Παγκόσμιες εξελίξεις – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Παγκόσμιες εξελίξεις

.

Λογικά προβλέπεται πως σύντομα η Κίνα θα πάρει την πρώτη θέση, όσον αφορά το ΑΕΠ, εκτοπίζοντας τις Η.Π.Α. – ενώ φαίνεται πολύ πιθανή η συμμαχία της με τη Γερμανία, όταν των Η.Π.Α. με τη Ρωσία

.

Επενδύσεις & Αγορές

Το παγκόσμιο ΑΕΠ σήμερα είναι περί τα 80 τρις $,ενώ το παγκόσμιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2018 εκτοξεύθηκε στα 247 τρις $ από 233 τρις $ το τρίτο τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω της Κίνας. Με δεδομένο δε το ότι, αυξάνεται ασταμάτητα μετά το 2008, χωρίς να έχει προκληθεί κάποιο κραχ, όλοι πιστεύουν πως ο άνθρωπος κατάφερε να το ελέγξει – να βρει δηλαδή τη μαζική συνταγή που δεν επιτρέπει τις κρίσεις. Ενδιαφέρον πάντως έχει η εξέλιξη των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών όσον αφορά το ΑΕΠ τους, σε τρία διαφορετικά διαγράμματα – ξεκινώντας από το 1961, όπου μετά τις Η.Π.Α. ακολουθούσε η Μ. Βρετανία, με τη Γερμανία να μην εμφανίζεται καθόλου.

Το 1968 η Ιαπωνία είχε πάρει ήδη τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία – με την Κίνα να ευρίσκεται σταθερά πιο πίσω.

Πρόσφατα, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται στην τέταρτη θέση, σχετικά πολύ κοντά στην Ιαπωνία, η οικονομία της οποίας παραμένει στάσιμη μετά τη δεκαετία του 1990 – επειδή δεν λειτούργησε με βάση τους κανόνες του καπιταλισμού, με την έννοια ότι προστάτευσε τις χρεοκοπημένες μεγάλες τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ. και δεν τις άφησε να πτωχεύσουν. Έτσι τα χρέη της εκτοξεύθηκαν στο 250% του ΑΕΠ, ενώ συνεχίζει να τα εξυπηρετεί με τη βοήθεια του μεγάλου εσωτερικού δανεισμού της και της κεντρικής της τράπεζας.

Λογικά προβλέπεται πως σύντομα η Κίνα θα πάρει την πρώτη θέση, εκτοπίζοντας τις Η.Π.Α. – ενώ φαίνεται πολύ πιθανή η συμμαχία της με τη Γερμανία, όταν των Η.Π.Α. με τη Ρωσία. Το μέλλον βέβαια είναι αυτό που θα δείξει.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.