.
.
Επικαιρότητα
Η Βόρεια Κορέα έχει τον 4ο μεγαλύτερο στρατό στον πλανήτη, όταν την ίδια ώρα είναι στην 213η θέση όσον αφορά τη φτώχεια, σε σύνολο 230 χωρών – με ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τάξης των 1.000 $, όπου της Ελλάδας είναι για σύγκριση 22.736 $ (αν και το 2007 ήταν 30.000 $), ενώ της Νότιας Κορέας 25.458 $. Έτσι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα – ενώ ο μοναδικός τρόπος για να αποπροσανατολίζονται οι Πολίτες της από τη χρόνια πείνα και φτώχεια τους είναι ο κίνδυνος πολεμικής επίθεσης.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως οι Η.Π.Α. έχουν ρίξει περισσότερες βόμβες σε τρία χρόνια στη Βόρεια Κορέα, από ότι στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – 635.000 τόνους βόμβες και 32.558 τόνους ναπάλμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το 20% του άμαχου πληθυσμού της. Επίσης πως η Κορέα ήταν αποικία της Ιαπωνίας από το 1910 έως το 1945, ενώ ο πόλεμος της Κορέας που τελείωσε το 1953 με τη διάσπαση της, ωφέλησε κυρίως τη Γερμανία και την Ιαπωνία – αφού έτσι κατάφεραν να αναπτυχθούν, πουλώντας τον πολεμικό εξοπλισμό που ήταν συνηθισμένες να παράγουν οι βιομηχανίες τους. Ουσιαστικά βέβαια ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ – αφού 23.500 αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν σταθμευμένοι στη Ν. Κορέα, διενεργώντας συνεχώς προβοκάτσιες.
Ακριβώς τώρα εκείνη την ημέρα, όπου ξεκίνησε στην Κίνα η συνάντηση κορυφής των χωρών της BRICS, ενώ οι Η.Π.Α. ήταν απασχολημένες με τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας στο Τέξας, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας (Kim) έκανε μία ακόμη πυρηνική δοκιμή – η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μαζί με τις προπαγανδιστικές εικόνες που τον εμφανίζουν δίπλα σε μία υδρογονοβόμβα μινιατούρα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην κορυφή ενός διηπειρωτικού πυραύλου. Λίγες ημέρες δε πριν είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία – για να πείσει πως η χώρα του έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά την τεχνολογία μεταφοράς ατομικών βομβών.
Η σκηνοθεσία του ήταν λοιπόν τέλεια, όσον αφορά το μήνυμα που θέλει να στείλει στον πλανήτη – το ότι διαθέτει μία πυρηνική βόμβα τεράστιας καταστροφικής ισχύος, την οποία θα μπορούσε να την εκτοξεύσει στη Ν. Κορέα, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, ενδεχομένως ακόμη και στις Η.Π.Α. Προφανώς βέβαια ο στόχος του δεν είναι η διεξαγωγή ενός πυρηνικού πολέμου – αλλά η αποτροπή των προσπαθειών των μεγάλων δυνάμεων να ανατρέψουν το καθεστώς του βίαια.
Όπως όλα τώρα δείχνουν, ο στόχος του Kim έχει ευοδωθεί – αφού η επιτυχημένη δοκιμή της ατομικής βόμβας καθιστά τυχόν επίθεση των μεγάλων δυνάμεων επικίνδυνη, οπότε λιγότερο πιθανή, ενώ ενισχύει την ηγετική θέση του. Εκτός αυτού μάλλον θα συμβάλλει στην ελάφρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του από τον ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της Κίνας και της Ρωσίας – όπου η Κίνα ενδιαφέρεται να παραμείνει ως έχει η Β. Κορέα, έτσι ώστε να διατηρηθεί μία ουδέτερη ζώνη με τη Ν. Κορέα που ευρίσκονται οι αμερικανοί στρατιώτες (χάρτης).
Η Ρωσία δε χαίρεται με το μάθημα που δίνει ο Kim στην υπερδύναμη, αμφισβητώντας την παγκόσμια ηγεμονία της – ενώ φυσικά οι Η.Π.Α. δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο στην Ανατολική Ασία που θα τις ζημίωνε οικονομικά, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Ολοκληρώνοντας, η πάμπτωχη Β. Κορέα επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος του πυρηνικού εξοπλισμού της – ειδικά ο πληθυσμός της, ο οποίος υποφέρει τα πάνδεινα από το δικτάτορα, πόσο μάλλον μετά την επιβολή των κυρώσεων από τον Ο.Η.Ε. Το γεγονός αυτό αποσταθεροποιεί σταδιακά τη θέση του Kim στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο ευάλωτος σε τυχόν κοινωνικές αναταραχές που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν – ενώ μπορεί μεν να μην πιστεύει κανένας ότι θα προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο εάν τυχόν κινδυνεύσει να χάσει την εξουσία του.