Τουρκική αστάθεια και «κατάλληλη ευκαιρία» – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τουρκική αστάθεια και «κατάλληλη ευκαιρία»

.

Οι νέο – οθωμανικές φαντασιώσεις του Ερντογάν στο «Ανατολικό Μέτωπο» (Συρία, Ιράκ, Κουρδιστάν) κυριολεκτικά καταποντίζονται και πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με πολύ υψηλό φόρο αίματος αθώων ανθρώπων. Η αιματηρή Κουρδική εξέγερση μέσα στην Τουρκία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά τις εκάστοτε «υποχωρήσεις τακτικής» των Κούρδων. Οι «αδελφοί» της κατεχόμενης Κύπρου στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 απέστειλαν ένα βροντερό ΟΧΙ, μαζί με το αντίστοιχο «μήνυμα» για την Κύπρο****.

Η σημερινή Τουρκία συνηθίζει να απειλεί τους πάντες, λες και είναι η μοναδική χώρα του πλανήτη με γεωστρατηγική αξία ή λες και δεν την αφορά το Διεθνές Δίκαιο το οποίο ρυθμίζει σχεδόν όλα τα ζητήματα που συστηματικά και σκόπιμα δημιουργεί η ίδια από το απόλυτο μηδέν, προκειμένου να «θεμελιώσει» τον απροκάλυπτο επεκτατισμό της.

Η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Καθημερινές απειλές για αποστολή σε Ευρωπαϊκό έδαφος εκατομμυρίων λαθρομεταναστών που συσσωρεύει μεθοδικά στα μικρασιατικά παράλια, «casus belli» απέναντι στην Ελλάδα αν ασκήσει τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο*****, επίμονη απόπειρα ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου μέσα από μια «λύση» που όχι μόνο θα διαγράφει την Τουρκική εισβολή και την κατοχή εδαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και θα επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο έποικους από τα βάθη της Ανατολής να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την Κύπρο κατακτώντας την πληθυσμιακή πλειοψηφία και φυσικά τον πλήρη έλεγχο του νησιού!

Από το 12% του μουσουλμανικού πληθυσμού της Κύπρου το 1974 (82% ήταν χριστιανοί , 6% διάφοροι ξένοι και 12% μουσουλμάνοι) σήμερα μέσω του συστηματικού εποικισμού των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας η αναλογία, σε περίπτωση «λύσης» του Κυπριακού που θα «ενώσει» ολόκληρη την Κύπρο χωρίς την επιστροφή εποίκων στην Τουρκία, θα είναι 60% μουσουλμάνοι και 40% χριστιανοί!

Με μια τέτοια πληθυσμιακή αναλογία η πλήρης Τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου θα είναι απλά θέμα χρόνου – άλλωστε οι Τούρκοι «ειδικεύονται» σε Τουρκοποίηση ξένων εδαφών με την μέθοδο της πληθυσμιακής αλλοίωσης, με εξέχοντα παραδείγματα εκείνα της Αλεξανδρέττας το 1938, των Ελληνικών νησιών Ίμβρος και Τένεδος το 1964, των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 μέχρι σήμερα κ.α.π.

Συμπέρασμα: Η Τουρκία, σύμφωνα με όσα παρατηρούμε για ένα σχεδόν αιώνα, δεν προχωράει σε καμιά «πρακτική» ενέργεια χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλίσει την «κατάλληλη ευκαιρία» και μια τουλάχιστον «ισχυρή υποστήριξη». Σήμερα όμως, δεν διαθέτει κανένα από τα δύο.

Στο εσωτερικό της Ελλάδος, τα υπάρχοντα τεράστια και πιεστικά προβλήματα, απέχουν πολύ από το να διαμορφώνουν συνθήκες «κατάλληλης ευκαιρίας» για την Τουρκία. Η Ελλάδα αντικειμενικά, στους κρίσιμους τομείς των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας σημειώνει ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις – αυτό άλλωστε εξηγείται και από τις ασυνήθιστα ωμές, διαδοχικές επιθέσεις της Τουρκικής διπλωματίας στους επικεφαλής των δύο κρίσιμων τομέων.

Σε διεθνές επίπεδο, η μονότονη Βρετανική υποστήριξη προς την Τουρκία είναι πλέον ανεπαρκής. Το δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» έχει σταδιακά μετατραπεί σε μια νέο-οθωμανική φαντασίωση και σε μια οξύτατη αντιπαράθεση με όλους σχεδόν τους γείτονες της Τουρκίας. Ρωσία, Αρμενία, Περσία, Ιράκ και Κουρδιστάν, Συρία, Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα και Βουλγαρία – όλοι ανεξαιρέτως έχουν πολλά να πουν για την μεγαλομανία και τις φαντασιώσεις του νέο – οθωμανού δικτάτορα της Τουρκίας. Δίπλα τους, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Τουρκίας όπως η Αμερική, η Γερμανία ή η Ολλανδία αποστασιοποιούνται και διατυπώνουν ολοένα και μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα για την πορεία και τις ενέργειες της σημερινής Τουρκίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θέτει επίσημα «υπό επιτήρηση» την Τουρκία για «απροκάλυπτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (25 Απριλίου 2017) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική συζήτηση για την Τουρκία διαπιστώνει σχεδόν ομόφωνα, «την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις δημοκρατικές αξίες». (26 Απριλίου 2017).

