Το νούμερο ένα χρηματιστήριο παγκοσμίως – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το νούμερο ένα χρηματιστήριο παγκοσμίως

.

232

.

Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εξελιχθεί πολύ καλά το 2017, αφού ο πληθωρισμός έχει οδηγηθεί στις μετοχές και στα ακίνητα, δημιουργώντας τεράστιες φούσκες – ενώ μέσω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών γίνεται η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων από τα κάτω προς τα επάνω. Φυσικά τα πολύ πλούσια εισοδηματικά στρώματα δεν αγοράζουν περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης, οπότε δεν έχουν άλλη χρήση για τα τεράστια ποσά που συσσωρεύουν, εκτός από τις επενδύσεις – οπότε είναι μονόδρομος η άνοδος των τιμών τους.

Έτσι ο αμερικανικός δείκτης S&P είχε άνοδο της τάξης του 9%, ο γερμανικός πλησιάζει τις 13.000 μονάδες, ενώ η μέση αύξηση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες έφτασε στο 18%. Ο απόλυτος πρωταθλητής όμως δεν είναι άλλος από τη χρεοκοπημένη Βενεζουέλα, η οποία ευρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – με τους Πολίτες της στους δρόμους, με την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, με αιματηρές συγκρούσεις κοκ.

Ειδικότερα, ο δείκτης IBC του Καράκας εκτοξεύθηκε μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες στο 191%  – έχοντας αυξηθεί από το 2013 κατά 196 φορές! Δυστυχώς όμως, τα φαινόμενα απατούν, επειδή εάν υπολογίσει κανείς την απόδοση του σε δολάρια από την αρχή του έτους, θα διαπιστώσει πως ήταν αρνητική (-10%). Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του δείκτη στο νόμισμα της χώρας (γαλάζια καμπύλη), καθώς επίσης σε δολάρια (κόκκινη) – ενώ εάν είχε επενδύσει το 2013 κανείς 100 $, θα είχε σήμερα λιγότερα από 40$.

231

.

Η αιτία είναι προφανώς ο υπερπληθωρισμός, λόγω του οποίου υποτιμήθηκε το νόμισμα απέναντι στο δολάριο – αν και παρόλα αυτά είναι πολύ καλύτερα να έχει κανείς τα χρήματα του σε μετοχές σε μία τέτοια χώρα, αντί σε καταθέσεις, αφού οι ζημίες που υφίσταται από την υποτίμηση είναι κατά πολύ λιγότερες, ενώ μπορεί κάποια στιγμή να τις καλύψει, όταν σταματήσει η κρίση.

Το ίδιο θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, όπου οι κάτοχοι μετοχών θα ήταν οι λιγότερο ζημιωμένοι – ενώ θα είχαν μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν, εάν οι εταιρείες ήταν υγιείς και αύξαναν το τζίρο τους λόγω της υποτίμησης, καθώς επίσης τα κέρδη τους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.