Το χρήμα της νέας εποχής – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το χρήμα της νέας εποχής

.

104

Photo: David Parkins

Θα βρεθούμε πιθανότατα αντιμέτωποι με μία κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία σοβιετικού τύπου, με μία όμως ειδοποιό διαφορά: με το ότι θα διοικείται απολυταρχικά από τις ελίτ και τις αγορές, αφού προηγουμένως η πλειοψηφία των ανθρώπων, καθώς επίσης οι αδύναμες χώρες, θα έχουν μετατραπεί σε σκλάβους χρέους και φορολογικά υποζύγια, χωρίς κανένα προσωπικό δεδομένο.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ανάλυση

Οι Σουηδοί πιστεύουν πως τα χαρτονομίσματα είναι ένα μοντέλο που τείνει στην εξαφάνιση του, χρησιμοποιούμενο μόνο από τρομοκράτες και φοροφυγάδες – κάτι που δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθεί, αφού τα μετρητά είναι τα μοναδικά χρήματα που έχουν αντίκρισμα. Εν προκειμένω, με την έννοια πως συνιστούν απτή απαίτηση απέναντι στην εκάστοτε κεντρική τράπεζα, αν και έχουν τεθεί σκόπιμα στο στόχαστρο των ελίτ – λόγω της παγκόσμιας υπερχρέωσης που κάποια στιγμή ίσως οδηγήσει τη φορολόγηση των καταθέσεων (ανάλυση), παράλληλα με την παρακολούθηση των Πολιτών που δεν θα έχουν πλέον καμία προστασία, όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα τους.

Σε κάθε περίπτωση τα μεταλλικά, καθώς επίσης τα χάρτινα νομίσματα υποχωρούν συνεχώς – με αποτέλεσμα σε καμία άλλη βιομηχανική χώρα να μην κυκλοφορούν τόσο λίγα, όσο στη Σουηδία. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του ποσοστού τους ως προς το ΑΕΠ σε διάφορες χώρες το 2005 και το 2015 – όπου αφενός μεν έχει μειωθεί, αφετέρου στη Σουηδία κυκλοφορούν τα λιγότερα, ενώ στη Στοκχόλμη υπάρχουν ήδη αρκετά καταστήματα με την επιγραφή «δεν παίρνουμε μετρητά».

96

Συνεχίζοντας, από την πλευρά της νομοθεσίας τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, καθώς επίσης τα μετρητά, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα – με την έννοια πως τα μετρητά εκδίδονται μόνο από τις κεντρικές τράπεζες αποτελώντας μία απαίτηση απέναντι τους, ενώ τα χρήματα μας στο λογαριασμό των εμπορικών τραπεζών εκδίδονται από τις ίδιες, οπότε συνιστούν απαίτηση προς αυτές.

Για παράδειγμα, όταν έχουμε μετρητά σε ευρώ, εγγύηση της εξαργύρωσης τους είναι η ΕΚΤ – ενώ για τα χρήματα στο λογαριασμό μας στην Εθνική (λογιστικά) δεν εγγυάται η ΕΚΤ, αλλά η Εθνική. Στην περίπτωση λοιπόν που η Εθνική χρεοκοπήσει, εγγυάται το εγγυητικό κεφάλαιο των τραπεζών – όπου όμως εάν δεν είναι αρκετό (σε καμία χώρα δεν είναι), τότε τα χάνουμε. Εκτός αυτού, τα χρήματα των κεντρικών τραπεζών συνιστούν νόμιμο μέσον συναλλαγών λόγω του ότι εγγυάται το κράτος, ενώ των εμπορικών όχι.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η ποσότητα των χρημάτων που εκδίδει η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (κόκκινη στήλη), καθώς επίσης αυτή που εκδίδουν οι εμπορικές της τράπεζες (μπλε) – όπου διαπιστώνεται ότι, η διαφορά μεταξύ τους είναι τεράστια. Οφείλουμε να τονίσουμε εδώ πως τα χρήματα που εκδίδουν οι εμπορικές τράπεζες μέσω της παροχής δανείων προς τους πελάτες τους είναι ιδιωτικά – ενώ των κεντρικών τραπεζών κρατικά (ανάλυση).

97

.

