Απέραντο γαλάζιο – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απέραντο γαλάζιο

.

Εάν πράγματι μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, τότε πρέπει πριν από όλα να την αγαπήσουμε με όλη μας την δύναμη. Για να την αγαπήσουμε με όλη μας τη δύναμη, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε με τα μάτια της ψυχής μας την αληθινή της υπόσταση. Μια υπόσταση η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από δυο μόνο πράγματα: το απέραντο γαλάζιο και οι άνθρωποι της.

.

Άρθρο

του Γεωργίου Μιχαήλ[1]

Εάν πράγματι μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, τότε πρέπει πριν από όλα να την αγαπήσουμε με όλη μας την δύναμη. Για να την αγαπήσουμε με όλη μας τη δύναμη, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε με τα μάτια της ψυχής μας την αληθινή της υπόσταση. Μια υπόσταση η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από δυο μόνο πράγματα: το απέραντο γαλάζιο και οι άνθρωποι της.

Το πρώτο είναι η μαγική εικόνα του απέραντου γαλάζιου, εκεί που συναντιέται το γαλάζιο της θάλασσας με το γαλάζιο του ουρανού. Το δεύτερο είναι οι άνθρωποι της. Πράγματι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια στον κόσμο από αυτήν. 11 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μόλις 132 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτή την έκταση, λιγότερο από το 30 τοις εκατό είναι καλλιεργήσιμη. Φυσικά η χώρα μας δεν διαθέτει πρώτες ύλες, δικό της νόμισμα, δικό της κεφάλαιο, ή πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Έκτος από το υπέρογκο χρέος της (σχεδόν 190% του ΑΕΠ σε λίγο καιρό), τους χαμηλούς μισθούς και την υψηλή φορολογία δεν διαθέτει τίποτε άλλο. Σε σύγκριση με τον πλούτο των άλλων χωρών, η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει μόνο ένα πλεονέκτημα. Τους ανθρώπους της.

Είναι πάνω στους ανθρώπους της που πρέπει να βασιστεί εάν θέλει να ξανασηκωθεί όρθια. Είναι πάνω σε αυτούς που πρέπει να επενδύσει εάν θέλει να ξεκολλήσει από το βάλτο. Όπως επίσης, είναι πάνω στους ίδιους ανθρώπους που πρέπει η Ελλάδα να στηριχθεί εάν θέλει να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, πλούτο και ευημερία.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να ισορροπήσει, μόνο εάν καταφέρει να αντλήσει από τους ανθρώπους της τις ικανότητες τους, την αφοσίωση τους, την προσπάθεια και την πειθαρχία τους. Αυτός είναι ο θησαυρός της Ελλάδας και τίποτε άλλο. Αυτός ο θησαυρός ωστόσο σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος. Ένας συγκεντρωτικός κρατισμός, που επικροτείται και ενισχύεται «ύπουλα» από τους δανειστές της, συνεχίζει να επεκτείνεται ασταμάτητα σε βάρος των πολιτών.

Η επέκταση αυτή εμποδίζει κάθε πρωτοβουλία, εκθεμελιώνει κάθε όνειρο των νέων και συντρίβει τον χαρακτήρα του κάθε ενός από εμάς. Η πηγή όλων των δεινών τα οποία υποφέρει σήμερα η Ελλάδα είναι αυτός ο δηλητηριώδης κρατισμός. Ο οποίος μέρα με την μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, κουράζοντας όλο και περισσότερο τον κόσμο.

Η κούραση αυτή μειώνει τις αντιστάσεις μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε την μάχη και ταυτόχρονα τον εαυτό μας. Την στιγμή κατά την οποία ο εαυτός μας χάνεται, παραδίδει το ήθος και τα συναισθήματα του στον απόλυτο νικητή αυτής της άνισης μάχης. Το Κράτος. Τότε ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, που φέρνει: θλίψη, μελαγχολία, στενοχώρια, θυμός και μίσος.

Μίσος απέναντι στους συμπατριώτες μας. Μίσος απέναντι στην Ελλάδα. Όμως η Ελλάδα δεν είναι το σημερινό Κράτος. Η Ελλάδα είναι το απέραντο γαλάζιο και οι άνθρωποι της. Όταν το βλέμμα μας καταφέρει να ταξιδέψει για ένα δευτερόλεπτο μέχρι τον μακρινό ορίζοντα θα δει τη θάλασσα να φιλά τον ουρανό. Τότε θα αναβλύζει από μέσα μας έστω και για αυτό το ένα δευτερόλεπτο ένα συναίσθημα το οποίο δεν περιγράφεται με λόγια. Ένα συναίσθημα το οποίο μόνο ένας Έλληνας μπορεί να νιώσει.

Επίλογος

Αυτό το συναίσθημα το οποίο εάν κατορθώσουμε να νιώθουμε κάθε ώρα και κάθε λεπτό, τότε και μόνον τότε θα έχουμε κερδίσει τη μάχη για την σωτηρία της πατρίδας μας. Τότε και μόνον τότε θα μπορούμε να λέμε πως η αξία της Ελλάδας δεν βρίσκεται κάτω από τη γη της, αλλά ζει και αναπνέει επάνω σε αυτήν. Τότε μόνο θα καθρεφτίζεται στον κάθε ένα από εμάς η αξία της πατρίδας μας, όπως ακριβώς καθρεφτίζεται τώρα και για πάντα ο Ελληνικός ουρανός επάνω στην Ελληνική θάλασσα.

[1] Ο Γεώργιος Μιχαήλ είναι επιχειρηματίας, στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας και συγγραφέας του βιβλίου Πολικός Αστέρας, Αθήνα, εκδόσεις Κύπρης, 2017.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!