Οι ιδεοληψίες ακυρώνουν τις επενδύσεις – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ιδεοληψίες ακυρώνουν τις επενδύσεις

.

Επί χρόνια το σλόγκαν όλων των κυβερνήσεων ήταν η προσέλκυση επενδύσεων και επί χρόνια τα προβλήματα λίγο πολύ παραμένουν ίδια με κυριότερα την μεταβολή του φορολογικού πλαισίου αιφνιδιαστικά και άκρως αντιαναπτυξιακά, την παροιμιώδη πλέον  γραφειοκρατία με τις παράλληλες ευαισθησίες οικολόγων, περιβαλλοντολόγων και λοιπών  που ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναπαραγωγή των νυχτερίδων από την δημιουργία θέσεων εργασίας.

.

Άρθρο

– του Σαράντου Λέκκα

O δρόμος προς την ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε άμεσος. Η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η αναζήτηση επενδυτών είναι το ζητούμενο των υγιώς σκεπτόμενων πολιτικών και οικονομικών οργανισμών.

Ομιλούμε για τις υγιώς σκεπτόμενες δυνάμεις και όχι για εκείνες που βρίσκονται μεταξύ ιδεοληψιών και νεφελωμάτων  όπως συμβαίνει με την παρούσα κυβέρνηση διότι στην σημερινή εποχή δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την έλλειψη καθαρής στάσης έναντι του επενδυτικού κεφαλαίου.

Όταν σύμβουλος του πρωθυπουργού με όρους λαϊκής προσέγγισης στέλνει στον αγύριστο επενδυτικό όμιλο, αλήστου μνήμης επεισόδιο προ δυο ετών ,  τότε το μήνυμα της κυβέρνησης προς όσους σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν  μια εκτελεστική εξουσία που κινείται μεταξύ γραφικότητας και αδιαφορίας .

Όταν οι ιδεοληψίες ακυρώνουν την όποια σοβαρή προσέγγιση της πραγματικότητας τότε δεν υπάρχει και προοπτική ανάκαμψης.

Επί χρόνια το σλόγκαν όλων των κυβερνήσεων ήταν η προσέλκυση επενδύσεων και επί χρόνια τα προβλήματα λίγο πολύ παραμένουν ίδια με κυριότερα την μεταβολή του φορολογικού πλαισίου αιφνιδιαστικά και άκρως αντιαναπτυξιακά, την παροιμιώδη πλέον  γραφειοκρατία με τις παράλληλες ευαισθησίες οικολόγων, περιβαλλοντολόγων και λοιπών  που ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναπαραγωγή των νυχτερίδων από την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Βέβαια όταν η ευαισθησία πληρώνεται από την συμμετοχή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από χρήματα των φορολογουμένων τότε εύκολα γίνεται κατανοητή η κατά το δοκούν χρήση της .

Προσελκύω όμως σημαίνει ότι προσφέρω κάτι που δεν υπάρχει κάπου  αλλού ή προσφέρω υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και εργατικό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών .

Προσελκύω με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υβρίζουν , με υπουργούς να δαιμονοποιούν το κεφάλαιο , με πολιτικό προσωπικό να επιμένει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται .

Με φορολογικούς συντελεστές κατά 10 και 15 μονάδες υψηλότερους από τις χώρες που θεωρούμε ως ανταγωνιστικές μας στην βάση υποτίθεται των δημοσιονομικών αναγκών και άρα στην λογική του   μονόδρομου  δεν μπορεί να στηριχθεί καμία επενδυτική πολιτική προσέλκυσης επενδυτών.

Είναι επομένως αδήριτος ανάγκη να παραμεριστούν οι ιδεοληψίες και να προσαρμοστούν οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Όταν οι κυβιστήσεις τους έχουν πλέον γίνει πολιτικό παράδειγμα προς αποφυγή η προσαρμογή ως ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων θα έχει τουλάχιστον εθνική χρησιμότητα.

Διότι εάν παραμεριστούν οι γραφικές πλέον ιδεοληψίες και από αυτούς που κατ’ όνομα  φέρουν τον τίτλο του αριστερού τότε η χώρα θα μπει σε άλλη τροχιά αφήνοντας πίσω μια εποχή που ο κομματικός πατριωτισμός υπερτερούσε του εθνικού.

Έχοντας παραδείγματα χωρών που άφησαν τις κομματικές παρωπίδες στην άκρη και επέτυχαν την προσέλκυση επενδύσεων και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι τουλάχιστον εγκληματικό να συνεχίζουν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες να θεωρούν τις ξένες επενδύσεις και το παραγωγικό κεφάλαιο ως εχθρούς των εργαζομένων και της εθνικής μας ανεξαρτησίας .

Όταν οι ίδιοι έχουν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, όταν έχουν δεχθεί την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από τους δανειστές είναι τουλάχιστον υποκριτικό να φέρνουν προσκόμματα στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα αυξήσουν την απασχόληση .

Εκείνο που σήμερα πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό είναι ότι βρισκόμαστε σε σημείο που δεν χωρούν πειραματισμοί , η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ οι συντάξεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Οι προσλήψεις κομματικών φίλων στο δημόσιο  και η στήριξη των  κεκτημένων που δόθηκαν κατά το παρελθόν  για την διαμόρφωση  κυβερνητικών πλειοψηφιών όπως γνωρίζουμε όλοι οδηγεί σε περαιτέρω αυξήσεις των φόρων και στη μείωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

Το παρελθόν διδάσκει αρκεί να διαβάζουμε τα ιστορικά του δεδομένα  με τρόπο που πάνω από όλα να δείχνει σεβασμό σε όσους κλήθηκαν, και θα κληθούν στο μέλλον, να καλύψουν τα αμαρτήματα του.

Ειδικά όταν η αποπληρωμή θα συνεχίζεται επί σειρά δεκαετιών είναι τουλάχιστον ηθικά ανεπίτρεπτο ορισμένοι να μην λαμβάνουν υπόψη το υπόβαθρο δημιουργίας του φαύλου παρελθόντος  και να θέλουν στα πλαίσια της πολιτικής τους επιβίωσης να συνεχίσουν τις ίδιες πρακτικές .

Σαράντος Λέκκας

Οικονομολόγος


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!