Ο ίδιος ο μεγαλομανής δικτάτορας της Τουρκίας που απορρίπτει συλλήβδην τις «ενοχλητικές» διαπιστώσεις των Ευρωπαίων, δεν διστάζει να υποβάλλει μήνυση σε βάρος του Γάλλου Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ (ερευνητή και πρώην διπλωμάτη) επειδή τόλμησε, στα πλαίσια συζήτησης  στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business της Γαλλίας (22 Απριλίου 2017) να προβλέψει πως στην Τουρκία «είτε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είτε θα υπάρξει κάποια άλλη υπόθεση που είναι δύσκολο να την αναφέρουμε, δηλαδή η δολοφονία του Ερντογάν».

Η πολύ έντονη λοιπόν επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη στην απουσία των δύο βασικών προϋποθέσεων που θα της επέτρεπαν να κινηθεί με «πρακτικά» βήματα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και για την πολυδιαφημισμένη  «είσοδο» της στην Συρία ή στο Ιράκ φρόντισε πρώτα να εξασφαλίσει την κατάλληλη «άδεια» είτε από Αμερική, είτε από Ρωσία, είτε και από τους δύο.

Από την άλλη όμως πλευρά, τα οξύτατα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από την  μεγαλομανία και τις φαντασιώσεις της Τουρκικής ηγεσίας, τον εμφύλιο σπαραγμό,  την τρομοκρατία, το πογκρόμ και τις φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων «αντιφρονούντων» και βέβαια τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα Ελλάδος και Κύπρου που «προστατεύονται» τόσο από το Διεθνές Δίκαιο όσο και από τους πλέον ισχυρούς ενεργειακούς κολοσσούς του πλανήτη οι οποίοι έχουν αναλάβει την αξιοποίηση τους, αναζητούν επειγόντως διέξοδο και καθιστούν την γειτονική χώρα απρόβλεπτη και επικίνδυνη.

Εν όψει όλων αυτών, το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζει για την Ελλάδα την «κατάλληλη ευκαιρία» ώστε να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο – κάτι που ήδη πραγματοποιεί αθόρυβα και συστηματικά. Οι συνεχείς λεονταρισμοί της Τουρκίας και οι απροκάλυπτες διακηρύξεις της για «δικαιώματα» στο Χαλέπι της Συρίας, στην Μοσούλη του Ιράκ, στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία κ.ο.κ.ε. αποκαλύπτουν και στον πλέον δύσπιστο ξένο την αφόρητη, επεκτατική μεγαλομανία της σημερινής Τουρκίας.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό «όπλο» που πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα με πρώτη προτεραιότητα την επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξη σε δώδεκα μίλια, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που έχουν υπογράψει περισσότερες από 125 χώρες του κόσμου.

Η στιγμή που μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ανακοινωθεί και να εφαρμοστεί αμέσως, πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά. Η Τουρκία θεωρείται πλέον από ολόκληρο τον κόσμο, εχθρούς και φίλους, σαν ένας ταραξίας της διεθνούς έννομης τάξης που διακρίνεται από ένα απροκάλυπτο επεκτατισμό, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει την μεγαλομανία ενός άρρωστου αρχηγού και λιγοστούς (αλλά επικίνδυνους) παντουρκιστές που επιμένουν μονίμως να κυνηγάνε χίμαιρες. Μιας Τουρκίας που διχάζει, φυλακίζει και σκοτώνει τα παιδιά της στο βωμό μιας νοσηρής αρχομανίας χωρίς όρια και φραγμούς.

Η τρέχουσα συγκυρία που δείχνει ότι θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα, αποτελεί μια εξαιρετική, «κατάλληλη ευκαιρία» για την Ελλάδα η οποία όταν αξιοποιηθεί την στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα βάλει για πάντα ταφόπλακα στις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις της Τουρκίας, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι καιρός, μετά από ποταμούς αίματος που χύθηκαν στο παρελθόν, να εκπληρωθεί πλέον η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, να ζήσουν το μέλλον τους ειρηνικά, απαλλαγμένοι από ανεύθυνους πολιτικούς και δικτάτορες που δυναμιτίζουν συνεχώς την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

_______________________________________________________________

ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

*Χριστούγεννα 1942: Η πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας

**Σεπτεμβριανά 1955: Το φονικό πογκρόμ στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης

*** Οι απελάσεις Ελλήνων από την Τουρκία το 1964

****Κυπριακό : Ο εξευτελισμός της νομιμότητας,

***** Τι συμβαίνει στο Αιγαίο;

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στο βιβλίο «Η Τουρκία στις φλόγες» – μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις είκοσι πρώτες σελίδες του στο Amazon.com κάνοντας κλικ εδώ


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.