Ντοκιμαντέρ για τις απελάσεις των Ελλήνων από την Τουρκία το 1964 – The Analyst
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ντοκιμαντέρ για τις απελάσεις των Ελλήνων από την Τουρκία το 1964

«Η λήθη του κακού είναι η άδεια για την επανάληψη του»

Επιτύμβια επιγραφή πάνω στην ελληνική στήλη του Μαουτχάουζεν

 

Το «Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1964 μετά τις μαζικές απελάσεις των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Ο νυν Πρόεδρος του Σωματείου Διονύσης Αγγελόπουλος υπήρξε απελαθείς και έφθασε το 1964 στην Ελλάδα αεροπορικώς (οι περισσότεροι απελαθέντες έφευγαν από την Κωνσταντινούπολη οδικώς). Ο ίδιος, εξιστορεί την πορεία του από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα το 1964 καθώς την πορεία του Σωματείου που ιδρύθηκε τότε:

«Το αεροπλάνο ήταν σχεδόν γεμάτο, κατά 85-90%, από απελαθέντες. Μόλις φθάσαμε στο Ελληνικό, άλλες συγκινήσεις. Είχαν μαζευτεί καμιά εικοσιπενταριά άτομα από παλαιότερους απελαθέντες, που πήγαιναν κάθε φορά στο αεροδρόμιο να βλέπουν και να καλωσορίζουν τους νέους απελαθέντες.

Το απόγευμα ο θείος μου με πήρε μαζί του στο κατάστημά του. Όταν φθάσαμε κοντά στην Ομόνοια, εκεί στην πλατεία Βάθης, μου έδειξε ένα μικρό καφενείο, που ήταν μαζεμένοι πολλοί άνθρωποι. Ήταν το καφενείο του Σουρμελή, απελαθείς από τους πρώτους. Άνοιξε αυτό το καφενείο και μαζευόντουσαν όλοι οι απελαθέντες. Έτσι και εγώ άρχισα να πηγαίνω πριν και μετά που έπιασα δουλειά στο πολυκατάστημα «Athenee», στη Σταδίου.  Σ’ αυτό το καφενείο ή μάλλον στη μικρή πλατεία ιδρύθηκε το Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, με πρώτο πρόεδρο τον Γεώργιο Ρούσσο. Εκεί στην Αριστοτέλους 10, ακριβώς μπροστά στο καφενείο, σε ένα δωμάτιο μικρό, εγκαταστάθηκε το Σωματείο. Μετά φύγαμε και πήγαμε επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου, μετά στην Πολυτεχνείου 5, απέναντι από το Πολυτεχνείο, είναι ένα μικρό δρομάκι. Στον σεισμό του 1981 έπαθε πολλές ζημιές, φύγαμε και πήγαμε Πατησίων και Φωκίωνος Νέγρη γωνία, που στον πρώτο όροφο στεγαζόταν και ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών. Εμείς στεγαστήκαμε στον δεύτερο όροφο. Το καλοκαίρι του 1982 τέθηκαν τα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς μεγάρου του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, στους Αμπελόκηπους, Δημ. Σούτσου 46. Από το 1989 βρισκόμαστε σε αυτό το μέγαρο, το οποίο ανήκει εξ αδιαιρέτου στα δύο Σωματεία, στον Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών και στο Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας».

Το 2014, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τις απελάσεις του Ελληνισμού από την Κωνσταντινούπολη (1964-2014) το «Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας», το οποίο από το 2008 έγινε μέλος της νέο-ιδρυθείσας τότε Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών – ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., δημιούργησε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης», διάρκειας 22 λεπτών.

Για το ντοκιμαντέρ εργάστηκαν εθελοντικά, τιμώντας τις αλησμόνητες πατρίδες, όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές του : Ο Γιώργος Κουρμούζας (σκηνοθεσία και τεχνική επεξεργασία), ο Λεωνίδας Κουμάκης (σενάριο), η Μάνια Ζούση (Αφήγηση), οι συνθέτες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Νότης Μαυρουδής (πρόσφεραν αφιλοκερδώς μουσικές συνθέσεις τους για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ) και άλλοι Κωνσταντινουπολίτες που συνέβαλαν στην συγκέντρωση του αναγκαίου υλικού.

Το ντοκιμαντέρ εξηγεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, την μεθόδευση της εξόντωσης του Ελληνισμού από τις εστίες του και ειδικότερα τον σημαντικό «σταθμό» των απελάσεων που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΙσμέτΙνονού τον Μάρτιο του 1964. Οι απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης του 1964 υπήρξε μια ακόμαψυχρή και απροκάλυπτη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αν και αποτελείτον θεμέλιο λίθο της σύγχρονης Τουρκίας, «δεν αρέσει» πλέον στην Τουρκική πολιτική εξουσία – αφού βέβαια πρώτα κυριολεκτικά την κατακρεούργησε κατά το δοκούν!

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας» το έτος παραγωγής του ντοκιμαντέρ (2014) συμμετείχαν οιΔιονύσιοςΑγγελόπουλος (Πρόεδρος), Ελισάβετ  Φερεκύδου (Αντιπρόεδρος), Πέτρος Τσουκάτος(Γεν. Γραμματέας), Σωτηρία Γιαννάρου (Ειδ. Γραμματέας), Μαρίνα Καλουμένου – Κυριακοπούλου (Ταμίας) και σαν μέλη οιΦώτιοςΓιαννακάκης, ΔημοσθένηςΠαϊκόπουλος, Ειρήνη Πρίντεζη – Φράγκου και ΔημήτρηςΤσουκάτος. Τα γραφεία του Σωματείο από το 1989 βρίσκονται στην οδό Δημ. Σούτσου 46, στους Αμπελόκηπους (έναντι στάσης Μετρό Αμπελοκήπων). Τηλέφωνα: 210 6433750, 210 6424826, e-mail: apelathentes@yahoo.gr

Μετά από απόφαση του τρέχοντος ΔΣ του «Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας» το ντοκιμαντέρ αναρτάται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να το βλέπουν όχι μόνο όσοι ασχολούνται με τα θέματα Ελλάδος – Τουρκίας, αλλά και κάθε Έλληνας.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης», διάρκειας 22 λεπτών,κάνοντας κλικ εδώ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!