Libra, το κρυπτονόμισμα του Facebook – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Libra, το κρυπτονόμισμα του Facebook

.

Η κυκλοφορία ενός ασφαλούς, κρυπτογραφημένου νομίσματος δεν είναι δυνατή από οικονομικούς τσαρλατάνους –  ούτε από εκλεκτούς του συστήματος και του Soros, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που, εφόσον πετύχει, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο τον πλανήτη και το δυτικό σύστημα του χρέους – ενώ δεν θα μπορούσε να δρομολογηθεί χωρίς τη στήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θεωρείται πως ελέγχουν όλους αυτούς τους πολυεθνικούς τεχνολογικούς ομίλους, με στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας της υπερδύναμης. Εκτός αυτού θα ήταν μία δυτική απάντηση στο αντίπαλο σύστημα που προετοιμάζει η Κίνα: στην αναβίωση του κομμουνισμού που είναι εφικτή με τα σύγχρονα μέσα.

.

Ανάλυση

Το Face book προγραμματίζει την έκδοση ενός κρυπτογραφημένου, ιδιωτικού προφανώς νομίσματος και ανταγωνιστικού στα επίσημα δημόσια – ευρύτερης έκτασης από τα υφιστάμενα ιδιωτικά νομίσματα στη Γερμανία, στην Ελβετία και αλλού (ανάλυση). Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς εάν μπορεί μία χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, να προβεί νόμιμα, χωρίς δηλαδή να αντιμετωπίσει προβλήματα με την ΕΚΤ και με το ευρώ, σε κάτι ανάλογο – ενδεχομένως μία κρατική επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου ή ακόμη και μία καθαρά ιδιωτική. Στα πλαίσια αυτά είναι σωστό να αναφερθούμε επιγραμματικά στις προθέσεις του αμερικανικού κοινωνικού δικτύου – με τα εξής παρακάτω:

(1) Τι ακριβώς συμβαίνει: Το Facebook σχεδιάζει ένα δικό του παγκόσμιο νόμισμα με την ονομασία LIBRA, βασισμένο στην τεχνική του blockchain, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2020 – ενώ θα έχει μία σχετικά σταθερή αξία, αφού θα είναι συνδεδεμένο με ένα ή με περισσότερα επίσημα νομίσματα.

(2) Γιατί είναι σημαντικό: Τα κρυπτογραφημένα νομίσματα, όπως το BITCOIN, έχουν προκαλέσει μεγάλη δημοσιότητα – κυρίως όμως ως κερδοσκοπικά αντικείμενα και όχι τόσο ως μέσα συναλλαγής. Η επένδυση σε αυτά είναι μεγάλου ρίσκου και οι συναλλαγές έχουν μεγάλο κόστος- είναι πολύπλοκες καλύτερα, οπότε αδυνατούν να προσελκύσουν μαζικά φυσιολογικούς χρήστες.

Για πρώτη φορά όμως εμφανίζεται μία εταιρεία, τα προϊόντα της οποίας συνδέουν περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, υποσχόμενη να αλλάξει εντελώς τις συνθήκες – να τις κάνει ασφαλείς, διαφανείς και για όλους, με το LIBRA. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί εντελώς η διαδικασία, με την οποία οι άνθρωποι πληρώνουν – εν πρώτοις on-line, διαδικτυακά και αργότερα off-line, κανονικά. Εύλογα λοιπόν πολλοί επενδυτές θεωρούν το LIBRA (πηγή) ως το σημαντικότερο προϊόν στην ιστορία του Facebook – ενώ ήδη αρκετοί αναλυτές ασχολούνται με το θέμα, όπως οι FT (πηγή) κλπ.

(3) Πώς θα λειτουργεί το LIBRA: Σε αντίθεση με το BITCOIN και με τα άλλα νομίσματα αυτού του είδους, το LIBRA θα είναι σταθερό όσον αφορά την αγοραστική του αξία – στα επίπεδα του ενός δολαρίου ή του ενός ευρώ (δεν έχει ακόμη αποφασιστεί). Οι χρήστες του θα μπορούν να καταθέτουν όποιο νόμισμα θέλουν, ανταλλάσοντας το με το LIBRA – το οποίο θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να το ανταλλάσσουν όποτε θέλουν με το νόμισμα που επιθυμούν. Μεταξύ τους θα μπορούν να συναλλάσσονται με LIBRA χωρίς κόστος συναλλαγής ή να αγοράζουν εμπορεύματα και υπηρεσίες συνεργαζομένων εταιρειών – ενώ από την πλευρά της απλότητας και ευκολίας πρόσβασης, μοιάζει περισσότερο με το Paypal παρά με το BITCOIN.

