Λαθραίες εισαγωγές μέσω του Πειραιά – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λαθραίες εισαγωγές μέσω του Πειραιά

.

H Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της ΕΕ, έβαλε πρόστιμο 200 εκ. € στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι δεν εμπόδισε τη φοροδιαφυγή ευρείας κλίμακας μέσω του λιμανιού του Πειραιά.

.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (πηγή), ο τρόπος που λειτουργεί η Κίνα, με τη λαθραία εισαγωγή στην Ευρώπη προϊόντων της για να αποφεύγει τους δασμούς, μέσω κυρίως των λιμανιών και των μεγάλων εμπορευματικών κόμβων, φαίνεται από το παράδειγμα της COSCO (διαθέτει 30 λιμάνια παγκοσμίως) στη Νάπολη – όπου, σύμφωνα με την υπηρεσία τελωνείων, μόνο στο λιμάνι της Νάπολης το 60% των εμπορευμάτων διαφεύγει τον έλεγχο του τελωνείου, το 20% των δελτίων αποστολής δεν ελέγχεται, ενώ διενεργούνται 50.000 παραποιήσεις εγγράφων!

Πρόσφατα τώρα η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της ΕΕ, έβαλε πρόστιμο 200 εκ. € στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι δεν εμπόδισε τη φοροδιαφυγή ευρείας κλίμακας μέσω του λιμανιού του Πειραιά – από κινεζικές εγκληματικές συμμορίες που εισάγουν λαθραία προϊόντα, προφανώς με τη συμμετοχή της COSCO (πηγή: Politico).

Το ποσόν αυτό προφανώς θα μειώσει τα έσοδα της χώρας μας από την «πώληση» του λιμανιού (51%), εάν η κυβέρνηση δεν το εισπράξει από την κινεζική εταιρεία – υπενθυμίζοντας πως το λιμάνι έχει χαρακτηρισθεί ως «η Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη» (πηγή), ενώ αποτελεί μέρος του δρόμου του μεταξιού (χάρτης), μέσω του οποίου η κίτρινη γάγγραινα θα επιχειρήσει να κατακτήσει οικονομικά την ήπειρο μας.

Τέλος, η OLAF έχει ολοκληρώσει την έρευνα σχετικά με την παράνομη εισαγωγή υποτιμημένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων στην Ελλάδα από την Κίνα, για την περίοδο από 01.01.2015 έως 31.05.2018 – βρίσκοντας πως τα ελληνικά τελωνεία έχασαν δασμούς ύψους 202,3 εκ. €.  Εν προκειμένω, είναι σαφής ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ελληνικών προϊόντων – ενώ αποτελεί ένα ακόμη «θανατηφόρο χτύπημα» στον ελληνικό παραγωγικό ιστό.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.