερη χρονιά τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντάς το στον κατάλογο με τα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, για το έτος 2019!

Η εξαιρετική ποιότητα που διακρίνει όλα τα προϊόντα του Κτήματος, συνοδεύεται και με μια εντυπωσιακή οικονομική πορεία την τελευταία τετραετία, όπως καταγράφεται στον πίνακα που ακολουθεί:

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ (Α) – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε.  (ΑΡ ΓΕΜΗ 017085255000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2015 4.239.016 1.544.976 103.454 12.138.115
2016 5.889.440 1.978.816 163.320 13.426.262
2017 6.666.917 2.515.768 336.632 13.956.097
2018 7.421.579 3.337.884 1.069.138 13.386.472

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης Πηγή: Κτήμα ΑΛΦΑ (με βάση τα νέα ΕΛΠ)

***

Το ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ -ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, (ΓΕΜΗ 038335605000), δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, έχει σαν αφετηρία του το 1981 όταν ξεκίνησε η αναβίωση των 25 στρεμμάτων του οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Πέντε χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση, ενώ σήμερα ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 710 στρέμματα. Αποτελεί την πρώτη Ελληνική επιχείρηση κρασιού η οποία έχει πιστοποιηθεί με το σήμα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» από το 2016. Το έτος 2018 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 6,9 εκ. Ευρώ.

***

Η Α.Ε «ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΩΚΟΣ» (ΓΕΜΗ 013368517000) είναι μια οινοποιία που συνεχίζει όχι μόνο την μακρά οινική παράδοση των οικογενειών Σώκου & Ντόντου αλλά και την οινοποίηση στους φυσικούς χώρους λατρείας του θεού Διόνυσου, στην σκιά των μυθικών πλαγιών του Κιθαιρώνα. Με την ιστορία της οινοποιίας είχαμε ασχοληθεί το 2012 (σχετικό άρθρο εδώ) όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών της βρισκόταν στα επίπεδα των 2,2 εκ. Ευρώ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, δημιουργήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα προϊόντων με Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες (λευκά, ροζέ, ερυθρά) τα οποία βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση τόσο στην Ελλάδα όσο και ορισμένες αγορές του εξωτερικού. Η ανάμειξη της νέας γενιάς της οικογένειας (Αργύρης Σώκος) στην διοίκηση και η αγάπη για το αμπέλι και το κρασί των δημιουργών της επιχείρησης (Ανδρέας Σώκος, Γιάννα Ντόντου), οδήγησαν σε μια εξαιρετική πορεία, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα και επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία που ακολουθεί:

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΩΚΟΣ Α.Ε (ΓΕΜΗ 013368517000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2015 4.471.367 805.756 438.408 3.213..958
2016 4.974.103 1.636.386 417.996 3.613.355
2017 4.663.119 816.336 371.708 2.961.260
2018 4.764.874 847.092 392.122 2.950.497

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης – Πηγή: ΑΜΠ. ΟΙΝΟΠ. ΣΩΚΟΣ ΑΕ

***

Το «ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ» (ΓΕΜΗ 030044313000) είναι δημιούργημα του Γιώργου Σκούρα, οινολόγου με σπουδές στην Dijon και πρακτική εργασία σε Γαλλικούς αμπελώνες. Ο Γ. Σκούρας γεννήθηκε στο Άργος – μια από της αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, όπου η αμπελοκαλλιέργεια έχει παράδοση ολόκληρων χιλιετηρίδων. Η ιστορία του Κτήματος Σκούρα αρχίζει και εξελίσσεται από το 1986 με μια ετικέτα έμβλημα: το «Μέγας Οίνος», ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Το οινοποιείο του Κτήματος βρίσκεται στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους, μέσα στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Σήμερα το Κτήμα παράγει πολυβραβευμένα κρασιά που αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από εγχώριους και διεθνείς καταναλωτές, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας τετραετίας:

ΣΚΟΥΡΑΣ ΟΙΝΟΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ  (ΑΡ ΓΕΜΗ  030044313000)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών Μικτά Κέρδη Αποτέλεσμα προ φόρων Συνολικές Υποχρεώσεις
2015 3.573.090 1.638.702 954.062 2.522.913
2016 3.861.667 1.763.980 961.803 2.870.045
2017 4.430.344 1.944.314 1.099.660 2.833.163
2018 4.737.422 2.124.370 1.203.349 2.663.042

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης – Πηγή: ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ

***

Τα «ΚΤΗΜΑΤΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ Α.Ε.» (ΓΕΜΗ 000283501000) ιδρύθηκαν από τον Δημήτρη Χατζημιχάλη (σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) στην κοιλάδα της Αταλάντης στην Κεντρική Ελλάδα. Τα πρώτα 90 στρέμματα αγοράστηκαν το 1973, αλλά μετά από 4 περίπου δεκαετίες τα «Κτήματα Χατζημηχάλη» ανέρχονται σε 2.200 ιδιόκτητα στρέμματα στην κοιλάδα της Αταλάντης, φυτεμένα με Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες σταφυλιών, με δύο οινοποιεία και πολυβραβευμένα κρασιά που ζητούνται επώνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η ενεργός ανάμειξη της δεύτερης γενιάς (Λεωνίδας και Παναγιώτης, γιοί του ιδρυτή) στην διοίκηση της εταιρίας αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της ΑΕ «Κτήματα Χατζημιχάλη» το έτος 2018 ανήλθε σε 3,9 εκ. Ευρώ.

***

Η Οινοποιία του Σπύρου Λαφαζάνη, μαζί με την «ΝΕΣΤΩΡ ΑΕ» (καρπός σύμπραξης μεταξύ του Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» και της οικογένειας Σπύρου Λαφαζάνη) και την «ΑΜΠΕΛΟΣ», συγκεντρώνουν συνολικό κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 8,5 εκ. Ευρώ (2018). Δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΤΟΡ 10 γιατί αποτελούν ξεχωριστές εταιρίες με κοινό φορέα τον ίδιο οινοποιό.

Ένα σπάνιο Ελληνικό κρασί που δεν υπάρχει πλέον: Κτήμα Καλλιγά (Photo: Art Studio)

Ο πλούτος που διαθέτει ο Ελληνικός αμπελώνας δεν είναι φυσικά δυνατόν να αποτυπωθεί στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου άρθρου για τις κορυφαίες, από τις 1.600 συνολικά, οινοποιίες της χώρας και μάλιστα με κριτήριο όχι ποιοτικό, αλλά ένα τελείως αντικειμενικό κριτήριο όπως είναι ο ετήσιος κύκλος εργασιών που συμπεριλαμβάνει, εκτός από τα καθαρά ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης και πάρα πολλά άλλα (επιχειρηματική ικανότητα, εγκαταστάσεις, σχέση ποιότητας/τιμής, συσκευασία, δίκτυο διανομής, εξαγωγές, διαφήμιση κ.π.α).

Είναι όμως απαραίτητο και απόλυτα αναγκαίο, οι Έλληνες και οι ξένοι καταναλωτές που καταφθάνουν κατά εκατομμύρια και ξεχύνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, να γνωρίσουν το Ελληνικό κρασί στον ευλογημένο τόπο που παράγεται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Σήμερα, κυριολεκτικά κάθε γωνιά της Ελλάδος διαθέτει οινικά διαμάντια για τα οποία πρέπει να νοιώθουμε υπερήφανοι, όχι μόνο για να τα προτιμάμε εμείς αλλά και για να τα διαφημίζουμε επίμονα στους ξένους επισκέπτες μας.

Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε το Ελληνικό κρασί μακριά από την συνηθισμένη ξενομανία των «εικονικών ειδικών» που δεν καταδέχονται τον απίστευτο πλούτο του σημερινού Ελληνικού αμπελώνα προτιμώντας εισαγόμενα κρασιά (πιθανότατα για να καλύψουν την οινική άγνοια τους) και να διαφημίζουμε το Ελληνικό κρασί μέσα από κάθε τουριστικό κανάλι: Εστιατόριο, ξενοδοχείο, διάφορα καταστήματα, καντίνα κ.ο.κ.ε.

Στο κάτω-κάτω αν θέλουμε σε αυτή τη χώρα ανάπτυξη, τότε πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πως πρέπει να Αγοράζουμε Ελληνικά! Πολύ δε περισσότερο το Ελληνικό κρασί που πλημμυρίζει κάθε γωνιά της χώρα μας με οινικά διαμάντια!

Υ.Γ.Ο αρθρογράφος ευχαριστεί  θερμά την Άρτεμις Κοκκινάκη (artstudio,Κηφισιά) για την φιλική επιμέλεια της εικαστικής προσέγγισης του άρθρου. 

_________________________________________________________

* Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική οινοβιομηχανία στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 – 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (αυτοβιογραφία, 1992-η Αγγλική έκδοση του βιβλίου επανακυκλοφόρησε το 2019 στο Amazon), «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997), «Αποχαιρετισμός» (1996) και «Τουρκία στις φλόγες» (2017). Διετέλεσε Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και είναι μέλος του International Hellenic Association (IHA). Έγραψε τα σενάρια των ντοκιμαντέρ «Οι απελάσεις Ελλήνων υπηκόων από την Τουρκία το 1964» και «90 χρόνια Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (1928-2018)» τα έτη 2014 και 2018 αντίστοιχα.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!