Όποιος τώρα θα επιθυμεί να αγοράσει LIBRA, θα πρέπει να έχει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι (Wallet) – όπου το Facebook προσφέρει μία δική του λύση με το CALIBRA (περιγραφή), το οποίο θα διατίθεται από το Messenger του Facebook, από το Whatsapp, αλλά και σαν δική του εφαρμογή (App). Οι χρήστες του δεν θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν λογαριασμό στο Facebook, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζονται με επίσημα έγγραφα – ενώ θα μπορούν να συναλλάσσονται με ψευδώνυμο (οπότε όχι εντελώς ανώνυμα), καθώς επίσης να διαθέτουν πολλούς λογαριασμούς CALIBRA. Έτσι θα μπορούσε η Paypal, για παράδειγμα, να αποδεχθεί πληρωμές με LIBRA, μέσω μίας δικής της εφαρμογής.

(4) Σχετικά με την προστασία δεδομένων: Το Facebook υπόσχεται πως χωρίς τη συμφωνία των χρηστών του LIBRA δεν θα χρησιμοποιεί καμία πληροφορία για τις κινήσεις των λογαριασμών τους ή για τα χρηματοοικονομικά τους δεδομένα – ούτε το ίδιο, ούτε θα δίνει σε τρίτους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις θα υπηρετούν τη συμμόρφωση με τους νόμους και την παροχή βασικών λειτουργιών στους χρήστες – ενώ εξ ορισμού δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση του Facebook με το CALIBRA. Εάν βέβαια οι χρήστες το επιθυμούν, οι επαφές θα μπορούν να μεταφορτώνονται στο CALIBRA και να μοιράζονται οι πληροφορίες – να γίνονται δηλαδή κοινόχρηστες. Το πώς θα εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο και το αν θα το εμπιστεύεται κανείς, είναι άλλο θέμα.

(5) Οι μέτοχοι του LIBRA: Στο ξεκίνημα του νομίσματος συμμετέχουν σχεδόν 30 εταιρείες και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων εκδότες πιστωτικών καρτών και συστημάτων πληρωμής όπως η Mastercard, η Paypal, η Stripe και η Visa, όμιλοι υψηλής τεχνολογίας όπως η Ebay, η Booking, η Uber και η Spotify, εταιρείες επικοινωνιών όπως η Vodafone, εταιρείες Blockchain, επενδυτές ρίσκου και ΜΚΟ. Η κάθε μία από αυτές έχει επενδύσει τουλάχιστον 10 εκ. $ και συμμετέχει με μία θέση στην LIBRA Association.

(6) Ποιοί δεν συμμετέχουν στο LIBRA: Προφανώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές του Facebook και όμιλοι υψηλής τεχνολογία που είτε ετοιμάζουν ένα δικό τους ανάλογο νόμισμα με τη δική τους διαδικασία Blockchain και με τις δικές τους πλατφόρμες συναλλαγών, όπως η Apple, η Amazon και η Google, είτε έχουν τοποθετηθεί στο BITCOIN όπως η Twitter – ενώ δεν βρίσκεται ούτε μία τράπεζα στη λίστα, επειδή το LIBRA θεωρείται άμεση απειλή για τον κλάδο τους.

(7) Τι είναι η LIBRA Association: Πρόκειται για συνεργαζόμενες εταιρείες που εκτός από τις 30 περίπου ιδρυτικές, σχεδιάζεται να συμμετέχουν και άλλες, φτάνοντας στις 100 συνολικά. Έχει έδρα της τη Γενεύη της Ελβετίας και ελέγχει το Blockchain, μέσω του οποίου θα εκδοθεί το LIBRA – οπότε το Blockchain δεν είναι εντελώς αποκεντρωμένο και οι χρήστες του δεν μπορούν να παράγουν τις δικές τους νομισματικές μονάδες, όπως συμβαίνει με το BITCOIN.

Το Facebook έχει μόνο μία ψήφο στην LIBRA Association, όπως όλα τα άλλα ιδρυτικά μέλη – κάτι που προξενεί μεγάλη εντύπωση. Φαίνεται καθαρά πως το Facebook γνωρίζει πολύ καλά πόσο κριτικά θα αντιμετωπισθεί το εγχείρημα και δεν θέλει καθόλου να το διακινδυνεύσει – ενώ εάν θεωρηθεί ως δικό του νόμισμα, θα ήταν θνησιγενές.

(8) Για ποιον προορίζεται το LIBRA: Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη μπορούν να στέλνουν σε δέκατα του δευτερολέπτου μηνύματα και εικόνες – ενώ η αποστολή χρημάτων είναι δύσκολη και συχνά ακριβή. Τα διεθνή εμβάσματα επιβαρύνονται κατά μέσον όρο με 7%, ενώ οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες συναλλαγών κερδίζουν ετήσια μόνο από αυτόν τον τομέα περί τα 50 δις $ – όταν οι πληρωμές με το LIBRA θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά τις διαδικασίες, καθιστώντας τες επί πλέον πιο φθηνές.

