Η Ουκρανία ωθείται στη χρεοκοπία – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η Ουκρανία ωθείται στη χρεοκοπία

.

Η Ουκρανία ωθείται στη χρεοκοπία

Όπως φαίνεται, το ΔΝΤ δεν έχει σκοπό να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, προφανώς λόγω της αλλαγής της αμερικανικής κυβέρνησης – η οποία πλέον δεν θεωρεί ως εχθρό της τη Ρωσία, αλλά ως επιθυμητό σύμμαχο της εναντίον της Κίνας.

Επομένως η υπερχρεωμένη χώρα, το ΑΕΠ της οποίας έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει (γράφημα), κινδυνεύει να χρεοκοπήσει – αφού, για να της εμβάσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση του δανείου της ύψους 3,1 δις $, απαιτεί το διακανονισμό των χρεών της προς τη Ρωσία, ύψους 3 δις $.

127

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη δημοσίου χρέους της Ουκρανίας ως προς το ΑΕΠ (γαλάζιες στήλες, αριστερή κάθετος), σε σχέση με το ΑΕΠ (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).

.

Περαιτέρω, η Ουκρανία όφειλε να εξοφλήσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ένα δάνειο ύψους 3 δις $ συν τόκους 75 εκ. $ – το οποίο είχε λάβει από τη Ρωσία το 2013. Επειδή όμως το αρνήθηκε, επικαλούμενη πως το χρέος αυτό δεν ήταν εθνικό αλλά εμπορικό, ενώ χρησιμοποιήθηκε για το χρηματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν φιλικά προσκείμενη προς τη γείτονα χώρα, η Ρωσία κατέφυγε στα δικαστήρια – με την εκδίκαση να έχει ορισθεί στο Λονδίνο, μεταξύ τις 17 και τις 20 Ιανουαρίου.

Το ΔΝΤ συμφωνεί όμως με τη θέση της Ρωσίας, όσον αφορά την υποχρέωση της Ουκρανίας να πληρώσει τα χρέη της – θεωρώντας πως η τεκμηρίωση της ουκρανικής κυβέρνησης είναι εσφαλμένη. Ως εκ τούτου οι προοπτικές να κερδίσει η Ουκρανία στο βρετανικό δικαστήριο είναι ελάχιστες – ενώ η κατάσταση της είναι ακόμη χειρότερη, εάν συμπεριλάβει κανείς το ότι, η GAZPROM απαιτεί από τον ουκρανικό ενεργειακό όμιλο NAFTOGAS μία αποζημίωση ύψους 38,7 δις $ (επειδή αρνήθηκε να πληρώσει τα πρόστιμα στα πλαίσια της συμφωνίας «Take or pay», η οποία έχει υπογραφεί το 2009).

Ολοκληρώνοντας, εάν σκεφθεί κανείς πως η Ουκρανία χρειάζεται τη δόση του ΔΝΤ για να μπορέσει να αγοράσει φυσικό αέριο και να θερμανθεί, θα κατανοήσει τις οδυνηρές στιγμές που βιώνουν οι Πολίτες της – εκτός από το ότι το νόμισμα τους έχει καταρρεύσει, ενώ κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν πολλές τράπεζες της χώρας, με αποτέλεσμα να χαθούν οι καταθέσεις.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.