TWF, Κρατικός καπιταλισμός τουρκικής έμπνευσης – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

TWF, Κρατικός καπιταλισμός τουρκικής έμπνευσης

.

258

.

Η ηγεσία της Τουρκίας, λίγο μετά το αιματηρό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, δημιούργησε με ένα διάταγμα εκτάκτου ανάγκης ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο – κάτι που φυσικά εξέπληξε, επειδή συνηθίζεται σε χώρες με πλούσια ενεργειακά αποθέματα, όπως στο Κατάρ και στη Νορβηγία, οι οποίες έχουν πολύ υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιθυμώντας να τα κατανείμουν στις επόμενες γενιές.

Σε αντίθεση δε με τα ασιατικά κράτη, το επενδυτικό κεφάλαιο της Τουρκίας (Turkey Wealth Fund – TWF) δεν διαχειρίζεται μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα ή συνταξιοδοτικά χρήματα – οπότε ήταν εύλογη η απορία.

257

Από το Φεβρουάριο όμως το TWF ανέλαβε τον έλεγχο των συμμετοχών του δημοσίου στις κρατικές επιχειρήσεις, ύψους 200 δις $ – όπως είναι το μεγαλύτερο τουρκικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο ZIRAAT BANK, το 51,1% της KALKBANK, το 73,6% της BORSA INSTANBUL και το 49,1% της TURKISH AIRLANES. Θα ακολουθήσουν δε οι συμμετοχές στην παραγωγό εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου TPAO, στον ενεργειακό όμιλο BOTAS, στην TURK TELEKOM, καθώς επίσης σε άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου.

Μέσω της κοινής διαχείρισης όλων αυτών των επιχειρήσεων θα υπάρξουν μεταξύ άλλων «οφέλη συνέργιας», τα οποία θα αυξήσουν την αξία τους, καθώς επίσης την κερδοφορία τους – οπότε τα έσοδα του κράτους. Προβλέπεται δε να δοθεί ένα μέρος των κερδών για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων στις επιχειρήσεις της χώρας, με χαμηλά επιτόκια – κάτι που έχουν απόλυτη ανάγκη λόγω της μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τις εταιρείες αξιολόγησης στο βαθμό «σκουπίδια», γεγονός που έχει προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, των τραπεζών και όλων των υπολοίπων.

Συνεχίζοντας, η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες δημιούργησε το επενδυτικό κεφάλαιο επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης – ισχυριζόμενη πως ο βασικός στόχος του είναι οι επενδύσεις στο εξωτερικό, σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας, διαστημικών ταξιδιών, άμυνας και τεχνολογίας!

Η αντιπολίτευση όμως, καθώς επίσης οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πιστεύουν πως ο πρόεδρος της χώρας έχει σκοπό να δημιουργήσει μέσω του TWF έναν παράλληλο κρατικό προϋπολογισμό, για τη διενέργεια μη διαφανών εγχειρημάτων – τα οποία θα ωφελούν τον ίδιο και το καθεστώς που έχει επιβάλλει στην Τουρκία.

Εν τούτοις το TWF έχει αποδεχθεί το βασικό κώδικα των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, τις ονομαζόμενες «αρχές του Σαντιάγκο» – τις οποίες τηρούν παγκοσμίως 30 τέτοια κεφάλαια, δεσμευόμενα μεταξύ άλλων για μία διαφανή και ανεξάρτητη διοίκηση.

Κάτι τέτοιο όμως δεν το πιστεύει κανένας, αφού ο πρόεδρος διοικεί πλέον απολυταρχικά τη χώρα, ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης της είναι τεράστιες –  λόγω των πολέμων που συμμετέχει, των εσωτερικών συγκρούσεων, της κατάρρευσης του τουρισμού, των διδύμων ελλειμμάτων κοκ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading