Το επιτελικό κράτος και η ΕΥΠ – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το επιτελικό κράτος και η ΕΥΠ

.

Ποιος ξέρει άραγε που ακριβώς το πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το βέβαιο είναι πως έστησε, περί αυτόν, «επιτελικό κράτος» τεραστίων διαστάσεων και πραγματικά απίστευτης πολιτικής λογικής. Το βέβαιο επίσης είναι πως έθεσε υπό τον απόλυτο προσωπικό του έλεγχο ό, τι έχει να κάνει με την πληροφορία, την επικοινωνία, την ενημέρωση. Το βέβαιο είναι ότι ως τώρα έχει επιδείξει συμπεριφορές ιδιαίτερου αυταρχισμού. Και τώρα η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η ΕΥΠ, σε αστυνομικό ρόλο. Στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη», όπως η Δεξιά το εννοεί. Απέναντι στην «εσωτερική απειλή», στον «εσωτερικό εχθρό». Αν θυμηθούμε δε πως ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει πει πως «η Αριστερά θα πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο γι αυτά που κάνει, αλλά και γι αυτά που πιστεύει».

.

Το χειρότερο, ξέρετε, δεν είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διορίζει επικεφαλής της ΕΥΠ έναν τύπο από το πουθενά. Με βιογραφικό ιδιωτικού σεκιούριτι, δίχως να διαθέτει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα προσόντα. Ούτε καν αναγνωρισμένο πτυχίο. Το χειρότερο δεν είναι ούτε ότι στήνει εκ των υστέρων, για χάρη του, φωτογραφικό νόμο, με «διεύρυνση» των αναγκαίων προσόντων, έως και σε … δεκαετή επαγγελματική προϋπηρεσία οπουδήποτε (!)

Το χειρότερο είναι ότι σχεδιάζεται η πρωτοφανώς επεκτατική λειτουργία της ΕΥΠ, με την δυνατότητα διασύνδεσής της με όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ακόμη και με τους ΟΤΑ. Με τον ορισμό συνδέσμων της ΕΥΠ κατά περίπτωση, ως επικεφαλής μικτών επιτροπών. Και με την υπογραφή ειδικών μνημονίων συνεργασίας. Τα οποία μάλιστα θα παραμένουν μυστικά…

Η ΕΥΠ λοιπόν, ο φορέας στον οποίον ανατίθεται η εθνική ασφάλεια έναντι του όποιας εξωτερικής απειλής, φαίνεται πως αλλάζει πλέον ρόλο. Με πιο … εσωστρεφή, ας πούμε, προσανατολισμό. Με δυνατότητα παρακολούθησης των πάντων από τους πάντες. Και με τις ανάλογες «εκθέσεις» συμπεριφοράς, εννοείται. Όχι, για φακέλους φρονημάτων δεν γίνεται λόγος. Προς το παρόν.

Αναβιώνει, μ’ άλλα λόγια, η θεωρία του «εσωτερικού εχθρού». Η θεωρία η οποία στοίχειωσε την πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με τον πιο άγριο τρόπο. Πάμε δηλαδή από την ΕΥΠ που ξέρουμε τα τελευταία πολλά χρόνια, στην ΚΥΠ των δεκαετιών του ’50 και του ’60, της εποχής του στρατηγού Νάτσινα. Ναι καλά θυμάστε, εκείνη που έστησε το ακροδεξιό παρακράτος. Και που, με τον τρόπο του, οδήγησε στην χούντα των συνταγματαρχών.

Ποιος ξέρει άραγε που ακριβώς το πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το βέβαιο είναι πως έστησε, περί αυτόν, «επιτελικό κράτος» τεραστίων διαστάσεων και πραγματικά απίστευτης πολιτικής λογικής. Το βέβαιο επίσης είναι πως έθεσε υπό τον απόλυτο προσωπικό του έλεγχο ό, τι έχει να κάνει με την πληροφορία, την επικοινωνία, την ενημέρωση. Το βέβαιο είναι ότι ως τώρα έχει επιδείξει συμπεριφορές ιδιαίτερου αυταρχισμού. Και τώρα η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η ΕΥΠ, σε αστυνομικό ρόλο.

Στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη», όπως η Δεξιά το εννοεί. Απέναντι στην «εσωτερική απειλή», στον «εσωτερικό εχθρό». Αν θυμηθούμε δε πως ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει πει πως «η Αριστερά θα πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο γι αυτά που κάνει, αλλά και γι αυτά που πιστεύει». Μήπως θα πρέπει ν’ αρχίσουμε ν’ ανησυχούμε στα σοβαρά;” (πηγή)

.

Άποψη

Δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας. Διαθέτω όμως κοινή λογική και διαισθάνομαι πως το παραπάνω κείμενο πλησιάζει πολύ στην αλήθεια. Τα περί Επιτελικού Κράτους ισχύουν. Ισχύουν επίσης τα περί του ορισμού του διοικητή της ΕΥΠ με φωτογραφική νομοθεσία. Όλα τα υπόλοιπα δε, είναι λογικοί συνειρμοί.

Η ΝΔ προσπαθεί σίγουρα να επιβάλλει τις δικές της απόψεις περί νόμου και τάξης, ενώ είναι απίστευτα αυταρχική. Η πάμπλουτη Αγία Οικογένεια έχει καταλάβει την πρωθυπουργία και τη δημαρχεία της Αθήνας, διαθέτοντας επί πλέον μία βουλευτή. Η απόλυτη οικογενειοκρατία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπό τις διαταγές του το κράτος των Εξαρχείων. Μπορεί να κυριαρχήσει και θα κυριαρχήσει στους δρόμους, καθώς επίσης στα Πανεπιστήμια. Η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δύο μνηστήρων της εξουσίας, φαίνεται νομοτελειακή και δεδομένη. Πόσο μάλλον όταν παρά τις αισιόδοξες εξαγγελίες για την ελληνική οικονομία, η αλήθεια είναι πως παραπαίει. Ότι η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει τα πάντα, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ το χρέος. Πως η Ελλάδα είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα του πλανήτη, μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία.

Πρέπει αλήθεια να ανησυχούμε σοβαρά, όπως αναρωτιέται ο συγγραφέας; Νομίζω πως ναι, ότι έχει δίκιο εκφράζοντας τους φόβους του. Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς την κατεύθυνση ενός νέου εμφυλίου πολέμου, με πρωταγωνιστές τις δύο αντίπαλες συμμορίες, ο οποίος θα δώσει τη χαριστική βολή στην Ελλάδα. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, ευχόμενοι τα καλύτερα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!