Περαιτέρω έχουμε αναφερθεί στην πρωτοβουλία Πολιτών στην Ελβετία, με την ονομασία «πλήρες χρήμα», η οποία απαιτεί μεταξύ άλλων να εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο τα μετρητά αλλά, επίσης, τα λογιστικά (ηλεκτρονικά) χρήματα – έτσι ώστε αυτά που είναι κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελβετών να αποτελούν «νόμιμο», κρατικό δηλαδή μέσο συναλλαγών, με την εγγύηση της κεντρικής.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας όμως (Riksbank), μία από τις αρχαιότερες στον πλανήτη, εξετάζει την περίπτωση να εκδώσει ένα καθαρό ηλεκτρονικό νόμισμα (e-κορώνα), σύμφωνα με την αναπληρωτή διοικητή της (πηγή). Κατά την ίδια, οι Πολίτες οφείλουν να έχουν αυτήν την εναλλακτική δυνατότητα (βίντεο) – αν και κανένας δεν γνωρίζει τη μορφή αυτού του θεσμοθετημένου ηλεκτρονικού νομίσματος, αφού δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά.

Αναγνωρίζει βέβαια η κεντρική τράπεζα πως τα μετρητά χρήματα θα έχουν πάντοτε ένα πλεονέκτημα απέναντι στα ηλεκτρονικά, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας – οπότε είναι πιο ασφαλή σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως άλλωστε ο χρυσός σε σχέση με τα χαρτονομίσματα.

Συνεχίζοντας, αν και δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, κάποιο ιστορικό προηγούμενο δηλαδή, υφίστανται ορισμένοι παραλληλισμοί – όπως στην περίπτωση των μετοχών και των ομολόγων, τα οποία στο παρελθόν εκδίδονταν σε χάρτινη μορφή, ενώ σήμερα είναι στο σύνολο τους σε ψηφιακή, χωρίς να ενοχλείται κανένας. Αντί να τα διατηρεί κανείς στο χρηματοκιβώτιο του, υπάρχουν μόνο στο ηλεκτρονικό του χαρτοφυλάκιο – με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να είναι πολύ πιο εύκολες και γρήγορες.

Σύμφωνα τώρα με την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, για να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να εξετασθούν αναλυτικά οι εξής τρεις θεματικές περιοχές:

(α)  Ποιές τεχνολογίες οφείλουν να χρησιμοποιηθούν, καθώς επίσης εάν τα ψηφιακά χρήματα θα πρέπει να αποθηκευθούν «αποκεντρωμένα» (για παράδειγμα σε ένα δίκτυο) ή κεντρικά – σε έναν υπολογιστή της κεντρικής τράπεζας.

(β)  Τι συνέπειες θα έχει η κυκλοφορία τους στη νομισματική πολιτική, στις συναλλαγές, καθώς επίσης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

(γ)  Ποιά είναι η νομική βάση, όσον αφορά την έκδοση ψηφιακών χρημάτων.

Φυσικά η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας δεν είναι η μοναδική που ασχολείται με το θέμα – αφού ερευνάται επίσης από την Τράπεζα της Αγγλίας, ήδη από τις αρχές του 2015. Σε πλήρη αντίθεση, η ελβετική κεντρική τράπεζα αποδέχεται μεν ότι παρακολουθεί το θέμα προσεκτικά, αλλά δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της – έχοντας όμως δηλώσει (πηγή) πως ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω ενός δικτύου (αποκεντρωμένος), όπως ακριβώς αυτός που χρησιμοποιεί το Bitcoin (blockchain).

Η Τράπεζα της Αγγλίας πάντως έχει δημιουργήσει ένα δικό της «εργαστήριο» για τις εταιρείες της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (Fintech accelerator), για να ερευνήσει το θέμα – όπου ήδη έχει παρουσιαστεί ένα πιλοτικό εγχείρημα ψηφιακού νομίσματος, με μία μεγάλη διαφορά από το Bitcoin: το νόμισμα δεν δημιουργείται από ένα δίκτυο διαφορετικών ατόμων, αλλά από μία κρατική υπηρεσία.

Σε αντίθεση όμως με το παραπάνω, όλοι όσοι τάσσονται υπέρ των κρυπτογραφημένων ψηφιακών νομισμάτων έχουν στόχο να εξελίξουν νέες τεχνικές κρυπτογράφησης, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα νομισματικό σύστημα που δεν θα ελέγχεται από το κράτος – οπότε οι συναλλαγές να παραμένουν ανώνυμες, καθώς επίσης να μην κινδυνεύουν να φορολογηθούν, δημευθούν κοκ.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…) 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.