Απειλές παγκόσμιας ύφεσης – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Απειλές παγκόσμιας ύφεσης

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, ειδικά στην Ευρωζώνη που έχει βυθιστεί ήδη σε αρνητικά επίπεδα – γεγονός που θα συνοδευόταν ενδεχομένως από ένα χρηματιστηριακό κραχ.

.

Επενδύσεις & Αγορές

Η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο της Γερμανίας είχαν μειωμένο τζίρο τους πρώτους δύο μήνες του 2018 – ενώ η Κίνα μία ξαφνική πτώση των εξαγωγών της κατά -9,8% στο εγχώριο νόμισμα, αντί της αναμενόμενης αύξησης κατά 8%, με αποτέλεσμα να εγγράψει έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Από τις έξι Απριλίου ο δείκτης της παγκόσμιας ανάπτυξης (μαύρη καμπύλη στο γράφημα), βυθίστηκε σε αρνητικά επίπεδα – ενώ χειρότερα από όλες τις χώρες εξελίχθηκε η Ευρωζώνη (κόκκινη καμπύλη), η οποία από τα μέσα Φεβρουαρίου έχει οδηγηθεί στην ύφεση, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2011. Στις Η.Π.Α. και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η εξέλιξη είναι καλύτερη, αλλά και εκεί η τάση είναι αρνητική – ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες, σχετικά με το ότι η παγκόσμια οικονομία θα συγχρονιστεί, οδηγούμενη συνολικά σε μία νέα ύφεση.

Ορισμένοι τομείς, όπως τα ηλεκτρονικά, εμφανίζουν μεγάλη πτώση, παρά το ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν νέα φθηνά χρήματα, με εξαίρεση τις Η.Π.Α. Εάν προστεθούν εδώ οι φόβοι για την διεύρυνση της προστατευτικής πολιτικής εκ μέρους της υπερδύναμης, με την επιβολή δασμών σε περισσότερα προϊόντα και με το εμπάργκο στη Ρωσία, τότε οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά προβληματικοί – ενώ το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ήδη για τη μείωση του παγκοσμίου ρυθμού ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά η πρόθεση της Ελλάδας να εξέλθει στις αγορές χωρίς γραμμή στήριξης, με τις τράπεζες σε μία όχι τόσο καλή οικονομική κατάσταση, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη – πόσο μάλλον όταν η γερμανική κυβέρνηση αντιδράει στην ελάφρυνση χρέους που έχει υποσχεθεί, παρά τις πιέσεις των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης και ειδικά της Γαλλίας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.