Εκτός αυτού, περίπου 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, οπότε είναι αποκομμένοι από τις ψηφιακές υπηρεσίες συναλλαγών – τις οποίες θα παρέχει το LIBRA, διευκολύνοντας τους. Ειδικότερα, θα είναι σε θέση να αλλάζουν τα μετρητά τους χρήματα ανεξαρτήτως νομίσματος στους τοπικούς τους εμπόρους με LIBRA, οπότε να στέλνουν εμβάσματα οπουδήποτε θελήσουν πληρώνοντας ψηφιακά – χωρίς να εμποδίζονται από ελέγχους κεφαλαίων, όπως αυτοί που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

(9) Πώς θα κερδίζει το Facebook: Η εταιρεία δεν θα κερδίζει άμεσα σημαντικά ποσά, ενώ ο έλεγχος του νομίσματος θα παραμείνει στη LIBRA Association – γεγονός που σημαίνει πως η ισχύς θα διαμοιράζεται σε πολλές επιχειρήσεις και οργανώσεις. Εν τούτοις, μεσοπρόθεσμα θα είχε τη δυνατότητα να εγγράψει μεγάλα κέρδη – από τη μία πλευρά μέσω της απλοποίησης των συναλλαγών, οπότε της αύξησης του όγκου τους και των διαφημίσεων στο Facebook, ενώ από την άλλη δια της παροχής χρηματοπιστωτικών προϊόντων με τη βοήθεια του CALIBRA, σε νόμισμα LIBRA.

Για παράδειγμα με την προσφορά δανείων ή χρηματιστηριακών υπηρεσιών – ενώ έτσι θα ήταν σε θέση να αποφύγει το Facebook την απειλή του διαμελισμού του λόγω της μονοπωλιακής του κυριαρχίας, με την έννοια πως ένα αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό προϊόν καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διάσπαση των μεμονωμένων εφαρμογών του (Apps) και του Messenger.

(10) Τι λένε οι κριτικοί: Ουσιαστικά εκφράζουν τις τεκμηριωμένες αμφιβολίες τους, όπως οι FT (πηγή), σχετικά με το εάν πράγματι πίσω από το LIBRA υπάρχει ένα αποκεντρωμένο Blockchain – ενώ έχουν εκφραστεί ήδη αντιρρήσεις από τους πολιτικούς. Για παράδειγμα, τόσο ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, όσο και ένας Γερμανός Ευρωβουλευτής, θεωρούν πως το LIBRA δεν θα έπρεπε να εξελιχθεί σε ένα αυτόνομο νόμισμα – ενώ το CALIBRA θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία σκιώδη, ανεξέλεγκτη τράπεζα, κάτι που θα πρέπει να εμποδιστεί από τις ρυθμιστικές αρχές (πηγή).

Περαιτέρω, το μεγάλο ερώτημα έχει σχέση με το εάν οι άνθρωποι που δίνουν παρά τη θέληση τους τα δεδομένα τους στο Facebook, θα του εμπιστευόταν τα χρήματα τους – πόσο μάλλον όταν στο παρελθόν η εταιρεία πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους, στη γνωστή περίπτωση της Cambridge Analytica (πηγή). Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα ακόμη θέμα – ενώ παρά το ότι το Whatsapp και το Instagram έπρεπε να παραμείνουν εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους, η υπόσχεση τους διήρκεσε μόλις μερικά έτη. Εύλογα λοιπόν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την ανεξαρτησία του CALIBRA από το Facebook – παρά το ότι ένα απλό και ασφαλές κρυπτογραφημένο παγκόσμιο νόμισμα, θα μπορούσε να διευκολύνει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 το Facebook θα πρέπει να απαντήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις, πριν του επιτραπεί το εγχείρημα – αν και ταιριάζει απολύτως με τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης και των ανοιχτών συνόρων, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους ελίτ των ελίτ που θα μπορούσαν έτσι να ελέγξουν πολύ πιο εύκολα τις μάζες. Εκτός αυτού θα ήταν μία δυτική απάντηση στο αντίπαλο σύστημα που προετοιμάζει η Κίνα – στην αναβίωση του κομμουνισμού που είναι δυνατή με τα σύγχρονα μέσα (ανάλυση), πριν ακόμη επικρατήσει και πριν κυριαρχήσει στον πλανήτη.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς ότι, η κυκλοφορία ενός ασφαλούς κρυπτογραφημένου νομίσματος δεν είναι δυνατή από οικονομικούς τσαρλατάνους ούτε από εκλεκτούς του συστήματος και του Soros, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που, εφόσον πετύχει, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο τον πλανήτη και το δυτικό σύστημα του χρέους – ενώ δεν θα μπορούσε να δρομολογηθεί χωρίς τη στήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θεωρείται πως ελέγχουν όλους αυτούς τους πολυεθνικούς τεχνολογικούς ομίλους, με στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας της υπερδύναμης.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading