Novartis, σκάνδαλο ή σκευωρία; – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες

Novartis, σκάνδαλο ή σκευωρία;

.

Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που πρέπει να διαλευκανθούν, για να βρεθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να διερευνηθεί η εκτόξευση των δαπανών για τα φάρμακα στα ύψη – όπου δεν είναι λογικό να πιστεύουμε ότι αφορά μία μόνο εταιρία, τη Novartis εν προκειμένω, αλλά ενδεχομένως αρκετές άλλες.    

.

Κοινοβουλευτική εργασία

Θα ξεκινήσω από τη διαπίστωση ότι, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σχεδόν τετραπλασιάστηκε – από 1,3 δις € περίπου το 2000 στα 5,1 δις € το 2009. Σε όρους ΑΕΠ δε, αυξήθηκε από 1,3% το 2001 στο 2,2% το 2009. Η πτώση της τώρα από το 2009 και μετά, στα 1,95 δις € το 2017, οφείλεται καθαρά στην πολιτική των μνημονίων – σε κανέναν υπουργό δηλαδή, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων.

Λογικά λοιπόν υποθέτουμε όλοι μας, χωρίς όμως να μπορούμε να το τεκμηριώσουμε, πως υπήρξε σκάνδαλο – ενώ δεν είναι δυνατόν να μην αντιλήφθηκε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία την κατακόρυφη άνοδο των φαρμακευτικών δαπανών. Κάτι σχετικό άλλωστε διαπιστώθηκε και στο θέμα των εξοπλιστικών δαπανών – όπου για πολλά χρόνια δεν είχε κατηγορηθεί κανένας. Πόσο μάλλον όταν η Novartis κατηγορήθηκε και από άλλες χώρες, αν και μόνο σε σχέση με τους γιατρούς που την εξυπηρετούσαν με το αζημίωτο – σημειώνοντας πως η εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία 214 δις, τζίρο 51 δις $ και κέρδη της τάξης των 12 δις ετησίως!

Θεωρούμε σωστό πάντως να αναφέρουμε εδώ πως το δημόσιο χρέος μας το 2003, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ, ήταν στα 180 δις € – ενώ το 2009 το παρέδωσε στα 301 δις € ή κατά 121 δις € υψηλότερα. Για σύγκριση, την  αμέσως προηγούμενη κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ, από το 1996 έως το 2003, το δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί από τα 100 δις € στα 180 δις € – κατά 80 δις € δηλαδή μέσα σε οκτώ χρόνια ή 40 δις € λιγότερα από τα επόμενα έξι. Οι δημόσιες δαπάνες δε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ εκτινάχθηκαν στα ύψη – από 26,4% του ΑΕΠ του 2004, στο 33,7% με σταθερά ουσιαστικά τα έσοδα του Δημοσίου (πηγή).

Σύμφωνα τώρα με ένα δημοσίευμα από τις 11 Φεβρουαρίου του 2018, με τον τίτλο «Η σχέση της Novartis με τα μνημόνια», το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 23 δις € από την αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο 2000-2009, ότι μόνο από τη Novartis η ζημιά ανέρχεται στα 3 δις € και πως πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί αξιωματούχοι έλαβαν μίζες περί τα 40 εκ. € μέχρι το 2010. Φυσικά ούτε αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε.

