Καλή Χρονιά – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Καλή Χρονιά

.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι, η αισιοδοξία είναι απαραίτητη στη ζωή και ιδιαίτερα στην οικονομία. Ειδικά στις αρχές του χρόνου, όπου είναι υποχρεωμένος κανείς να εύχεται καλή χρονιά στους συνανθρώπους του είτε το πιστεύει, είτε όχι. Ως εκ τούτου, θεωρώ καλύτερο να αναφερθώ στο προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν πράγματι πολύ καλό, συγκριτικά με αυτό που μόλις ξεκίνησε.

Πριν από όλα, η Ελλάδα κατάφερε να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της, χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς τη συνήθη εξευτελιστική επαιτεία. Έτσι δεν χρεοκόπησε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη, οπότε δεν βιώσαμε καμία ανθρωπιστική καταστροφή. Οι τράπεζες δεν έκλεισαν, δεν διασώθηκε καμία από τις καταθέσεις, από τα ομόλογα ή από τις μετοχές μας, ενώ οι κατασχέσεις δεν ήταν τόσο πολλές, ούτε οι πλειστηριασμοί.

Εκτός αυτού, δεν αυξήθηκαν στη στρατόσφαιρα οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ούτε επιβλήθηκαν οι νέοι φόροι που προβλέπονται για το 2017 στα καύσιμα, στα τσιγάρα και σε μία σειρά άλλων προϊόντων «πολυτελείας», για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη του 2,7%! Ο «κόφτης» δεν εφαρμόστηκε, οι Έλληνες δεν διαμαρτυρήθηκαν για τίποτα, ούτε καν οι νέοι και οι φοιτητές, οπότε δεν είχαμε φασαρίες, η αποικία υπερέβη το πρωτογενές πλεόνασμα που της είχε τεθεί ως στόχο από τους ιδιοκτήτες της, έστω στα χαρτιά, και η κυβέρνηση κατάφερε να μοιράσει 600 εκ. € στους συνταξιούχους.

Δημιουργήθηκε βέβαια κάποιο μικρό πρόβλημα με τους θεσμούς, ίσως χρειαστεί να τα πάρει πίσω το 2017, αλλά ευτυχώς ξεπεράστηκε. Χρειάστηκε μόνο μία απλή δήλωση μετάνοιας και υποταγής από τον υπουργό οικονομικών, αλλά τελικά δεν ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να αναιρέσει την υπόσχεση του.

Συνεχίζοντας, δεν ήμασταν υποχρεωμένοι το 2016 να δηλώσουμε όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία, με κάθε λεπτομέρεια, οπότε δεν υπήρξε λόγος ανησυχίας για τη δήμευση τους. Τα μετρητά δεν απαγορεύτηκαν, όπως στην Ινδία, για την πάταξη της φοροδιαφυγής αυτών που δεν έχουν offshore, αρκετές εταιρείες κατάφεραν τελικά να μη χρεοκοπήσουν, ενώ πολλές άλλες δεν εγκαταστάθηκαν ακόμη στις διπλανές χώρες, για να αποφύγουν τη φορολογική επιδρομή που έχει ανακοινωθεί.

Τα τουριστικά έσοδα ήταν ελαφρά μειωμένα, αλλά οι αφίξεις περισσότερες, η ανεργία δεν αυξήθηκε αφού έφυγαν αρκετοί Έλληνες στο εξωτερικό, ενώ τα κύματα των μεταναστών δεν ήταν τόσο μεγάλα, όσο φαίνεται πως θα είναι το 2017. Η Ελλάδα πλησίασε βέβαια στο έτος της κρίσης, στο 2018, όπου θα πρέπει να καλύπτει μόνη της τις υποχρεώσεις της, τόκους και χρεολύσια, οπότε θα υποχρεωθεί να αυξήσει ξανά τους φόρους για να μη χρεοκοπήσει και καταδικαστεί στη δραχμή, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος.

Εκλογές δεν είχαμε, η κυβέρνηση δεν ανατράπηκε, οπότε αποφύγαμε τα έξοδα και δεν απογοητευθήκαμε από τη μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος που θα κέρδιζε. Η κατάρρευση βέβαια συνεχίστηκε, ειδικά του συστήματος υγείας, ο Σόιμπλε δεν έχασε ευκαιρία να μας προσβάλλει, ελπίζοντας πως λόγω ευθιξίας θα εγκαταλείψουμε μόνοι μας το ευρώ αφού δεν μπορεί να μας αναγκάσει, αλλά ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν προσβάλλεται εύκολα.

72

Ακόμη μία φορά αποφύγαμε να μετατραπούμε σε αποτυχημένο κράτος, διατηρήσαμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπάρχει μία καινούργια πολιτική ελπίδα, παρά το ότι θεωρείται ως καλυμμένη ανακύκλωση του παρελθόντος. Ότι και να είναι όμως, ασφαλώς θα πρόκειται για κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους, αφού είναι αδύνατον να υπάρχει χειρότερος θίασος (ελπίζω).

Συνοψίζοντας, το 2016 ήταν ένα πολύ καλό έτος, όπως όλα τα προηγούμενα εάν τα συγκρίνει κανείς με τα επόμενα, κατά τη γελοιογραφία που ένοιωσα την ανάγκη να παραθέσω. Επομένως δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. Ειδικά επειδή κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον, οπότε δεν είναι σωστό να απαισιοδοξεί προκαταβολικά. Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ευχόμενη τα καλύτερα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!