Το μεγάλο πείραμα των κεντρικών τραπεζών – The Analyst

Το μεγάλο πείραμα των κεντρικών τραπεζών

Email this page.

.

285

.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των κεντρικών τραπεζών στη Sintra της Πορτογαλίας, την αντίστοιχη της αμερικανικής Jackson Hole, ο διοικητής της ΕΚΤ φάνηκε σίγουρός, όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – οπότε λογικά προετοιμάζεται για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στα πλαίσια του QE (tapering), από τις αρχές του 2018 (σήμερα αγοράζει 60 δις € μηνιαία).

Η Fed βέβαια προηγείται αρκετά, αφού έχει σταματήσει να αγοράζει ομόλογα από τα τέλη του 2014, χωρίς όμως να έχει αρχίσει ακόμη να τα πουλάει – ενώ αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές. Εντός του 2017 βέβαια θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, με την έννοια ότι δεν θα επενδύει ξανά τα κέρδη της – κάτι που πρέπει να προσέξει πολύ, επειδή είναι μεγάλος επενδυτής στην αμερικανική αγορά.

284

.

Όπως φαίνεται τώρα από το γράφημα που ακολουθεί, σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες κατέχει το μικρότερο ποσοστό των ομολόγων του κράτους της – μόλις το 20%.

Ούτε η ΕΚΤ δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένη, αφού οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Μ. Βρετανίας και της Σουηδίας προηγούνται – ενώ όλοι περιμένουν με αγωνία το τι θα συμβεί, όταν αυτές οι κεντρικές τράπεζες ξεκινήσουν να πουλούν τα ομόλογα τους (αν και αρκετοί αμφιβάλουν, πιστεύοντας πως τελικά θα παγώσουν τα ομόλογα, αυξάνοντας ως εκ τούτου τη ρευστότητα με κίνδυνο να επακολουθήσει μεγάλος πληθωρισμός.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία έχει έναν τεράστιο ισολογισμό, δεν φαίνεται στο γράφημα λόγω του ότι ακολουθεί μία διαφορετική, εξαιρετικά ιδιόρρυθμη πολιτική – αγοράζοντας συνάλλαγμα και μετοχές ξένων εταιρειών, για να διατηρήσει χαμηλή την ισοτιμία του νομίσματος της.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×