Από την άλλη πλευρά, διαισθανόμαστε πως, καλώς ή κακώς, υπάρχει εν προκειμένω θέμα πολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ αφενός μεν του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Επίσης πως η ΝΔ φέρνει το θέμα στη Βουλή, τη στιγμή που τα οικονομικά της χώρας μας δεν είναι καλά, που η συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζεται εις βάρος μας, που η Τουρκία γίνεται όλο και πιο προκλητική επιχειρώντας γεωτρήσεις και που η Ελλάδα εποικίζεται μαζικά από παράνομους μετανάστες.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν η κυβέρνηση θέλει απλά να στρέψει την προσοχή των Πολιτών σε άλλα θέματα – εάν δηλαδή πρόκειται για ένα πολιτικό θέατρο, με στόχο την παραπλάνηση των Ελλήνων.  Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ενέργεια της ΝΔ δεν πιστεύουμε πως φωτίζει το ενδεχόμενο σκάνδαλο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι το συσκοτίζει πλήρως, ενοχοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τους απλούς γιατρούς.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η υπόθεση δεν πρέπει να διερευνηθεί με κάθε λεπτομέρεια. Είναι άλλωστε πολύ σοβαρό θέμα η ενδεχόμενη παρέμβαση ενός υπουργού και μάλιστα ενός υπουργού Δικαιοσύνης, στη δικαστική εξουσία. Πολύ περισσότερο όταν φέρεται πως πίεζε δικαστές, με σκοπό να αποφασίσουν όπως αυτός ήθελε – ουσιαστικά διενεργώντας ποινικά κολάσιμες διώξεις, εναντίον πολιτικών του αντιπάλων.

Εν τούτοις, η υποβληθείσα πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αναφέρεται στο τέλος της σε σαφείς ενδείξεις και όχι σε αποδείξεις. Ούτε καν δηλαδή για αποχρώσεις ενδείξεις, γεγονός που σημαίνει πως στην πορεία μπορεί να υπάρξουν πολλές αλλαγές.

Από όλα όσα διαβάσαμε τώρα στην πρόταση, διακρίναμε κάποιες αποσπασματικές αναφορές από καταθέσεις άλλων δικαστικών που, σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην κατάθεση του κ. Αγγελή, είναι «ήξεις αφίξεις» – χωρίς καν να κατονομάζεται ευθέως ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Υποθέτουμε πάντως, με βάση αυτά που διαβάσαμε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες, σχετικά με το ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πίεζε Δικαστές και Εισαγγελείς. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό πράγμα το να απαιτεί κάποιος να γίνουν ή να ειπωθούν πράγματα που δεν ισχύουν, οπότε ασφαλώς παρανομεί, από το να τους πιέζει, για παράδειγμα, να επιταχύνουν την ανακριτική διαδικασία. Μπορεί ενδεχομένως να αγωνιούσε μήπως χαθούν στοιχεία ή μήπως επηρεασθεί η ανακριτική διαδικασία από άλλους. Όλα αυτά όμως μένει να αποδειχθούν.

Η Βουλή λειτουργώντας ως εισαγγελέας, πρέπει να αποδείξει ή έστω να παρουσιάσει αποχρώσες ενδείξεις πως οι πιέσεις που ασκούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος είχαν τους παράνομους στόχους που τους αποδίδονται και όχι κάποιους άλλους που δεν είναι ποινικά κολάσιμοι. Εκτός αυτού, θα πρέπει να ερευνηθεί αν ο κ. Παπαγγελόπουλος ενεργούσε μόνος του και για δικό του λογαριασμό, όπως συμπεραίνεται από την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, δεδομένου ότι δεν κατηγορείται κανένας άλλος για ηθική αυτουργία. Όταν όμως κατηγορείς κάποιον για ηθική αυτουργία, δεν πρέπει να υπάρχει και ο αυτουργός, αυτός δηλαδή που εκτέλεσε την πράξη; Εκτός αυτού, όταν κατηγορείς κάποιον ως Ρασπούτιν, δεν είσαι υποχρεωμένος τουλάχιστον να αναφέρεις τον Τσάρο του;

Από την άλλη πλευρά, πώς είναι δυνατόν να κατηγορούνται άνθρωποι δημόσια, σημαντικοί πολιτικοί και πρωθυπουργοί εν προκειμένω, χωρίς ακλόνητες αποδείξεις; Δεν είναι λογικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο να αναφέρεται κανείς σε σκευωρία, με στόχο να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι;   

Υπάρχουν λοιπόν αρκετά ερωτήματα που πρέπει να διαλευκανθούν, για να βρεθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να διερευνηθεί η εκτόξευση των δαπανών για τα φάρμακα στα ύψη – όπου δεν είναι λογικό να πιστεύουμε ότι αφορά μία μόνο εταιρία, τη Novartis εν προκειμένω, αλλά ενδεχομένως αρκετές άλλες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!