Η αρχή του τέλους του δολαρίου – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Η αρχή του τέλους του δολαρίου

Το πετρογουάν αποτελεί ήδη γεγονός και η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στη Σαουδική Αραβία – ενώ δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς την ισχύ των Η.Π.Α., οι οποίες δεν θα μείνουν άπρακτες παρακολουθώντας την καταστροφή τους.

.

Επενδύσεις & Αγορές

Οι Η.Π.Α., με ατμομηχανή τα δίδυμα ελλείμματα τους, βαδίζουν ολοταχώς προς την υπερχρέωση – όταν την ίδια στιγμή δέχονται τη συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας και του Ιράν με μοχλό την Κίνα στο πετροδολάριο, τυχόν επιτυχημένη έκβαση της οποίας θα οδηγούσε στην κατάρρευση του δολαρίου και της αμερικανικής οικονομίας σε χρόνο μηδέν.

Το πετρογουάν πάντως αποτελεί ήδη γεγονός και η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στη Σαουδική Αραβία – ενώ οι μεγάλες τράπεζες άρχισαν ήδη να αναφέρονται στο θέμα, όπως η UBS που θεωρεί ότι, το κινεζικό νόμισμα (RNB) θα υπονομεύσει τον κυρίαρχο ρόλο των Η.Π.Α., αυξάνοντας το ρόλο του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Αφετηρία θεωρεί την ανάδειξη της Κίνας το 2016 ως το μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως – καθώς επίσης την επιμονή της να αγοράζει ενέργεια στο δικό της νόμισμα, εκμεταλλευόμενη την ηγετική της θέση. Φυσικά απαιτείται χρόνος για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στο χρηματιστήριο πετρελαίου της (ΙΝΕ), ως εμπορικό κόμβο, καθώς επίσης υποδομές δεδομένων για την υποστήριξη της αγοράς, τις οποίες η χώρα δεν διαθέτει ακόμη – ενώ τα κράτη, από τα οποία εισάγει, φαίνονται στο γράφημα.

Το σημαντικότερο πάντως όλων ήταν να αποδεχθούν οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και το Ιράν, το κινεζικό νόμισμα για τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα – κάτι που έχει ήδη συμβεί, με εξαίρεση ακόμη τη Σαουδική Αραβία που όμως λέγεται πως θα αρχίσει σύντομα να τιμολογεί σε γουάν. Στο γράφημα φαίνεται το πετρέλαιο ορισμένων χωρών που εξάγεται στην Κίνα, ως ποσοστό επί των συνολικών εξαγωγών τους – το οποίο μετράει έμμεσα την εξάρτηση τους από αυτήν.

Κλείνοντας εάν ή μάλλον όταν ο συνολικός όγκος των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας θα τιμολογείται σε γουάν, τότε θα δημιουργηθούν συναλλαγματικά αποθέματα σε γουάν στις χώρες εξαγωγής πετρελαίου – τα οποία είτε θα δαπανώνται για την αγορά κινεζικών προϊόντων, είτε θα ανακυκλώνονται στην παγκόσμια αγορά. Τότε θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία του γουάν, γεγονός που θα οδηγήσει στην έξοδο από το δολάριο για εμπορικούς σκοπούς – άρα, στο τέλος της ηγεμονίας του αμερικανικού νομίσματος.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.